Er zijn veel bekende redenen om de verwarming wat lager te zetten. Maar er is nog een reden die je waarschijnlijk nog niet wist: het af en toe koud hebben is goed voor je gezondheid en je gewicht…
We zijn gewend de kachel flink op te stoken zodra het fris wordt buiten. Heel behaaglijk allemaal, maar daardoor hoeft het lichaam niks te doen om warm te worden, terwijl het juist goed is om zelf die temperatuur te regelen. Uit onderzoek blijkt dat rond 1870 een temperatuur van 13 tot 15 graden als comfortabel werd ervaren. We kunnen onszelf dus blijkbaar goed warm houden, zelfs bij lage temperaturen.
Lees ook: Koud douchen: dit zijn de overweldigende voordelen voor je gezondheid
Dit zijn de voordelen van het koud hebben
Nu lijkt het systeem in het lichaam een beetje plat te liggen, maar de eigen warmteproductie is goed te activeren en heeft allerlei positieve effecten tot gevolg.
1. Je verbrandt meer calorieën
Als het koud is, trekken je spieren samen en ga je rillen (ook zonder dat je het duidelijk merkt). Je verbruikt daardoor net als bij sporten meer energie, je stofwisseling gaat in een hogere versnelling en daardoor krijg je het warmer.
2. Je maakt bruin vet aan
Niet alleen de spieren spelen een rol, we hebben om op te warmen ook bruin vet nodig. Dat is het gezonde vet dat zich rondom belangrijke plekken in het lichaam bevindt zoals het hart, de slagaders en het zenuwstelsel. Bruine vetcellen produceren 300 keer meer warmte dan andere lichaamsweefsels. Maar ja, als je het niet vaak koud hebt, wordt dat bruine vet niet aangesproken en raak je het kwijt.
Door je regelmatig bloot te stellen aan lagere temperaturen produceer je meer bruin vet, kun je jezelf beter warm houden en verbrand je meer calorieën.
3. Je krijgt een betere doorbloeding
Professor dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de Universiteit van Maastricht, doet al jaren onderzoek naar hoe een warme of koude omgeving de stofwisseling beïnvloedt. Hij pleit voor lagere binnentemperaturen in de winter. Hij heeft door onderzoek laten zien dat een lagere temperatuur niet alleen het energieverbruik verhoogt, maar ook een positief effect heeft op de doorbloeding, de werking van hart- en bloedvaten en de suikerhuishouding verbetert.
Zijn advies is om ’s winters de temperatuur binnen te laten variëren tussen de 17 en 20 graden en je af en toe buitenshuis iets minder warm te kleden. Al bij 18 graden wordt meer bruin vet geproduceerd. In de zomer mag het gerust veel warmer zijn. Want ook dan moet het lichaam ook weer aan de bak.
Dit is een fragment uit:‘n Beetje leuk ouder worden
Boekentip van de redactie: ‘n Beetje leuk ouder worden
Een beetje leuk ouder worden, wie wil dat nou niet? ’n Beetje Leuk Ouder Worden is een toegankelijk boek vol praktische tips en tricks op het gebied van voeding, mind, hormonen, beweging, uiterlijk en meer. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat.
Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com. Of bestel het e-book.
Lees verder:
Koud douchen: dit zijn de overweldigende voordelen voor je gezondheid
Gezond en fit oud worden? Op deze 7 verouderingsprocessen heb jij invloed (+voedingstips)
7 verwarmende voedingsmiddelen voor koude dagen
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.