Bewustzijn

Als het leven niet gaat zoals je verwacht had – hoe kun je hiermee omgaan?

Door Margaret Rutherford
Als het leven niet gaat zoals je verwacht had – hoe kun je hiermee omgaan?

Toen haar vader zei ‘het leven draait om compromissen’, vond auteur Margaret Robinson Rutherford (Perfect verborgen depressie) dat maar onzin. Nu ziet ze in dat hij gelijk had: je krijgt niet altijd wat je wenst… “Richt je op het heden, op het goede, en je vindt vrede in jezelf. Om dat te doen, moet je compromissen sluiten met jezelf.”

Je kunt je focussen op de kansen die je hebt gemist óf op wat er allemaal wel gelukt is. Je bent veel gelukkiger als je dat laatste doet.

Realistisch

Mijn vader vertelde me vroeger altijd: ‘Margaret, het leven draait om compromissen.’ Gezien de hoeveelheid wijsheid die ik al had verzameld op mijn twintigste, schudde ik stilletjes mijn hoofd toen ik hem dit voor het eerst hoorde zeggen en bedacht ik me dat mijn vaders gezondheidsproblemen de oorzaak waren van dat gepraat.

Hij had namelijk al veel lastige dingen in zijn leven meegemaakt. Hij had zijn vader verloren toen hij zelf nog een tiener was en zette zijn dromen om een ingenieur of dokter te worden aan de kant, zodat hij thuis kon blijven om het uitvaartbedrijf over te nemen. Halverwege de veertig kreeg hij een hartaanval en liep hij daardoor zijn kans mis om voorzitter te worden van de landelijke organisatie uitvaartondernemers waarvoor hij hard had gewerkt en gemotiveerd was. Dat waren de twee lastigste dingen die hem zijn overkomen.

Ik ging er dus van uit dat hij zich focuste op alle negatieve aspecten, de dingen die hij had opgegeven in het leven in plaats van alle nieuwe kansen die op zijn pad waren gekomen. Ik wist zeker dat met genoeg wilskracht en misschien wat geluk je alles kon bereiken in het leven wat je maar wilde.

En als je de meeste goeroes moet geloven, dan is dat ook waar. Nu weet ik wat hij bedoelde. Hij was niet negatief. Hij was realistisch.

Het leven gooit onverwachte dingen op je pad

Het leven gooit onverwachte dingen op je pad. Sommige dingen zie je aankomen, andere niet. Je kunt je focussen op de kansen die je hebt gemist, de dingen die niet gaan zoals je had gehoopt, de doelen die je niet hebt bereikt, of je kunt je focussen op wat er allemaal wel gelukt is. Je bent veel gelukkiger als je dat laatste doet. Waarom? Omdat je makkelijk vast komt te zitten door continu te denken aan wat er anders had kunnen zijn.

Stel dat je met iemand anders was getrouwd? Stel dat er niet tegen je werd geschreeuwd toen je nog een kind was? Stel dat je niet ziek was? Stel dat je vader niet was overleden of dat je moeder niet depressief was? Wie zou je dan zijn geweest? Hoe zou je leven eruit hebben gezien?

Compromissen sluiten

Focus je op het verleden en je heden wordt erdoor beïnvloed. Focus je op het heden, op het goede, en je vindt vrede in jezelf. Om dat te doen, moet je compromissen sluiten met jezelf.

Bij een compromis hoort tegemoetkoming, iets opgeven. Je krijgt wat je wilt, maar niet alles. Wij zien een compromis als iets tussen twee mensen of partijen. Landen sluiten compromissen en stellen verdragen op. Gelukkige en gezonde stellen geven toe aan elkaar op een eerlijke, respectvolle manier: elke partner houdt de mening of het verlangen van de ander in het achterhoofd en begrijpt waarom een compromis werkt voor nu. Maar het kan lastig zijn om zo’n compromis met jezelf te sluiten.

Waarom is een innerlijk compromis zo belangrijk?

Innerlijke compromissen betekenen dat je met tegenstrijdige problemen kampt: je wilt iets, maar iets anders gebeurt. Of je hebt tegenstrijdige gevoelens: je rouwt om iets terwijl je tegelijkertijd inziet wat het verlies betekent. Zelfs met een tragedie kun je innerlijke vrede vinden door een compromis te sluiten met jezelf.

Door de jaren heen hebben veel mensen mij over hun leven verteld door middel van therapie. Stellen die zijn gescheiden, dronken bestuurders die zussen of broers hebben vermoord, anderen die verschrikkelijk zijn mishandeld in hun jeugd, partners die worden overweldigd door verslavingen, chronische en emotionele ziektes die het leven lastiger maken dan het is of ouders die een kind hebben begraven. Al deze mensen zouden makkelijk bitter kunnen zijn. Het leven is gewoon niet eerlijk. Zij hebben zeker niet gekregen waar ze op hoopten. Soms worden ze helemaal opgevreten door hun verlies.

Vrede vinden

Maar je kunt vrede vinden in jezelf. Ik heb ook geluisterd terwijl deze mensen dingen zeiden als: ‘Ik zou niet zijn waar ik nu ben als ik dat niet had meegemaakt.’ Of: ‘Ik geloofde nooit dat onze relatie stand zou houden, maar toch zijn we op de een of andere manier nog hechter geworden.’ Of zelfs: ‘Daar ging ik bijna aan onderdoor. Ik ben niet dezelfde persoon die ik toen was. Ik zal nooit meer die persoon zijn. En daar kan ik mee leven.’

Je kunt herstellen. Je kunt vrede vinden. Je hoeft niet continu te peinzen over wat niet eerlijk was of wraak te zoeken. Als je dat doet, dan raakt je ziel verbitterd. Je kunt er gek van worden door met je hoofd in het verleden te blijven zitten. Er is nooit een goed antwoord. Misschien maak je verschrikkelijke pijn, verlies, angsten, woede en verdriet mee, maar als je een compromis sluit met jezelf, dan wordt dat steeds makkelijker.

Mijn vader voerde geen oorlog met dingen die anders hadden kunnen zijn. Dingen die nooit zijn gebeurd, wat hij niet heeft gekregen in het leven. Hij sloot een compromis. Hij aanvaarde zijn lot. En hij focuste zich op wat hij wel heeft meegekregen. Ik hoop dat ik hetzelfde kan doen.

Perfect verborgen depressie

Perfect verborgen depressie

We leggen onszelf allerlei onrealistische eisen op en het is nooit goed genoeg. We dragen deze zware last met een glimlach op ons gezicht, gedreven door onzekerheid, gebrek aan eigenwaarde en schaamte. Dit boek is er voor jou, om je te helpen met elke imperfecte stap die je gaat zetten op weg naar heling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Margaret Robinson Rutherford:

Deel dit artikel online
Margaret Rutherford
Margaret Rutherford

Margaret Robinson Rutherford voert haar eigen psychologiepraktijk en pleit in toonaangevende media voor meer aandacht voor onze mentale gezondheid. Ze deed jarenlang onderzoek naar de samenhang tussen perfectionisme en depressie en de verstrekkende gevolgen daarvan.

Reacties
  1. M. Van Ettinger 9 januari 2023 - 07:51
    Reply

    Veel mooie boeken. Ik weet niet welke te kiezen.

    1. Wilco 26 februari 2023 - 15:22
      Reply

      Ik ook niet Alles ziet er zo zinvol om te lezen uit.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?