Je buik accepteren zoals het is: waarom dit bijzondere lichaamsdeel meer liefde verdient
Door redacteurHet buikje, een opgeblazen buik, rommelende darmen, buikpijn; de buik houdt ons bezig. Veel mensen hebben een negatieve mening over hun buik. Zonde, vindt Lisette Thooft. In dit artikel schrijft ze vol lof over de verschillende onderdelen van dit bijzondere én spirituele deel van ons lichaam.
De buik is waar je vandaan komt, je eerste huis, je eerste omhulling hier op aarde, en je eigen buik is de oergrond van je bestaan.
De buik is waar je vandaan komt, je eerste huis, je eerste omhulling hier op aarde, en je eigen buik is de oergrond van je bestaan. Je buik is waar je het leven verwerkt, waar je niet alleen je voedsel maar ook je ervaringen verteert.
Een spiritueel vlammetje voor oude pijn
Volgens de spiritueel leraar Barry Long hebben we in onze buik een spiritueel vlammetje dat emoties kan verbranden. Als je last hebt van angst of woede hoef je volgens hem alleen maar je aandacht te richten op dat verbrandingsproces in je buik en de emotie zal oplossen. Omdat wij dat niet genoeg doen en ook niet geholpen zijn door onze ouders, blijft er emotie vastzitten in onze buik. Steeds meer emotie kleeft aan elkaar als een plakkerige donkere bal en die noemde hij het ‘ongelukkigheidslichaam’. Eckhart Tolle, die vlak na zijn verlichtingservaring een paar keer naar Barry Long kwam luisteren, nam de term over en verkortte hem tot ‘pijnlichaam’.
Misschien is dat een iets te simpele voorstelling van zaken, want oude pijn kan overal in je lichaam zitten, ook in je schouders of je tenen. Maar dat je emoties kunt verteren in je buik is natuurlijk waar. Als het niet lukt, voel je dat in je buik. Iets kan je zwaar op de maag liggen of je vindt het onverteerbaar, je hebt er je buik van vol, nou ja, noem maar op, er zijn tal van uitdrukkingen die een link leggen tussen moeilijke ervaringen en het verwerken ervan in de buik. En kinderen krijgen meestal buikpijn van stress, alle soorten stress.
De darm
Dat je darm een gevoelig en intelligent orgaan is, was allang bekend. In je darm zitten heel veel cellen die communiceren met je hersencellen via de nervus vagus. Het zijn er zoveel dat de darm zelfs het tweede brein wordt genoemd. En het staat ook al vast dat depressieve gevoelens kunnen verdwijnen als je je darm beter verzorgt en beter gaat eten, zodat bijvoorbeeld constipatie geneest.
Lees ook: Serotonine: hoe een gezonde darmflora kan helpen bij depressieve gevoelens
‘Stel dat ik mijn onderbuik ervaar als zetel van intelligentie waar “ik” samenleef met vernuftige micro-organismen? Stel dat ik volledig begrijp dat ik, in de basis, een biosfeer van levende bacteriën ben en dat ik, nogal letterlijk, door evenveel micro-organismen gevormd ben als door menselijke cellen?’
Dat schrijft Liz Koch in haar boek Psoas, de spier van de ziel.
Ja, hoe vind je het dat er nu, terwijl je zit te lezen, in je buik één tot twee kilo aan minuscule levende of half-levende wezentjes zitten? Ze worden samen het bioom of microbioom genoemd en onmisbaar zijn voor je gezondheid. Ze beschermen je tegen ziekten en bevorderen je spijsvertering. Het zijn bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen, astronomische aantallen microscopisch kleine krioelende wezentjes, soms meer iets tussen plantjes en beestjes in, minimaal duizend verschillende soorten en als je heel gezond bent, in nog veel grotere variatie. Ze zitten trouwens niet alleen in je darm maar ook op je huid en in je mond, in je keel, je slokdarm en maag, je longen, je neusgaten en je vagina als je die hebt, en je navel. En hoe meer verschillende soorten, hoe robuuster je immuunsysteem en dus je gezondheid.
Wil je goed voor al deze beestjes en je darmen zorgen? Dit artikel helpt je.
De psoas
Er zit nog meer magie in onze buik. De psoas, voluit musculus iliopsoas of heup-lendenspier, loopt diep binnen in je buik van je heup naar je lendenwervels. Hij wordt de spier van de ziel genoemd omdat hij bovenlichaam en onderlichaam met elkaar verbindt en omdat spanning in je leven zich vaak vertaalt naar spanning op de psoas.
Het zijn er natuurlijk twee, aan elke kant van de ruggengraat een, maar we hebben het altijd over ‘de psoas’. Liz Koch heeft het in haar boek zelfs over ‘psoas’ zonder lidwoord, alsof het een eigennaam is. Sommige yogadocenten geven oefeningen om de psoas te rekken, maar volgens Koch is dat niet nodig. Psoas moet volgens haar eerder tot rust kunnen komen, zodat hij weer sappig en wild wordt – zo noemt ze dat.
Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een ‘uitgeputte’ psoas? (wat je kunt doen om dit te herstellen)
De bekkenbodem
We dalen nog dieper af in de buik. Misschien wist je niet eens van het bestaan van je bekkenbodem, want die ligt diep verscholen in je onderbuik, als een hangmatje gemaakt van spieren. Misschien ben je ermee bekend geraakt door onplezierige verrassingen. Met een verzwakte bekkenbodem kun je je plas niet meer goed ophouden bijvoorbeeld, wat na een bevalling weleens gebeurt.
De bekkenbodem is ongelooflijk belangrijk, niet alleen voor je lichamelijke, maar ook voor je emotionele en spirituele welzijn. Met een ontspannen onderbuik kun je beter voelen wat er te voelen valt. In een ontspannen onderbuik ben je thuis, op jezelf, veilig en autonoom. Wat anderen van je vinden, raakt je niet meer zo.
Ook ons gevoel van aarding of gronding, de mate waarin we ons hier op Aarde thuis voelen en geworteld weten, heeft ermee te maken. Ontspannen je thuis voelen in het stoffelijke bestaan kan eigenlijk alleen maar als je kunt ontspannen in je onderbuik en als je je het recht om te zijn en het recht om te voelen volledig toe-eigent.
In de praktijk blijkt dat nog niet zo eenvoudig. Veel bekkenbodems staan te strak gespannen. En veel andere bekkenbodems zijn zodanig verslapt dat ze hun taken niet goed meer kunnen verrichten. Het is typisch iets voor het mens-zijn dat we ons pas bewust worden van iets als het pijn doet, als er klachten en problemen zijn. Daar zijn ze waarschijnlijk ook voor, die klachten en problemen – ze maken ons bewust.
Als we meer gingen voelen met ons allen zouden we veel blijer worden van onze buik. Want de buik is natuurlijk de plaats waar de meest verrukkelijke sensaties vandaan komen.
Bekkenbodemoefening
Waar zitten die bijzondere bekkenbodemspieren? Je komt erachter met deze simpele oefening:
- Ga op een stoel zitten met je knieën en voeten wijd uit elkaar.
- Zet je ellebogen op je knieën. Je voelt nu je ontspannen bekkenbodemspieren licht tegen de stoelzitting drukken.
- Als je ze aanspant – dat voelt alsof je je plas ophoudt of een windje tegenhoudt – voel je dat ze wat losser van de zitting komen. Dus niet je billen dichtknijpen, niet je buik intrekken, niet je benen tegen elkaar drukken of je adem inhouden. Alleen proberen de urinebuis en de anus op te trekken en af te sluiten.
Waar het vooral om gaat, is dat je aanwezig wordt in je eigen onderbuik, dat je jezelf gaat ervaren als een mens met een seksuele basis, waar van alles te beleven valt.
Je kunt checken hoe de conditie van je bekkenbodem is, door bij het plassen halverwege te stoppen. Je knijpt je bekkenbodem dicht en als het goed is, stopt de straal dan ook. Blijft het druppelen, dan is je bekkenbodem toe aan wat meer aandacht en training. Soms wordt je plas afknijpen als oefening aangeraden maar dat is het niet; het is alleen een test die je af en toe kunt doen om te zien hoe het met je bekkenbodem gesteld is.
Bron: Vrienden worden met je lijf
Vrienden worden met je lijf
Van je lichaam houden, ontspannen en genieten: dat kan niet zonder pijn en ongemak te accepteren. Geen probleem, want een volwassen mensenhart kan alle pijn van de wereld aan – maar je hebt er wel lichaamsbewustzijn bij nodig. Dat wil zeggen: kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke, warme aandacht. Dit boek helpt je daarbij, met heldere en praktische informatie, simpele oefeningen en boeiende verhalen.
Lees verder:
De nervus vagus: wat zijn de gevolgen van een beschadigde nervus vagus? (en wat kun je doen om dit te herstellen?)
Wat zijn de gevolgen van een ‘uitgeputte’ psoas? (wat je kunt doen om dit te herstellen)
De psoas & geblokkeerde emoties: de gevolgen voor je (bij)nieren, blaasmeridiaan & immuunsysteem
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.