Meestal ademen we zonder erbij na te denken. Toch reageert je ademhaling op je emoties. Zo versnelt je adem bijvoorbeeld als je zenuwachtig bent. Andersom geldt hetzelfde: door je adem te reguleren, kun je je emoties beïnvloeden. Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen, kan je hierbij helpen.
Wat is Aiki?
Aiki is een Japans woord, samengesteld uit de woorden ‘Ai’ en ‘Ki’. Ai betekent samenzijn met en Ki is de neutrale en onpersoonlijke levensenergie die ontstaat uit de lucht die wij inademen. Aiki betekent dus het één worden met je ademhaling en staat ook wel bekend als de kunst van het ademhalen.
Je kunt Aiki gebruiken om je te beschermen, verdedigen, verzorgen en je brein in pauzestand te zetten als het een beetje te veel maalt om zo je gedachten stil te zetten. Volgens Aikido-meesters is diepe ademhaling een kanaal waarlangs een vermogen wordt geuit dat wij allemaal hebben. Het gaat om het vermogen om de wereld in plaats van met onze ogen en ons intellect via onze gevoelens waar te nemen.
De basis van Aiki
De volgende punten vormen samen de basis van Aiki:
- Ademen is de basis van het leven. Ik adem, dus ik ben.
- Aiki leert je leven in harmonie met je ademstroom en met jezelf. Om dat te bereiken is het in eerste instantie genoeg om te gaan zitten en je te concentreren op je buikademhaling.
- Onze buik is ons tweede brein. Het centrum van ons lichaam. Door ons op onze ademhaling te concentreren, kunnen we onze diepe spanningspunten ontspannen.
- Om adequaat te ademen, is het belangrijk de geest te kalmeren en terug te keren naar de bron.
- De punten waar onze ademhaling blokkeert zijn dichtheidszones. Die kunnen door middel van de diepe buikademhaling worden opgeheven.
Je geest kalmeren
Er bestaan veel verschillende Aiki-technieken en –oefeningen. Een voorbeeld van een van deze oefeningen is het kalmeren van je brein. Dit kun je doen door diep en rustig te ademen, jezelf te verankeren in de grond en de volgende stappen te volgen:
1. Ga op een stoel of in kleermakerszit op de grond zitten. Pak je linkervoet in je ene hand en het enkelgewricht in je andere hand. Draai rondjes met je voet rond het enkelgewricht met je rechterhand. Doe dit vervolgens ook met je andere voet en ga dan staan.
2. Zet een been vooruit, draai je om en zet een been achteruit. Deze beweging heet tai sabaki. Hiermee kun je allerlei verplaatsingen in verschillende richtingen maken en werken aan een vloeiende manier van bewegen.
3. Begin met ademen. Adem in, adem uit en verplaats je vervolgens. Als er iets gebeurt wat we niet kennen, reageren we vaak met een apneutisch ademreflex en houden we onze adem in.
Beweeg nu eerst en haal daarna adem. Zo maak je in feite een apneubeweging. Het kan zijn dat je nu moeite hebt om je evenwicht te bewaren. Haal nu eerst adem en beweeg daarna. Je lichaam ontspant, je contact met de grond wordt zekerder en je steunpunten worden sterker. Ga tot slot weer op de grond zitten.
Boekentip: Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen (e-book)
Dit artikel is een fragment uit ‘Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen’. De kunst van Aiki is eigenlijk heel simpel en iedereen kan het zich eigen maken. Een combinatie van ademhalingsoefeningen en het gebruik van bepaalde spieren levert een fenomenale energie op. Leer Aiki en adem jezelf sterker, kalmer en gezonder.
Bestel nu jouw e-book in onze webshop Boekenwereld.com.
Lees verder:
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.