Bewustzijn

Dit zijn de grote gevolgen van je oude pijn op je leven + zo kun je jezelf helen

Door Gastauteur
Dit zijn de grote gevolgen van je oude pijn op je leven + zo kun je jezelf helen

Ieder mens loopt rond met een dosis oude pijn; gelukkige jeugd of niet. De een heeft er meer last van dan de ander. Oude pijn is het onverwerkte verleden dat nog in jou leeft. Deze pijnlijke herinneringen en/of stressvolle situaties zijn nooit tot ontlading gekomen en dus onverwerkt. In dit artikel legt Marian Mudder, auteur van Wat ik eerder had willen weten, je uit waar oude pijn vandaan komt, hoe je het kunt herkennen en waarmee je het op kunt lossen.

Een kind dat niet goed wordt behandeld door zijn ouders, houdt niet op van zijn ouders te houden, het houdt op van zichzelf te houden.

Hoe ontstaat oude pijn?

Oude pijn wordt door Eckhart Tolle ook wel het pijnlichaam genoemd. Een baby is volstrekt hulpeloos en afhankelijk van zijn verzorgers en het heeft heel beperkte middelen om duidelijk te maken dat het iets nodig heeft. De enige manier waarop een baby liefde kan begrijpen is via het vervullen van zijn behoeftes. Maar helaas, bij velen gaat dat proces spectaculair mis. Er wordt – meestal zonder kwade intenties- niet adequaat voor ze gezorgd. Hun gehuil wordt niet gehoord, hun honger wordt niet opgemerkt. Niemand lacht bemoedigend, niemand knuffelt. De baby ziet depressieve of wanhopige ogen in plaats van ogen vol geruststelling. Ouders doen in alle liefde maar ook uit onwetendheid niet altijd wat het beste is voor hun kind. Als gevolg daarvan kan er een diepe angst voor het leven ontstaan. Want omdat een baby geen besef van tijd en ruimte heeft, voelt alles als ‘oneindig’.

Een baby ervaart extreme onveiligheid en dus doodsangst wanneer de verzorger er om wat voor reden dan ook niet in slaagt om in de primaire levensbehoeften van het kind te voorzien en dat wordt woordeloos vertaald in ‘er wordt niet van me gehouden’ en ‘ik doe er niet toe.’ Een kind dat niet goed wordt behandeld door zijn ouders, houdt niet op van zijn ouders te houden, het houdt op van zichzelf te houden.

Bovendien kan het de eerste 2 jaar van zijn of haar leven geen onderscheid maken tussen zichzelf en de omgeving. Wanneer er iets vervelends gebeurt in het leven van een klein kind, voelt het zich slecht. En wanneer je je slecht voelt zonder onderscheid te kunnen maken tussen jezelf en de omgeving heb je de ervaring dat je slecht bent. Alles wat er aan negatieve invloeden voorbijkomt, lijkt van jou, door jou te komen.

De negatieve kernovertuiging

Op deze manier ontwikkelt ieder kind gedurende vooral de eerste zeven jaar van zijn leven een zogeheten negatieve kernovertuiging. Al heel vroeg in je ontwikkeling trek je de (verkeerde!) conclusie dat je niet goed bent zoals je bent.

Naarmate je ouder wordt vertaal je deze gevoelens in woorden: ‘Ik ben niet goed, ik ben waardeloos, ik mag er niet zijn of ik ben ongewenst.’ Iedereen kiest andere woorden voor hetzelfde gevoel van tekortschieten maar het ligt allemaal in elkaars verlengde. Bijna iedereen loopt rond met zo’n negatieve kernovertuiging, al lijkt die soms bedolven onder grandioos gedrag.

De gevolgen van een negatieve kernovertuiging

Door deze negatieve kernovertuiging, dat je niet goed genoeg bent, interpreteer je lastige situaties altijd met dit in gedachten; dat jij iets niet goed hebt gedaan. Zo leer je jezelf overlevingsmechanismen aan die onbewust in werking treden in elke situatie waarin je je afgewezen voelt en jezelf –bewust of onbewust!- niet goed genoeg vindt.

Er gebeurt iets slechts, onbewust trek je de conclusie dat je slecht bent, dat associeert je brein met de vroegkinderlijke onveiligheid waardoor het overlevingssysteem in werking treedt. Vervolgens richt je gedrag zich op het verkrijgen van goedkeuring (liefde) en het voorkomen van afwijzing, door middel van bijvoorbeeld aanpassen, pleasen of bovenmatig willen presteren. Of je gaat helemaal aan de andere kant van het spectrum zitten om met die nare gevoelens te dealen, je wordt destructief en zegt: ‘Fuck it allemaal, of je gaat aan de drugs, vervalt in criminaliteit en alles wat er tussen zit. Met de bijbehorende gevolgen op het gebied van relaties, familie en werk.

Iemand met veel oude pijn en weinig eigenwaarde zal geneigd zijn te denken dat de wereld permanent onveilig is en daardoor een hoog risico loopt om gestraft te worden, straf die hij denkt te verdienen. Onbewust denkt de angstige persoon dat hij achter zijn rug uitgelachen zal worden, dat hij binnenkort ontslagen zal worden of dat hij een gepast doelwit is om gepest en afgewezen te worden om daarna in ongenade of erger te zullen vallen. Voor de zelfhater is angst een preventieve
anticipatie op de pijn die men onbewust denkt te verdienen want slechte dingen moeten wel gebeuren met slechte mensen.

Wanneer de negatieve kernovertuiging opvlamt

Niets doet die negatieve kernovertuiging zo heftig opvlammen als wanneer je verliefd bent. Of wanneer je moet spreken in het openbaar. Eigenlijk ieder moment waarbij het zweet je uitbreekt speelt je negatieve kernovertuiging op. Je zelftwijfel. Je onzekerheid. Je angst. Bij een sollicitatie, een auditie, het ontmoeten van nieuwe mensen, het betreden van onbekend terrein. Ooit heb je ergens de onjuiste conclusie getrokken dat je niet mag zijn zoals je bent of niet de moeite waard bent. En omdat dit op zeer jonge leeftijd zo bedreigend en pijnlijk is geweest, is er een onbewust ingeregeld stresspatroon
ontstaan waardoor in elke vergelijkbare situatie de stressreactie aangaat. Elke keer wanneer je deze onjuiste conclusie trekt gaat je stressreactie aan.

Het grootste probleem

Het grootste probleem is dat we hebben geleerd ons te schamen voor die negatieve emoties in plaats van er op een goede manier mee om te gaan. Dus wanneer ons brein in de stress schiet stellen we onszelf niet gerust, nee, we worden boos op onszelf en nemen onszelf kwalijk dat we angst voelen.

De oorzaak van vrijwel ieder emotioneel maar ook veel fysieke problemen is gekoppeld aan oude pijn waar we de de interne overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ aan hebben gekoppeld. Niet geheeld-trauma heeft een enorm effect op je welzijn. Herken je je misschien in een stukje slachtofferschap? Of onzekerheid? In bevestiging zoeken? Dat je makkelijk wordt getriggerd? Snel boos wordt? Allemaal mogelijk gevolg van trauma, ofwel oude pijn.

De remedie

De remedie is niet om te proberen angst met logica te verdrijven, want dan haalt de angst je altijd in. Angst is afkomstig van het oerbrein en dat werkt veel sneller dan je bewuste geest. Daar win je het nooit van. Angst die veroorzaakt wordt door een gebrek aan zelfliefde verdrijf je met liefde. Liefde voor jezelf. Om jezelf eraan te herinneren dat de mishandeling of verwaarlozing uit het verleden niet iets is wat we hebben verdiend maar dat degene die ons hebben verwaarloosd een fout hebben gemaakt, waaruit wij de verkeerde conclusie hebben getrokken. Dat is de vergissing. De basisvergissing. Want je bent wel goed zoals je bent. Punt.

De sleutel is liefde. Ontdekken dat je goed bent zoals je bent en doorzien dat het heel onveilig voelt wanneer die liefde uitsluitend van buiten moet komen, van onze ouders, vriendjes, school, succes, werk. En alles buiten onszelf is voortdurend aan verandering onderhevig en dus nooit honderd procent betrouwbaar. De grootste veiligheid vind je bij jezelf. Als je jezelf accepteert zoals je bent, onvoorwaardelijk van jezelf houdt, als je volledig mag zijn wie je bent en je vanuit die liefde naar andere mensen kunt kijken, zie je dat zij met precies hetzelfde worstelen, ongeacht hoe het er aan de buitenkant uitziet.

Wanneer we bang zijn hebben we -letterlijk en figuurlijk- een hele lange knuffel nodig. Wanneer we bang zijn moeten we leren lief voor onszelf te zijn.

Geschreven door Marian Mudder

Wat ik eerder had willen weten

Wat ik eerder had willen weten

Wat ik eerder had willen weten van Marian Mudder is hét boek voor zowel ervaren zelfhulpboeklezers als beginners. In dit boek vind je het beste van wat ze door de jaren heen aan kennis en wijsheid heeft vergaard. Het staat vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?