Bewustzijn

Ben je introvert? Met deze 5 tips knoop je gemakkelijk een gesprek aan

Door redacteur
Ben je introvert? Met deze 5 tips knoop je gemakkelijk een gesprek aan

Als je als introvert persoon in een feestruimte bent aanbeland, zal je waarschijnlijk snel naar vrienden of kennissen lopen. Waar wat als je niemand kent of als je vrienden in gesprek zijn? Marti Olsen Laney, auteur van Introvert, geeft een aantal tips waarmee het gemakkelijker wordt om mensen te ontmoeten en een gesprek op gang te houden.

Introverten voelen zich vaak niet al te zeker in een gesprek over ditjes en datjes. Het is goed om je te realiseren dat je invloed op die situatie uit kunt oefenen.

Tip 1: Doe net alsof

Doe alsof je weet wat je doet en uiteindelijk ga je dan geloven dat je het werkelijk kunt. Als je op een feestje of een bijeenkomst arriveert, doe dan net alsof je een introverte gast bent die overloopt van het zelfvertrouwen. Doe alsof totdat je het beheerst. Onthoud dat je je misschien wel ongemakkelijk kunt voelen, maar dat hoeft niet zichtbaar te zijn. Je weet dat je veel interessante dingen te vertellen hebt, vertrouw daarop. Maak oogcontact met iemand en voeg je dan bij de groep waar die persoon bij staat. Je kunt luisteren naar wat mensen zeggen, je kunt commentaar geven en je kunt ook een idee opwerpen. Ga na een paar minuten naar een andere groep.

Het zal niet altijd van een leien dakje gaan. In het begin heb je misschien dat kriebelige, onhandige gevoel – met een vleugje ongemak – en je voelt je misschien een paar keer echt naar. Maar over het geheel zul je ‘goed genoeg’ zijn. En hoe meer je doet alsof je zelfverzekerd bent, des te groter zal je zelfvertrouwen worden. Het geheim is dat je leert dat het stukje net-alsof-jou al een deel van jou is. Dat ben jij, maar dan zonder angst!

Lees ook: Chinese geneeskunde en de vijf elementen: hoe angst je saboteert (+ transformeer je angst)

Tip 2: De blikvanger

Een introverte vriendin van me heeft me een heel handig trucje geleerd. Als zij naar een feestje gaat, draagt ze altijd iets wat onmiddellijk de aandacht vangt. Meestal is het een van haar halskettingen van keramiek, samengesteld uit miniatuurtjes. De halskettingen zijn bijzonder intrigerend. Mensen vragen geheid naar die miniatuurtjes. Daarmee is het gesprek al begonnen. Andere mensen die een praatje willen maken, vinden het vaak prettig als ze op die manier een gespreksonderwerp in de schoot geworpen krijgen. De taak van de blikvanger is om de aandacht op de blikvanger te richten, en niet op jou. Als je niet te veel reacties wilt, moet je een subtiele blikvanger kiezen.

Tip 3: Oogcontact

Sociale gebeurtenissen waar veel vreemden aanwezig zijn, zijn voor een deel problematisch voor introverten. Denk maar aan het maken van oogcontact, aan praten over luchtige onderwerpen, weten wanneer je moet lachen en het verdoezelen van momenten waarop je je geneert. Je ogen kunnen je helpen. Oogcontact brengt prikkels teweeg, dus introverten hebben nogal eens de neiging dat te vermijden. Er is ook niets mis mee wanneer je je ogen even afwendt om de hoeveelheid prikkels die er op je afkomen wat te verminderen. Het geheim schuilt daarin dat je weet wanneer je een andere kant op moet kijken.

Misschien heb je iets aan de volgende suggesties:

  • Kijk mensen aan als ze met je praten.
  • Als je zelf iets zegt, kun je de andere kant op kijken zonder dat het lijkt alsof je je terugtrekt.
  • Gebruik oogcontact als je ergens de nadruk op wilt leggen. Kijk iemand recht aan om te onderstrepen wat je zegt.

Tip 4: Gespreksonderwerpen

Sociale gesprekjes bestaan uit vier fasen: de openingszin, zinnen die het gesprek op gang houden, overgangen en afsluiters.

Openingszin

De openingszin ‘Wees voorbereid’ is het motto van de padvinders, maar het werkt ook voor gesprekken op feestjes. Voordat je naar een vergadering, feestje of andere bijeenkomst gaat, lees een tijdschrift, een krant of kijk naar een populair tv-programma. Daarmee kun je jezelf helpen aan gespreksstof. Openingszinnen hebben een open eind. Het zijn neutrale vragen die andere mensen uitnodigen om met je te praten.

Ik geef je wat voorbeelden:

  • ‘Hallo, ik ben Martine. Waarvan ken jij de gastheer?’
  • ‘Hallo, ik ben Martine. Jan is mijn baas. Is dit geengeweldig huis?’
  • ‘Wat is het eten lekker, vind je niet?’
  • ‘Ik ben helemaal weg van deze tuin.’
Zinnen om het gesprek op gang te houden

Leer wat opmerkingen waarmee je de conversatie gaande kunt houden. Als je praat over een nieuwe film of over een tv-programma, kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen:

  • ‘Heb je die film gezien?’
  • ‘Waar ging de film over?’
  • ‘Wat vond je er goed aan?’
  • ‘Weet je wat de achterliggende boodschap van de film was?’
  • ‘Wat vond je van het acteerwerk?’
  • ‘Ik vraag me af waarom die show zo populair is. Heb jij een idee?’
Overgangszinnen

Introverten voelen zich vaak niet al te zeker in een gesprek over ditjes en datjes. Als het gesprek dreigt te stokken, ongemakkelijk wordt of te persoonlijk, voelen ze zich nog slechter op hun gemak. Het is goed om je te realiseren dat je invloed op die situatie uit kunt oefenen. Het is vaak een goed idee om een onderwerp op te pikken waar jullie het eerder al over hadden. Bijvoorbeeld:

  • ‘Je vertelde dat je leraar bent, aan welke klassen geef je les?’
  • ‘Je had het over je vakantie, ik vroeg me af waar je bent geweest?’
  • ‘Daarnet zei je dat je een zoon hebt. Hoe oud is hij?’

Ongemakkelijke momenten in een gesprek kunnen ook aangeven dat het tijd is om verder te gaan. Onthoud dat als het gesprek niet alleen hapert, maar helemaal stil dreigt te vallen, je beter niet kunt proberen er nieuw leven in te blazen.

Afsluiters

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat gesprekken over ditjes en datjes gemiddeld vijfentwintig tot dertig minuten duren. Voel je dus niet beledigd wanneer anderen zich bij een ander groepje voegen. Het hoort bij dit soort gesprekjes. Als je wilt stoppen met een gesprek dat je met iemand hebt dan is het belangrijk om iets te zeggen. De volgende opmerkingen kunnen je helpen om je uit een groepje los te maken. En voel je niet aangevallen als iemand deze strategie bij jou toepast.

  • ‘Ik ga even een drankje halen, excuseert u mij.’
  • ‘Sorry, maar ik had beloofd dat ik even ging kijken hoe het met de kinderen gaat.’
  • ‘Wilt u mij excuseren, ik ga even een drankje halen. Straks praat ik graag met u verder.’
  • ‘Weet u waar ik het toilet kan vinden? Dank u wel.’
  • ‘Ah, daar heb je Sam. Ik moet hem snel even spreken.’
  • Sorry, maar ik heb de gastvrouw beloofd dat ik even in de keuken kwam helpen.’
  • ‘Ik denk dat ik nu even naar het buffet loop. Er staan niet meer zoveel mensen te wachten.’

Als jij zelf degene bent bij wie iemand wegloopt, zeg dan iets aardigs en laat je gesprekspartner gaan.

Tip 5: Eerste hulp

Wat als je je probeert te bekwamen in het praten over ditjes en datjes, en je slaat dicht of ziet het niet meer zitten? Wat kun je doen om jezelf eerste hulp te bieden? Hier zijn wat tips voor wanneer het moeilijk wordt.

  • Haal een paar keer diep adem. Dat helpt altijd.
  • Zoek een ander plekje om te gaan staan of zitten, en observeer de mensen vanuit je nieuwe standpunt.
  • Ga even naar het toilet.
  • Leg een nat doekje op je voorhoofd en doe je ogen een paar minuten dicht. Herinner jezelf eraan dat het niet aan jou ligt. Herhaal dat net zolang tot je het zelf gaat geloven.
  • Stel jezelf gerust en overtuig je ervan dat het goedkomt.
  • Vraag een vriend of je partner om een ommetje met je te maken.
  • Laat je partner weten dat je het helemaal hebt gehad en graag wilt gaan. Het is handig als je van tevoren een seintje afspreekt, waarmee je elkaar dat duidelijk kunt maken. Als de nood niet heel erg hoog is, kun je ook proberen op te letten hoe andere mensen omgaan met het zoeken naar tijd en ruimte voor zichzelf. Vraag je vrienden eens hoe zij het doen. De tactieken en eerste hulp methoden die zij gebruiken kunnen je verrassen!

Introvert

Introvert

Wil je nog meer tips ontvangen? Lees dan Introvert van Marti Olson Laney. De auteur bespreekt in het boek diverse onderwerpen zoals, beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reactie
  1. Peter68 20 maart 2023 - 11:03
    Reply

    Ik ben een introvert en wil helemaal geen gesprek aanknopen. Ik ben liever alleen in de natuur waar ik zelf mensen liever ontwijk door een ander pad te volgen of soms zelfs gewoon van het pad af ga om maar geen mensen tegen te hoeven komen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?