Autisme-veilige opvoeding: wat is het en hoe pak je het aan? 7 tips
Door Jackelien Cerrone“Een autisme-veilige opvoeding is niet alleen essentieel voor kinderen met autisme, maar gunstig voor álle kinderen. Het biedt rust, voorspelbaarheid en duidelijke communicatie en dat is voor elk kind waardevol,” zegt therapeut Jackelien Cerrone. In dit artikel legt ze uit waarom en geeft ze 7 praktische tips voor een autisme-veilige opvoeding.
Kinderen met autisme hebben vanaf de geboorte een veilige en begrijpelijke omgeving nodig om frustratie te voorkomen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen.
Waarom een autisme-veilige opvoeding?
Kinderen met autisme hebben vanaf de geboorte een veilige en begrijpelijke omgeving nodig om frustratie te voorkomen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Vaak ontdekken ouders pas laat dat hun kind autisme heeft, waarna ze de opvoeding moeten aanpassen aan de behoeften van hun kind. Dit kan leiden tot onnodige frustratie bij zowel het kind als de ouders. Door vanaf het begin een autisme-vriendelijke aanpak te volgen, wordt een veilige basis gelegd, ongeacht of het kind autisme heeft of niet.
Frustratie en negatief zelfbeeld voorkomen
Veel peuters met autisme worden niet begrepen en raken gefrustreerd wanneer ze de wereld proberen te begrijpen. Deze frustratie wordt vaak gezien als ‘lastig gedrag’, waardoor ouders gaan corrigeren in plaats van begeleiden. Het zelfbeeld van een kind vormt zich in de eerste vijf jaar en negatieve ervaringen in deze fase kunnen diep ingeprent raken. Een autisme-veilige opvoeding biedt de structuur en ondersteuning die elk kind, met of zonder autisme, nodig heeft om zich veilig en gewaardeerd te voelen.
Principes van een autisme-veilige opvoeding
Kinderen met autisme hebben baat bij duidelijke uitleg, voorspelbaarheid en herhaling. Ze hebben meer tijd nodig om nieuwe situaties te begrijpen en gedijen goed bij vaste routines en consequente regels. Helaas worden kinderen met autisme, voordat ze de diagnose krijgen, vaak gezien als koppig, opstandig of lastig. Dit zijn echter geen karaktereigenschappen, maar signalen van overprikkeling en machteloosheid. Ouders die hun kind begrijpen en begeleiden met geduld en duidelijkheid, helpen hun kind om zich veilig te voelen en frustratie te voorkomen.
7 praktische tips voor een autisme-veilige opvoeding
Kinderen met autisme zijn vaak gevoeliger voor kritiek en hebben moeite om emoties van anderen aan te voelen. Ze doen precies wat je zegt, maar niet altijd wat je bedoelt. Daarom is duidelijke communicatie essentieel. Gebruik geen vage instructies, maar wees concreet en specifiek over wat je van hen verwacht.
- Gebruik duidelijke taal: zorg dat je precies uitlegt wat je bedoelt. Vermijd vage termen zoals ‘een beetje’, en geef exacte instructies.
- Begrijp je kind: kinderen met autisme volgen letterlijk wat je zegt. Als je wilt dat ze iets doen, leg dan elke stap duidelijk uit.
- Let op details: kinderen met autisme kunnen zich focussen op een klein detail en daardoor het grotere geheel missen. Omschrijf wat je doet, en waarom je het doet.
- Inprenting is sterk: de eerste keer dat een kind iets ervaart, is bepalend. Zorg dat de eerste indrukken positief en duidelijk zijn, want later bijsturen kan lastig zijn.
- Zorg voor begrip: leg sociaal gedrag expliciet uit, want kinderen met autisme kunnen sociale regels niet vanzelf aanvoelen.
- Ga goed om met uitzonderingen: uitzonderingen op regels zijn vaak verwarrend. Geef duidelijk aan wanneer een regel niet geldt, en waarom.
- Wees eerlijk over emoties: kinderen met autisme voelen emoties vaak intens aan. Liegen over je gevoelens kan voor hen erg verwarrend zijn, dus wees open en duidelijk.
De voordelen voor alle kinderen
Ook als je kind geen autisme heeft, zijn de principes van een autisme-veilige opvoeding waardevol. Duidelijkheid, voorspelbaarheid en een focus op positieve ondersteuning zijn essentieel voor elk kind om zich veilig en zelfverzekerd te voelen. Frustratie hoort bij het leven, maar onnodige frustratie door onduidelijke verwachtingen kunnen we beter vermijden.
Opvoeden is begeleiden, niet vormen
Het doel van opvoeden is niet om een kind te laten voldoen aan jouw normen of gemak, maar om het te helpen hun eigen weg te vinden en zelfvertrouwen op te bouwen. Autisme-vriendelijke opvoeding gaat over het begeleiden van kinderen op een manier die hen echt ondersteunt, door hun unieke manier van denken te respecteren en te waarderen. En dat gunnen we elk kind.
Jackelien Cerrone
Anders kijken naar autisme
Anders kijken naar autisme van Merel Boogaard is een bijzonder waardevol boek over autisme, vol eye-openers en met speciale aandacht voor autisme bij vrouwen.
Lees verder over autisme:
- Waarom autisme bij vrouwen vaak niet opvalt
- Wat zijn de verschillen tussen AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid?
- Ben jij een beelddenker? 8 eigenschappen van beelddenkers (AD(H)D, dyslexie en autisme)
- Overprikkeling: zo herken je wanneer je overprikkeld bent (3 stadia)
Ik ben Jackelien Cerrone. Energetisch therapeut en paranormaal therapeut. Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste. Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is. Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans. En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste. Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.