Knuffelen als energiegever: zo geef jij iemand energie met je omhelzing
Door Jacqueline RietveldWist je dat een knuffel een echte energiegever kan zijn? Als je knuffelt op een specifieke manier dan geeft je omhelzing energie… Het klinkt raadselachtig, maar na het lezen van dit artikel van Jacqueline Rietveld weet je precies hoe het werkt. “Onze armen en handen zijn een verlengstuk van ons hartchakra. Door ze op de juiste manier te gebruiken in een aanraking kunnen we hiermee energie geven en ontvangen.”
Het is geen toeval dat we juist vanuit ons hartcentrum energie kunnen uitwisselen met anderen.
Helende werking
De traditionele zoenen op de wang worden steeds vaker vervangen door een welgemeende knuffel. Het mooie daarvan is dat een omhelzing een helende werking kan hebben. Knuffelen met energie doe je door op een bepaalde manier te omhelzen; het gaat vooral om de juiste lichaamshouding. Door je intenties kracht bij te zetten met je lichaamscontact geef je de energie van de ander een oppepper. Het effect van jouw knuffel op de levensenergie van de ander is zelfs direct meetbaar!
Knuffelhormoon oxytocine
Misschien heb je wel vaker gehoord dat knuffelen een helend effect heeft. Die werking komt in eerste instantie door het lichaamscontact. Wanneer we elkaar aanraken, komt het stofje oxytocine vrij in onze hersenen. Oxytocine is het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ dat maakt dat mensen zich met elkaar verbonden voelen. Een pasgeboren baby heeft er baat bij dat zijn moeder hem regelmatig knuffelt, zodat er hechting ontstaat. Oxytocine is bijvoorbeeld ook van invloed op de toeschietreflex van de moeder als zij borstvoeding geeft. Wie je ook omhelst, jouw hersenen en die van de ander geven op dat moment oxytocine af. En dat geeft een geborgen gevoel.
Lees ook: Verhoog je oxytocine: je favoriete hormoon tegen een overdosis stress
Hoe omhels jij iemand?
Maar knuffelen met energie betekent méér dan een fysiologische reactie op aanraking. Voor de aanmaak van oxytocine doet vooral de intentie van je knuffel ertoe: je moet het menen. Hoe je de omhelzing verder uitvoert, maakt niet zoveel uit. Om degene die je knuffelt daadwerkelijk energie te geven, is de manier waarop je knuffelt wél heel belangrijk. We zijn meestal geneigd om onze rechterarm over de linkerschouder van de ander te leggen wanneer we iemand omhelzen. De linkerarm blijft ergens hangen of gaat om de middel van de ander. Ga maar eens bij jezelf na hoe jij iemand een knuffel geeft.
Hart op hart
Het gekke is: wanneer jij je rechterarm over de schouder van de ander legt, draait je linkerzijde van je borstkas automatisch weg. En juist op die plek zit je hart! Hoe liefdevol je de ander ook wilt knuffelen, je houdt jouw hart er letterlijk buiten. En dat is de crux. Als je knuffelt met je linkerarm over de rechterschouder van de ander, keert je hartzijde automatisch richting het lichaam van die persoon. En het is precies ons hart waarmee we anderen energie kunnen geven.
Een optelsom van energie
Linkerarm boven dus. Degene die jij knuffelt, kan dan haast niet anders dan ook zijn/haar linkerarm over jouw rechterschouder leggen. Waardoor de hartstreek van de ander ook richting jouw lichaam beweegt en de energie-uitwisseling wederzijds is. Je verliest dus geen energie door te knuffelen, maar jullie energie vermengt zich met elkaar. En samenvoegen maakt sterker, ook waar het gaat om levensenergie.
Hartchakra als middelpunt
Helende energie kunnen we alleen doorgeven via ons hart. Zelfs als je een bepaalde methode beoefent om levensenergie op te wekken, zoals reiki, yoga of tantra, kan dat alleen als je hart erbij betrokken is. Liefde lijkt het kanaal te zijn waardoor de energie kan stromen. En liefde kun je niet voelen zonder je hart open te stellen. Het hartchakra is het energetisch veld dat zich in en om ons fysieke hart bevindt. Het is het vierde van onze zeven chakra’s en daarmee het middelpunt van ons energetisch lichaam. Het is geen toeval dat we juist vanuit dit hartcentrum energie kunnen uitwisselen met anderen. Onze armen en handen zijn een verlengstuk van ons hartchakra. Door ze op de juiste manier te gebruiken bij een aanraking of omhelzing kunnen we hiermee energie geven en ontvangen.
Lees ook: Is jouw hartchakra uit balans? Dit zijn de tekenen (+ open je hartchakra)
Meetbaar effect
Door te knuffelen met je linkerarm boven en je hart gericht naar de ander geef je hem of haar dus energie. Doe je het andersom, dus met je rechterarm omhoog, dan is het effect van je omhelzing tegengesteld. Zelfs al zijn je gedachten en gevoelens heel liefdevol, toch geef je de ander geen energie. Sterker nog, de energie van de ander vermindert er zelfs een beetje door. Met een spiertest (een methode die bekend is uit de kinesiologie) kan simpel zichtbaar worden gemaakt dat de kracht van het lichaam afneemt bij een knuffel rechtsom en toeneemt bij een knuffel linksom. Als je dat eenmaal hebt ervaren, wil je toch nooit meer rechtsom knuffelen?!
Dit is de juiste lichaamshouding
De helende werking van je knuffel valt of staat dus met je lichaamshouding. Het belangrijkste is dat je linkerarm bovenlangs gaat. Maar door óók op de rest van je lichaam te letten, kun jij je omhelzing nog meer (zachte) kracht geven. Probeer ook echt je borstkas tegen de borstkas van de ander aan te laten komen. Voelt dit – nog – niet veilig voor je, breng dan je borstkas zo dicht mogelijk bij het lichaam van de ander, met een centimeter of vijf ertussen. Ook de onderzijde van je lichaam, dus je buik en benen, breng je dicht naar de ander toe. Ook hier geldt uiteraard dat het veilig mag voelen. Is dat niet zo, dan kun je je afvragen of je deze knuffel überhaupt wel wil geven.
Tot slot: klop tijdens de knuffel niet met je handen op de rug van de ander. Dat is vooral een teken van ongemak en geeft aan dat je misschien wel over je eigen grenzen heengaat met deze knuffel. Knuffelen met energie is bewust knuffelen. Doe het met liefde, voor de ander en voor jezelf.
Huidhonger
Huidhonger van Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het belang van aanraking. Dat belang is namelijk groot: als we te weinig huidcontact hebben, kunnen we letterlijk ziek worden, aanraking is een eerste levensbehoefte. Dit boek laat de fascinerende en helende werking van aanraking zien en hoe je deze kunt inzetten.
Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:
Een andere kijk op liefde: kun jij van iedereen houden?
Chinese Geneeskunde: de logica van lichamelijke klachten
Zelfhelend vermogen: ontdek zelf de betekenis van lichamelijke klachten
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.
Mooie site 👍🙏
Hallo, leuk artikel, waarvoor dank. Wat ik goed begrijp, maar misschien ook niet goed lees: in het begin van het artikel staat dat het niet uit maakt hoe je knuffelt, en in de slot alinea staat dat je niet met je handen op de rug van de ander mag knuffelen. (Deze begrijp ik sowieso niet zo goed. Waarom). Wat is waar? Groetjes Lenny