Liefde & Relaties

Als je partner bijzondere gevoelens voor een ander koestert (een verhaal uit de praktijk)

Door Angèle Nederlof
Als je partner bijzondere gevoelens voor een ander koestert (een verhaal uit de praktijk)

Voor pakweg éen op de vijf echtparen die bij ons in therapie komen, is vreemdgaan de aanleiding. De relatie staat op zijn kop en het koppel weet niet of en hoe ze verder willen. In onderstaand praktijkvoorbeeld staat de man op de rem en laat zijn vrouw verbijsterd achter. Gloort er nog hoop achter de horizon?

Gevoelens koesteren

‘Ik heb nog gevoelens voor haar. Ik bedoel, die zijn niet zomaar verdwenen na dit half jaar.’ Zijn vrouw kijkt hem niet begrijpend aan. Terwijl de tranen over haar wangen lopen zegt ze: ‘Maar betekenen ik en de kinderen dan helemaal niets voor jou? En al die jaren dat we samen van alles hebben meegemaakt? Je gooit toch niet zomaar 15 jaar weg?’ Ze haalt een zakdoekje uit haar tas en snuit haar neus. Dan is ze stil. Ze houdt haar blik strak op hem gericht. Ze wacht op antwoord, dat is duidelijk. De man haalt zijn schouders op. Hij zegt niets. Dan, nadat hij een tijdje het tapijt heeft bestudeerd, richt hij zich op en zegt: ‘Je weet het antwoord al lang. Dat heb ik thuis allemaal al uitgelegd.’

De achterdeur staat open

Hoewel ik dergelijke reacties vaak meemaak bij overspel, raakt het me deze keer. Ik vraag me hardop af hoe hij toch zo onverschillig is geworden voor de vrouw waar hij eens verliefd op was en die de moeder van zijn kinderen is? Behulpzaam licht hij dit voor mij toe. Het heeft ermee te maken dat hij bijzondere gevoelens heeft ervaren zegt hij. En hij weet nu niet meer of hij dit bij zijn vrouw ook zal hebben. Voorlopig niet, denk ik. Want zolang de man aandacht blijft schenken aan de ander (via herinneringen, gevoelens en fantasieën) en hij niet inplugt in het contact met zijn vrouw, houdt hij zijn achterdeur open. Daardoor kan hij wegglippen wanneer het hem niet bevalt. Ik zeg het niet hardop, daarvoor is het te vroeg. Nee, ik stel hem voor zijn vrouw aan te kijken.

Contact met je partner is essentieel

En ik vraag wat er door hem heen gaat nu hij zijn vrouw zo verdrietig ziet. ‘Dat vind ik moeilijk.’ Ik zie dat hij nu niet het tapijt bestudeerd, maar de muur achter zijn vrouw. Met een zachte stem zeg ik: ‘ Wil je haar eens aankijken? Daar zit ze, de vrouw waar je ooit voor hebt gekozen en waar je al zo’n groot deel van je leven mee hebt gedeeld.’ Zijn onbeholpen jongensachtige poging ontroert me. Voor het eerst deze sessie laat hij zijn stoere en onverschillige houding varen. Gelukkig denk ik. De achterdeur kraakt en piept.

Boekentip: Overspel draait niet alleen om seks

Voverspelreemdgaan is geen spelletje maar een ingrijpende vertrouwensbreuk. ‘Overspel draait niet alleen om seks‘ gaat verder dan het clichébeeld uit de media. Het beschrijft geen lijmpoging, maar geeft een genuanceerde kijk op deze relatiecrisis. Het boek gaat in op de meest urgente vragen die na een affaire worden gesteld. Je doet elkaar pijn en toch houd je van elkaar, hoe kan dat? Is scheiden onvermijdelijk of is een doorstart mogelijk? Waar ben je elkaar uit het oog verloren?

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com

Deel dit artikel online
Angèle Nederlof
Angèle Nederlof

Ruim 30 jaar relatietherapeut. Auteur van diverse relatieboeken (www.relatie- boek.nl) Geeft kortdurende relatietherapie in weekendverband. Recent verschenen: Mijn halve moeder- Leven met een psychiatrische ouder.

Reacties
  1. Peter van der Veeken 9 augustus 2018 - 09:05
    Reply

    De schrijver en coach lijkt er heel erg aan voorbij te gaan dat mensen ook van meerdere mensen tegelijk kunnen houden. Dat is niet altijd een makkelijke weg om te navigeren, maar in het artikel lijkt het geschetst te worden als onmogelijk.

  2. Angèle Nederlof 9 augustus 2018 - 15:09
    Reply

    Beste Peter, Bedankt voor je reactie. Ik vind het altijd fijn als mensen reageren. Het blog is een ervaring uit de praktijk zoals ik er jaarlijks tientallen begeleidt met overspel als aanleiding. Ook in dit geval wil de bedrogen partner het niet over 'houden van meerdere mensen' hebben. De vrouw mist haar maatje en geliefde en dit beïnvloedt het contactproces tussen hen. Wanneer een van de twee niet openstaat voor 'houden van meerdere mensen' (wat overigens nagenoeg altijd het geval is bij vreemdgaan zo blijkt in de praktijk), dan staat dit niet op de voorgrond. Als een echtpaar dit wil onderzoeken, vind ik het ook prima. Ik ben geen scheidsrechter of jury die een mening heeft over hoe mensen moeten leven. Van mij mag iedere relatievorm, dat moet ieder voor zich zelf beslissen. Vriendelijk groeten, Angèle Nederlof

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?