Heb je last van chronische en onbegrepen klachten? Dan is het belangrijk om dit te doen volgens Saskia de Bruin. Zij schreef onder andere SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) en Weg van de pijn en is expert op het gebied van onbegrepen lichamelijke klachten.
Op zoek naar de betekenis
Wanneer er sprake is van chronische onbegrepen klachten is het belangrijk om open te staan voor het niet-weten. Wij mensen zijn zingevende en betekenisgevende wezens. Wat er gebeurt en wat we ervaren, willen we betekenis geven. We willen het snappen, doorgronden en begrijpen. Soms vinden we een verklaring die ons past en grijpen we die vast. Maar een verklaring die ons past is niet altijd een verklaring die ons helpt te herstellen.
Wanneer je bijvoorbeeld langdurig pijn hebt en te horen hebt gekregen dat er sprake is van een lichaamsstructuur die een afwijking laat zien, bijvoorbeeld een hernia, dan kan die verklaring passend lijken. Maar deze verklaring staat je tegelijk in de weg om verder te kijken, bijvoorbeeld naar oorzaken die minder bekend zijn, zoals spanning, psychologie en onbewuste emoties. Einstein zei al:
We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Of in het Engels:
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Hoe sta je open voor niet-weten?
De eerste stap is dan ook het durven niet te weten. Dat wil zeggen: het oude denken loslaten. De gangbare visie durven verlaten en verder kijken. Om chronische klachten anders te benaderen is een verschuiving in perspectief nodig. Niet meer ervan uitgaan dat alle klachten duiden op verstoorde lichaamsstructuur. Pijn is lang niet altijd een teken dat er iets ‘stuk’ is.
Wanneer je je blik verruimt, kun je gaan ontdekken dat veel pijn veroorzaakt wordt door ongekende, ongevoelde, onbewuste emoties. Sta je dit toe, dan zoek je de oplossing op een andere plek, met ander denken, vanuit een nieuw perspectief. Een perspectief waar herstel veel meer voor de hand ligt.
SOLK
Veel mensen hebben last van lichamelijke klachten waarvoor artsen geen lichamelijke oorzaak kunnen vinden. De naam hiervoor is SOLK, Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Patiënten voelen zich vaak niet serieus genomen, maar tobben wel degelijk met deze klachten. Op basis van de baanbrekende inzichten van voormalig neuroloog Marten Klaver legt Saskia de Bruin uit wat SOLK is en hoe deze klachten kunnen ontstaan.
Lees verder over chronische pijn:
Chronische klachten en verborgen emoties: hoe staat dit met elkaar in verbinding?
Heb je geleerd om je emoties te onderdrukken als kind? Zo kun je ze weer leren voelen
Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam
Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven. Ze houdt zich bezig met biodanza, ontspanning door middel van lichaamsgewaarzijn, mindfulness, dance for health en ze geeft regelmatig schrijfworkshops. Ze schreef diverse boeken, waaronder 'Weg van de pijn' en 'SOLK' In deze boeken laat ze zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Ook wel SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.