Emotionele pijn: hoe je innerlijke criticus je kwetsbare, innerlijke kind pest en slecht behandelt
Door redacteurMoeilijk als het is om te ontkomen aan iemand van buitenaf die je slecht behandelt, nog moeilijker is het te ontkomen aan iemand die je van binnen slecht behandelt. In dit artikel laten Hal en Sidra Stone (experts op het gebied van de innerlijke criticus) je zien hoe slecht je innerlijke criticus je innerlijke kind kan behandelen en wat de eerste stap naar heling is.
Deze mishandeling vindt plaats in je innerlijke wereld en je Innerlijke Kind wordt ernstig geschaad, terwijl niemand anders het kan zien of horen of helpen.
Het is algemeen bekend dat bij volwassenen die als kind slecht behandeld zijn de kans groot is dat zij op hun beurt hun eigen kinderen slecht behandelen. Op een soortgelijke manier herhaalt de Innerlijke Criticus de kritiek of mishandeling van de ouder en houdt de cirkel in stand door het Innerlijke Kind slecht te behandelen.
Het innerlijke (kwetsbare) kind
Wie is dit Kwetsbare Kind? Het is het kwetsbare kleine wezentje dat we allemaal waren toen we pas geboren waren. Dit kind was en is uitermate gevoelig. Het reageert eerder op energieën dan op woorden. Het voelt wat er gaande is in de wereld om hem heen en probeert dat niet verstandelijk te begrijpen. Het voelt ook alles wat er binnenin ons gaande is.
Dit Innerlijke Kind, in al zijn aspecten, wordt meestal al heel vroeg in onze ontwikkeling begraven. De wereld is niet veilig voor zo’n gevoelig wezentje, en dus duikt het onder en nemen de andere ikken het heft in handen om ons leven zo succesvol en efficiënt mogelijk te laten verlopen.
De criticus is een wrede ouder
Wat gebeurt er met dit uiterst gevoelige kind wanneer de Criticus actief is? Het wordt slecht behandeld. Dit kan variëren van lichte tot zware slechte behandeling, afhankelijk van de omstandigheden waarin je opgroeide. Maar tot op zekere hoogte is er altijd sprake van mishandeling, psychisch of zelfs lichamelijk.
Je Innerlijke Criticus is ontstaan om je Innerlijke Kind te beschermen. Zijn rol was je te helpen erbij te horen, je aan te passen aan de wereld om je heen. Hoe zachtzinnig dit ook wordt gedaan, de boodschap is duidelijk: het natuurlijke gedrag van je Kind is onacceptabel en er mankeert iets aan zijn natuurlijke instincten. Door de grote gevoeligheid van het Kwetsbare Kind is die kritiek bijzonder pijnlijk.
Laten we eens stilstaan bij wat er gebeurt als je ouders onverschillig voor je gevoelens waren of, erger nog, je psychisch of lichamelijk slecht behandelden. De Criticus neemt autoriteiten tot voorbeeld, dus in dit geval zal hij de ouders die je slecht behandelen tot voorbeeld nemen. Als je ouders een leven leiden dat gebaseerd is op schaamte, zullen ze die schaamte op jou overbrengen en zal de Criticus, op zijn beurt, die signalen opvangen en je ook beschaamd maken. En meestal vergroot de Innerlijke Criticus de intensiteit van zijn aanvallen, om er zeker van te zijn dat je afdoende beschermd bent tegen en voorbereid op wat er van buitenaf zou kunnen komen.
De criticus leeft een eigen leven
Op zeker ogenblik, meestal vrij vroeg in het ontwikkelingsproces, overschrijdt de Innerlijke Criticus zijn grenzen en gaat een onbeheersbaar eigen leven leiden. Hij vergeet zijn oorspronkelijke doel, je te beschermen tegen mishandeling van buitenaf, en mishandelt je gewoon omdat dat nu eenmaal zijn werk is. Hij weet dat je slecht bent en dat al het kwaadaardige commentaar dat hij levert je verdiende loon is.
Erger nog, hij is er waarschijnlijk van overtuigd dat er iets ernstig mis is met je, dat je in wezen slecht bent of fundamentele karakterfouten hebt, en dat zijn kritiek dus gerechtvaardigd is. Daar komt nog bij dat hij onfeilbaar klinkt, zoals we in in De innerlijke criticus bespreken.
Er zit dus iemand in je die je heel slecht behandelt en je Innerlijke Kind is hiervan de dupe. Dit veroorzaakt intense psychische pijn. Soms regelt de Criticus het zo, dat er aan deze slechte psychische behandeling ook lichamelijke mishandeling wordt toegevoegd. In die gevallen heeft de Innerlijke Criticus eenvoudig geen rust voordat er een vorm van straf is geïncasseerd; er wordt fysiek lijden of grote emotionele pijn verlangd. Dan is de Criticus opgelucht, want hij weet dat hij zijn werk gedaan heeft, en nu heeft hij even rust.
De innerlijke criticus trekt slechte mensen in de buitenwereld aan
De kwelling van de Innerlijke Criticus vindt plaats in je innerlijke wereld en het Kind (of een ander ik) wordt geschaad terwijl niemand anders het kan zien of horen. Dit roept een triest beeld op; het is alsof je Innerlijke Kind zit opgesloten met je Innerlijke Criticus en er is geen enkele manier waarop jij of iemand anders het kan redden
Wanneer je niet in staat bent je los te maken van een Innerlijke Criticus die je zo slecht behandelt, blijf je de slachtofferrol houden. Als de Criticus je dan aanvalt, heb je het gevoel dat je niet deugt, dat je het ergste verdient dat de wereld je kan aandoen. Je kunt jezelf niet beschermen. Dat maakt je tot slachtoffer, volledig beschikbaar voor iedereen in de buitenwereld die je kwaad zou willen doen. Als slachtoffer trek je mensen naar je toe die je mishandelen en aanvaard je wat ze
je aandoen.
Onbewuste slechte behandeling van de innerlijke criticus
Het kan zich allemaal in je innerlijk afspelen terwijl je het niet eens weet. Het enige dat je weet is dat je een rotgevoel hebt over jezelf en dat je steeds maar weer in situaties terechtkomt die je pijn doen. Zo is de slechte behandeling van je Innerlijke Kind zelfs voor jezélf geheim en als je het niet ziet kun je er ook niets tegen doen. Een ding kunnen we met zekerheid zeggen:
Als je telkens weer mensen in je leven aantrekt die je psychisch of lichamelijk slecht behandelen, kun je er zeker van zijn dat je een Innerlijke Criticus hebt die je ook slecht behandeld.
Het interessante aan de werkwijze van de Innerlijke Criticus is dat hij je er zo volledig mee klem kan zetten.
Oefening: bespreek je innerlijke criticus
Om met je Criticus aan het werk te kunnen, moet je hem ‘aangeven’ bij iemand in de buitenwereld. Als je je bewust bent van de stem van je Innerlijke Criticus, zal de Criticus zelf je voorhouden dat het gewoon rampzalig zou zijn om met iemand over hem te praten. Want als je er met anderen over praat, luisteren ze naar zijn kritiek en zien ze natuurlijk ineens allemaal verkeerde dingen aan je die ze anders nooit opgemerkt zouden hebben. Dus probeer je het geheim maar te bewaren, zodat niemand ooit die verschrikkelijke dingen zal horen die hij over je weet. Per slot van rekening heeft hij het waarschijnlijk bij het rechte eind!
Hoe meer je denkt aan de dingen die de Criticus heeft aan te merken op jou, hoe meer je je ervoor geneert en hoe kleiner de kans dat je hem — en je ergste, diepst verborgen tekortkomingen — in de openbaarheid zult willen brengen.
Als die behoefte aan geheimhouding je tegenhoudt, blijft de gehele vicieuze cirkel gesloten. Je kunt dan ook geen andere mensen naar je Criticus laten luisteren, zodat ze je zouden kunnen helpen. Je kunt geen toegang krijgen tot je Bewuste Ego, dat misschien een andere kijk op de zaken heeft en beslist andere hulpmiddelen ter beschikking zou hebben. Je blijft alleen met je beschamende geheimen, die steeds kwalijker gaan rieken in de duistere uithoeken van je psyche, en met een Criticus die je er steeds aan blijft herinneren wat een door en door afschuwelijk mens je bent.
Geschreven door Hal en Sidra Stone
De innerlijke criticus ontmaskerd
Je hebt nu de eerste stap gezet; hoe pak je je innerlijke criticus verder aan zodat het je bondgenoot wordt? De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal en Sidra Stone gaat je helpen. In dit praktische boek vol voorbeelden leer je onder andere hoe je een ‘criticusaanval’ kunt hanteren en hoe je innerlijke criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.
Lees ook deze artikelen van Hal en Sidra Stone:
De uitdaging van je schaduwkant aangaan: je verstoten ikken leren kennen en omarmen
Energiepatronen in jezelf: zo ontdek je je subpersoonlijkheden
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.