Liefde & Relaties

Waarom wil jij een partner? Ontdek de diepere betekenis van je relatie

Door Nadine Carter
Waarom wil jij een partner? Ontdek de diepere betekenis van je relatie

Een relatie heb je niet om niet alleen te zijn. En ook niet om gelukkig te zijn. De vraag die jij nu waarschijnlijk hebt, is: maar waarom dan wél? Lees het verrassende antwoord van therapeute Nadine Carter in dit artikel. “Het belangrijkste is dat je genoeg hebt aan jezelf en zelfs je partner niet nodig hebt.”

De grootste valkuil in een relatie is het nodig hebben van de ander.

Waarom wil jij een partner?

Heb jij je weleens afgevraagd waarom je een relatie hebt of wilt? Weet jij wat jouw reden is om samen te (willen) zijn met iemand? Is het omdat je verlangt naar samenzijn en echt diepe verbinding met een ander, zodat je voelt dat je niet alleen bent? Het aangaan van een relatie is zo vanzelfsprekend, het lijkt wel of het hoort. Wanneer je niet samen bent met iemand, dan mist er iets – dit gevoel kan uit jezelf komen of druk vanuit de maatschappij zijn. Weten wat jouw reden is van samen willen zijn, maakt dat je tot een meer zuivere relatie met zowel jezelf als de ander kunt komen. Een relatie die vrij is van oud zeer, eenzaamheid en onbewuste verwachtingen die druk met zich meebrengen.

Angst: alles doen voor de ander

De grootste valkuil in een relatie is het nodig hebben van de ander. Veel relaties zijn gebaseerd op angst voor verlies. Veel gedragingen richting de ander worden dan ook gestuurd door deze angst. Het zijn vaak gedragingen, reacties en handelingen die je niet meteen als zodanig herkent. Als je veel doet voor je partner, lijkt het alsof je veel overhebt voor hem of haar. Dat je liefde groot is en jij met gemak jouw ruimte afstaat voor zijn of haar welzijn en belang.

Maar als je diep in jezelf kijkt waar het werkelijk over gaat, kom je uit bij angst: angst dat de ander weggaat als jij niet voldoende ruimte geeft, lief genoeg bent, zorgt en regelt. Deze manier van aanwezig zijn in de relatie levert spanning en druk op bij de ander, zonder dat jullie je hiervan bewust zijn. Daardoor ontstaan er vaak ruzies die over iets heel anders lijken te gaan en waar je samen dan ook niet goed uitkomt.

Alleen kunnen zijn in het samenzijn

Het belangrijkste in een relatie is dat je alleen kunt zijn in het samenzijn. Dat je genoeg hebt aan jezelf en zelfs die ander niet nodig hebt. Dat klinkt tegenstrijdig, waarom zou je dan samen zijn? Hoe meer jij voelt dat je voldoende hebt aan jezelf, hoe minder jij verwacht van je partner, hoe minder hij of zij jouw leegte hoeft te vullen, jouw pijn hoeft te verzachten, hoe meer jij jouw eigen ruimte kunt innemen en de ander automatisch hetzelfde kan doen. Dan ontstaat er een gelijkwaardige relatie die gebaseerd is op autonomie, eigenheid en eigen leiderschap. De basis om samen te groeien.

De diepere betekenis van een relatie

Een relatie heb je dus niet om niet alleen te zijn. Een relatie heb je ook niet om gelukkig te zijn. Iedereen wil het samen fijn hebben, gelukkig zijn en minder ruzies hebben als die er te veel zijn. Maar daar is een relatie in haar oorsprong niet voor bedoeld. Je treft namelijk iemand in je leven van wie je iets mag leren.

Je partner is bijvoorbeeld precies het tegenovergestelde van jou. Je partner raakt altijd precies die stukken die in jou om aandacht vragen – en dat gaat vaak gepaard met ruzie of moeilijke momenten. Dat is groei, zowel persoonlijke als gezamenlijke groei. Het hebben van ruzie met je partner is dus nodig. Uiteraard moet het in balans zijn; te veel ruzie vanuit machteloosheid waarbij boosheid en verwijten de overhand nemen, is niet goed. Hoe je effectief ruzie maakt, lees je hier.

Ruzie maken levert je het volgende op: je kunt gaan staan voor jezelf, je weet wat je wel en niet wilt en het brengt je bij jouw diepere emoties. Herken je dit, dat je nadat je boos bent geweest bij een diep verdriet of inzicht komt? Dat je dan ineens weet waar het al die tijd voor jou om ging? Dat wist je van tevoren niet. Ruzie of boosheid helpt je daar naartoe; het is alsof je de trap in jezelf afdaalt.

Koester ruzie

Koester dus de ruzie die je samen hebt. Wanneer je ertegen vecht, bezig bent met het niet willen hebben van ruzie en op het moment dat je ruzie hebt elkaar verwijt dat je de boel weer verpest, dan is het een gemiste kans voor zowel je eigen groei als jullie groei samen. Wanneer je ruzie hebt, besef dan meteen dat zich iets aandient voor jou en jullie om van te kunnen leren. Je leert elkaar en elkaars behoeften weer beter kennen, maar krijgt ook zicht op je eigen gedrag, pijn van vroeger die nog in de weg zit en wat je zelf nodig hebt. Omarm de ruzies, omarm elkaar daarin, wees dankbaar dat je partner jou wijst op wat er voor jou nodig is.

Partnertest: waar sta jij in de liefde?

Wil jij weten waar je staat in je relatie, hoe het gaat en wat er nodig is voor jou? Doe dan de gratis partnertest. De vragen zetten je zowel aan het denken als aan het voelen. Je ontdekt mogelijk dat je iets doet wat je niet (meer) wilt doen of juist iets moet doen wat je eerder nog niet deed, kon of durfde. De test geeft jou inzichten in wie je bent in je relatie. Je krijgt er een gratis video-serie bij met veel waardevolle adviezen over de liefde. Een boost voor je relatie dus!

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 25,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 25,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?