Waarom is vanuit je hart spreken toch zo lastig? Of is het helemaal niet zo lastig als je denkt? Mensen laten zich in deze hectische maatschappij heel snel leiden door hun gedachtes. En die gedachtes zijn vaak ingegeven door de mening van anderen of door verwachtingen die mensen denken waar te moeten maken. Dit uit zich in gedrag dat extern gemotiveerd is. Je doet of zegt dan al snel iets verkeerd, want het komt niet vanuit jezelf. Het komt niet altijd overeen met je gevoel.
Spreken vanuit je hart is spreken vanuit je gevoel
Als je spreekt vanuit je gevoel, spreek je vanuit jezelf en is wat je zegt of doet dus nooit verkeerd. Want een gevoel is subjectief. Maar misschien nog wel belangrijker: een gevoel is uniek. De mening en verwachtingen van anderen doen er dan helemaal niet meer toe. Maar hoe kom je nou dichter bij je gevoel? Om dicht bij je gevoel te komen is het belangrijk dat je weer naar je lichaam leert luisteren. En naar je lichaam luisteren kun je alleen in het NU doen.
Als je het gevoel hebt dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken kan ik haptotherapie aanraden.
Volledige aandacht
Probeer maar eens bij dagelijkse handelingen je volledige aandacht er bij te houden. Gebruik al je zintuigen om het moment waar te nemen. En elke keer als je merkt dat je weer in gedachtes verdwaald ga je gewoon weer terug naar de handeling waar je op dat moment mee bezig bent. Er is geen goed of fout. Er is alleen voelen, ruiken, horen, proeven en zien.
Haptonomie en haptotherapie
Iemand aanraken en zelf aangeraakt worden is een essentiële behoefte. Veel mensen missen echter het werkelijke contact met zichzelf en anderen om deze optimaal te kunnen vervullen. Haptonomie is een methode om onze zintuigen ten volle te leren gebruiken bij het vormen, ervaren en waarderen van relaties. Tastzin speelt hierin een centrale rol. Dit Ankertje geeft een introductie in de haptonomie en haar toepassing in het dagelijks leven, opvoeding en werk, van geboorte tot ouderdom.