Angst om een (liefdes)relatie te beëindigen: hoe oude pijn uit je kindertijd jou achtervolgt
Door Miranda MendesJe zit in een relatie die niet (meer) goed voor jou is en wilt ermee stoppen. Maar angst houdt je tegen! Coach Miranda Mendes Da Costa helpt jou om de stap tóch te zetten. “Hoe groter je angst om de relatie te beëindigen, hoe meer toegedekte pijn uit je kindertijd nog ligt te wachten om geheeld te worden.”
Door afscheid nemen ontstaat er ruimte. Deze ruimte biedt je de mogelijkheid om onderdrukte pijn te doorvoelen.
Onverwerkte pijn uit je jeugd
“Alleen al de gedachte dat ik deze relatie ga stoppen, overspoelt me met angst,” zei een coachee tijdens een sessie. Is dit herkenbaar voor jou? Vraag jij je af: waarom ben ik zo bang om mijn relatie te beëindigen? Waarom is het toch zo moeilijk?
Veel mensen zijn bang voor pijnlijke gevoelens. Afscheid nemen van iemand die belangrijk voor jou is, gaat onvermijdelijk samen met moeilijke emoties. Het is menselijk om hiervan weg te willen blijven. De angst die je ervaart, heeft te maken met angst voor gevoelens van leegte en eenzaamheid.
Ook speelt er in veel situaties een onzichtbare kracht mee: de verscholen onverwerkte pijn uit je kindertijd. De relatie dient als toedekking voor diepe pijn uit het verleden die nog niet doorvoeld is. Hoe is dit voor jou? Heb jij trauma’s in je jeugd meegemaakt?
Het moment van afscheid nemen
Na elk contact komt er onvermijdelijk een moment van afscheid. In sommige situaties is het een definitief afscheid. Sociale interactie bestaat uit een contactmoment en een moment van afscheid nemen. Zo werkt dat dus ook in een liefdesrelatie.
Het klinkt simpel, maar tussen deze twee momenten in gebeurt er veel meer dan je waarschijnlijk denkt. Zo ga jij je hechten aan de betreffende persoon. Maar het kan ook zijn dat jij of je partner het niet aandurft om te hechten. En in plaats van te hechten gaat een van beiden zich isoleren. Hierdoor staat deze persoon niet meer open voor wezenlijk contact, want isoleren is een vorm van afsluiten.
Lees er meer over in mijn artikel Ben jij veilig of onveilig gehecht? Ontdek hoe je iemand kunt loslaten.
Leegte doorvoelen
Dan is het moment daar: het moment van afscheid nemen. Je voelt de angst. Hoe groter je angst, hoe meer toegedekte pijn nog ligt te wachten om geheeld te worden. Dit klinkt misschien niet erg bemoedigend. Toch wil ik je op het hart drukken dat het een zegen is.
Door afscheid nemen ontstaat er ruimte. Deze ruimte biedt je de mogelijkheid om onderdrukte pijn te doorvoelen. In eerste instantie voel je leegte. Het is ontzettend verleidelijk om deze op te vullen. Leegte is de basis van vele verslavingen. Overmatig sporten, gokken, drinken… het zijn allemaal middelen om de leegte maar niet te hoeven voelen.
Deze oefening vergt moed…
Is het gevoel van leegte herkenbaar voor je? Zo ja, probeer dan eens om de leegte er helemaal te laten zijn. Dit kun je doen door even niets te doen. Kom niet in actie. Sta stil. Probeer aanwezig te blijven bij het gevoel van leegte, wat zeker geen gemakkelijke opgave is. Maar de enige uitweg is het gevoel volledig doorvoelen.
Hier is veel moed voor nodig – het is beangstigend. De toegedekte pijn krijgt namelijk de kans om naar buiten te komen. Als je in staat bent om dit te doen, ga je helen. Er valt een last van je schouders die jij met je meesjouwde. Dit is de beloning voor de moed die je getoond hebt.
Vluchten voor trauma’s
Het is absoluut niet makkelijk om dit proces in je eentje aan te gaan. Je gaat merken dat je de neiging hebt om te vluchten voor oude pijn en trauma’s. Ze zitten opgeslagen in je onbewuste systeem. Je bent je er weliswaar niet vaak van bewust, maar je voelt de pijnen wel. Ze uiten zich in een sluimerend melancholisch gevoel.
Weet dat je er niet alleen voor staat. Het is raadzaam om iemand te zoeken die je vertrouwt en die jou in dit proces ondersteunt. Iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en je zonder veel woorden begrijpt.
Het gewonde innerlijk kind
De pijn van je innerlijk kind is oude pijn waarvan je niet weet dat het nog in jouw systeem opgeslagen ligt. Onbewust doen we er in ons volwassen leven alles aan om deze pijn maar niet onder ogen te hoeven zien.
Velen van ons hebben in hun jeugd pijnlijke ervaringen meegemaakt. Het kan zijn dat je gepest bent. Of je bent getuige geweest van de vele ruzies binnen het gezin. Je had een broer of zus met een beperking naar wie alle aandacht ging. Of je had een vader die regelmatig te veel dronk of een dominante moeder, waardoor er geen ruimte voor jouw authentieke zelf was. Er zijn vele voorbeelden te noemen.
Jouw weg naar heling
Waarom ben jij zo bang om een liefdesrelatie te beëindigen? Het antwoord weet je inmiddels: het is de angst voor oude pijn. Voor de innerlijk kind-trauma’s die je hebt opgelopen. De relatie dient als toedekking voor deze pijn. Zodra deze wegvalt, ontstaat er ruimte om pijnlijke emoties te doorvoelen. En juist dát roept enorme angst op. Ik wens je wijsheid, zelfcompassie en kracht toe tijdens het bewandelen van jouw unieke weg naar heling.
Het innerlijke kind in je relatie
Hoe functioneert het innerlijke kind? Hoe kunnen wij onszelf genezen? Wat heeft het binnen de relatie nodig? Welke aspecten mogen eindelijk geactiveerd worden? Deze vragen en meer worden beantwoord in Het innerlijke kind in je relatie van Susanne Hühn.
Lees ook deze artikelen over je innerlijke kind:
Omarm je innerlijke gewonde kind: 4 manieren om weer heel te worden
Emotioneel afwezige ouders? Zo laat je je innerlijke ouder groeien
Innerlijk kind: wat is de boodschap van jouw pijn?
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.