Is je leven prima maar voel je toch vaak een leegte? Dit kan het betekenen
Door Martha BeckHeb jij last van een knagend gevoel van leegte en ontevredenheid terwijl je leven eigenlijk goed voor elkaar is? Dan ben je waarschijnlijk innerlijk verdeeld en leef je niet vanuit je ware natuur. “Jouw ware natuur weet precies wat goed voor je is maar komt voortdurend in botsing met een overweldigende kracht: cultuur.” Volgens socioloog Martha Beck kun je jezelf weer in eenheid laten leven door integer te leven. Hoe dit eruit ziet? Je leest het in dit artikel.
Heel diep vanbinnen weet je wat jou gelukkig maakt en hoe je alles uit je leven kunt halen. Deze kennis ligt ingebed in je ware natuur.
De betekenis van integriteit
Het woord integriteit heeft in het moderne taalgebruik een wat formele, oordelende betekenis gekregen, maar het is afkomstig van het Latijnse woord integer, dat ‘intact’ betekent. Integer zijn wil eigenlijk zeggen: uit één stuk bestaand, heel zijn, onverdeeld. Als de integriteit van een vliegtuig niet gewaarborgd is en de vele duizenden onderdelen ervan niet soepel samenwerken, mag het niet opstijgen. Als er geen sprake is van integriteit, kan de motor van het vliegtuig haperen of uitvallen en kan het toestel neerstorten. Deze integriteit heeft niets te maken met oordelen. Het gaat gewoon over hoe de dingen werken.
Integer leven
Als je voelt dat je intenties, de dingen die je fascineren en de doelen in je leven bij elkaar komen, dan ben je als een bloedhond die een spoor heeft geroken en doe je vol vreugde wat op elk moment juist voelt. Of je nu computerprogramma’s schrijft, een tuin onderhoudt of een huis bouwt, je gaat zo op in het dagelijks werk, dat je aan het eind van de dag eigenlijk geen zin hebt om te stoppen. Eenmaal thuis geniet je van het gezelschap van degenen die je lief zijn en je slaapt heerlijk – je kunt je niet voorstellen wat er aangenamer zou zijn dan zo te leven. En als je de volgende morgen wakker wordt, lonkt de nieuwe dag en spring je bijna je bed uit.
Je draait nu misschien ongelovig met je ogen. Je denkt dat ik de hele dag een roze bril op heb. Het kan zijn dat je nog nooit de blijvende levensvreugde hebt ervaren die ik hier beschrijf. Misschien geloof je niet eens dat het mogelijk is om zo gelukkig te zijn.
Maar dat is het wel!
Het is zo jammer dat veel mensen nooit leren hoe ze dit kunnen bereiken en nooit de vreugdevolle rust ervaren die het resultaat is van integer leven. Sommige mensen zijn hopeloos uit evenwicht, waardoor hun leven een aaneenschakeling is van mislukkingen en vervlogen dromen.
Niet perfect, goed genoeg
Je eigen leven houdt waarschijnlijk ergens het midden tussen puur gelukzalig en volkomen mislukt. Je hebt een vaag gevoel van een doel in je leven en dat hoop je ooit na te streven. Het werk dat je doet is niet perfect, maar goed genoeg. En je relatie gaat ook best aardig, meestal. Nee echt, het valt allemaal best mee, hoor. Je voelt je er ook niet slecht bij, al maak je je ergens wel zorgen en ben je soms ontevreden of teleurgesteld.
Als je je niet voortdurend geweldig voelt, wil dat nog niet zeggen dat er iets aan je mankeert of dat je een slecht mens bent; ik durf te wedden dat je altijd je best doet om dingen goed te doen. Er mankeert ook helemaal niets aan je. Je functioneert prima en je bent een ontwikkeld mens. Heel diep vanbinnen weet je wat jou gelukkig maakt en hoe je alles uit je leven kunt halen. Deze kennis ligt ingebed in je ware natuur.
De botsing tussen je ware natuur en cultuur
Jouw ware natuur komt echter voortdurend in botsing met een overweldigende kracht: cultuur. Met ‘cultuur’ bedoel ik de sociale maatstaven die bepalen hoe mensen denken en zich gedragen. Elke groep mensen heeft bepaalde regels en verwachtingen die ervoor moeten zorgen dat er binnen de groep kan worden samengewerkt. Sommige regels zijn heel uitgesproken, denk aan verkeersregels en kledingvoorschriften op je werk. Andere regels zijn juist onuitgesproken, bijvoorbeeld de verwachting dat je als je uit eten gaat in een restaurant met mes en vork eet.
Vanaf het moment dat we worden geboren, zijn we afhankelijk van de goodwill van anderen. We weten dan ook precies hoe we het gedrag van de mensen om ons heen moeten overnemen. Als kind ontdekken we onbewust al snel hoe we goedkeuring kunnen krijgen van anderen en hoe we ons moeten voegen naar de patronen in onze cultuur. We laten vrolijk, rustig of moedig gedrag zien, afhankelijk van wat onze familie op prijs stelt. Dingen die onze vrienden mooi vinden, gaan wij ook mooi vinden.
Wat voel je werkelijk?
In onze haast om ons aan te passen en te voldoen aan het ideaalbeeld van onze cultuur gaan we meestal voorbij aan wat we werkelijk voelen, of we drukken het weg, ook als het om intense gevoelens gaat, zoals hevige verlangens of diepe emotionele pijn. Op dat moment zijn we innerlijk verdeeld. We zijn niet integer meer, maar bestaan innerlijk uit twee delen. Als we proberen bij verschillende groepen te horen, bestaan we innerlijk uit nog meer delen.
We hebben ons afgekeerd van onze ware natuur en zijn marionetten van onze cultuur geworden: we glimlachen beleefd, zijn voorkomend en dragen perfecte maar onprettig zittende kleding. Zo kan het gebeuren dat een soldaat zonder te klagen een spervuur van vijandelijke kogels inloopt. Zo was het mogelijk dat hele gemeenschappen ooit dachten dat het logisch was om af en toe een heks op de brandstapel te zetten. De mate waarin mensen hun ware natuur negeren om hun cultuur te kunnen dienen, kan werkelijk onvoorstelbaar zijn. Maar dit past allemaal heel goed in de opvatting dat wij als mensen groepen vormen die in stand moeten worden gehouden.
Er is echter één probleem: de natuur geeft het niet zonder slag of stoot op.
Hoe je natuur van zich laat horen
Is het je wel eens gebeurd dat je opeens liep te snauwen tegen iemand van wie je echt houdt? Of heb je wel eens meegemaakt dat je een werkproject wilde afmaken, maar dat je, toen je ervoor ging zitten, vijf uur lang op internet verspilde? Dan is de kans groot dat je innerlijk verdeeld bent.
De gevolgen van innerlijk verdeeld zijn
Je probeert te functioneren op manieren die diep vanbinnen niet goed voelen. Telkens als we op deze manier te werk gaan, lopen er dingen mis. Zo voelt het als je niet integer bent, als je innerlijk niet meer één geheel vormt. Je:
- bent knorrig of verdrietig;
- bent emotioneel verdoofd;
- hebt verminderde lichamelijk weerstand of ziek worden;
- hebt verminderde spierkracht;
- hebt laag energieniveau;
- verliest mentale helderheid;
- hebt moeite om te concentreren.
Al deze reacties zijn van invloed op ons uiterlijke leven. Omdat onze ware natuur oprecht onze heelheid wil herstellen, haalt ze dat ene betrouwbare middel uit de kast dat altijd onze aandacht trekt: lijden.
Persoonlijk houd ik niet zo van lijden – ik word er verdrietig van. Ik wil je wijzen op een cruciaal punt: lijden is iets anders dan pijn, althans in mijn woordenboek. ‘Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze.’
Lichamelijke pijn is het gevolg van dingen die er gebeuren, maar psychisch lijden is het resultaat van de manier waarop we omgaan met wat er gebeurt. Ook in een situatie waarin geen sprake is van pijn, kun je toch enorm lijden. Zelfs wanneer je lekker opgekruld in een comfortabele stoel zit, kan jouw lijden ervoor zorgen dat je wilde dat je nooit geboren was.
Begin met integer leven
Wanneer heb jij wat voor jou waar was in de steek gelaten en ben je andere richtlijnen gaan volgen? Deze breuk met integriteit vindt altijd onbewust plaats. De mensen die die dit hebben ervaren zijn niet slecht, sterker nog, de meesten van hen zijn ontzettend aardig en zijn bereid om elke regel te volgen die de cultuur hen voorschrijft. Maar dat is precies het recept om je leven te verprutsen, want je leven ziet er dan wel prima uit, maar jij voelt je niet gelukkig.
Maar het kan ook anders. Er is een manier om het lijden achter je te laten en een niveau van vreugde en betekenis in je leven te ervaren die je niet voor mogelijk houdt. Die manier noem ik de weg van integriteit.
Dit is een fragment uit: Integer leven
Integer leven
In een wereld waarin continu prikkels zijn van buitenaf, kan het moeilijk zijn om dicht bij jezelf te blijven. Je houdt je vrienden, familieleden en collega’s graag tevreden, maar loopt jezelf algauw voorbij. Het gevolg is dat je vast komt te zitten in negatieve gedachtenpatronen en ongezonde relaties. Integer leven laat je zien hoe je meer uit het leven kunt halen door eerlijk te zijn naar jezelf en goed te luisteren naar signalen van binnenuit.
Lees verder:
Waarom is jouw ziel op aarde?
Lessen voor de ziel: zo creëer je een paradijs op aarde en vermijd je incarnatie-spijt
Donkere nacht van de ziel: dit zijn de 3 stadia van psychische transformatie
Goeie uitleg