Bewustzijn

Ben jij een uitsteller? Dit is de psychologische betekenis

Door Daniëlla van de Zande
Ben jij een uitsteller? Dit is de psychologische betekenis

Schuif jij de zaken graag voor je uit? Ga je verplichtingen liever uit de weg? Dan spreken we van uitstelgedrag, iets wat we allemaal in meer of mindere mate wel doen. Al weken hikken we tegen iets aan en blijven het maar uitstellen. Zelfs vaak tot het laatste moment. We balen van onszelf en ervaren nóg meer druk. Het levert ons niets op, behalve stressklachten. In dit artikel lees je waar dit uitstelgedrag vandaan komt én wat je ertegen kunt doen.

Achter uitstelgedrag schuilt namelijk vaak onverwerkte oude pijn en is er sprake van een onderliggende onvervulde behoefte.

Impulsief

Wetenschappelijk onderzoek onder eeneiige tweelingen uit 2015 van Daniel Gustavson, verbonden aan de Vanderbilt University Medical Center in de Verenigde Staten, toont aan dat er een verband is tussen uitstelgedrag en impulsiviteit. Ben je impulsief? Dan hebben jouw genen nogal wat overeenkomsten met mensen die uitstelgedrag vertonen en andersom.

Daarnaast blijkt dat wanneer je vaak uitstelgedrag vertoont of nogal impulsief bent, je meer gericht bent op het nu en minder op de toekomst. Dat kan heel positief zijn, tenslotte gaat het om het hier en nu, tenzij er sprake is van veelvuldig uitstelgedrag waardoor je stress ervaart.

Herken je jezelf als een uitsteller? Dan heb je vast ook last van faalangst en onzekerheid. Je hebt moeite met genieten van je successen en je vindt je vaak een mislukkeling wanneer je taken niet hebt volbracht. Kritiek en negatieve feedback ga je liever uit de weg en de angst voor falen voorkomt dat je aan iets gaat beginnen.

Dat klinkt misschien als een hopeloos geval, maar niets is minder waar. Je kunt er namelijk echt iets aan doen. In eerste instantie door met milde ogen naar jezelf te durven kijken en begrip voor jezelf op te brengen.

Onverwerkte pijn

Achter uitstelgedrag schuilt namelijk vaak onverwerkte oude pijn en is er sprake van een onderliggende onvervulde behoefte. Wat uitstelgedrag bevordert is vaak de aanwezigheid van angst, een gebrek aan motivatie en zelfdiscipline. Wanneer je bijvoorbeeld nogal perfectionistisch bent ingesteld, kun je een behoorlijke prestatiedruk ervaren waardoor je bepaalde verantwoordelijkheden liever uit de weg gaat.

Uitstelgedrag komt veelal voort uit angst. Angst om verantwoordelijkheid aan te gaan. Wanneer je al vroeg tot de ontdekking bent gekomen dat niemand in jouw omgeving de verantwoording voor jou als kind kon dragen omdat ouders/verzorgers moeite hadden met voor zichzelf te zorgen, wendde je allerlei manieren aan om voor jezelf te zorgen.

Dat deed je om te overleven. Hieruit kan parentificatie ontstaan. Dat wil zeggen dat je veel te vroeg de rol als volwassene op je hebt genomen. Dit deed je op zowel sociaal als emotioneel vlak, terwijl je deze verantwoordelijkheid helemaal niet kon dragen omdat je nog maar een kind was.

Eenzaam en onbegrepen

Ondanks dat je nog zo jong was, was je al de bemiddelaar of adviseur en bood je troost. Alles ten behoeve van het welzijn van je vader en/of moeder. Hiermee nam je zélf de rol op je van ouder of verzorger. Daarnaast trok je je op school en in gezelschap terug of schopte je juist overal tegenaan. Soms zette je een grote mond op. Dan weer sloot je je volledig af.

Hoe je je ook staande hield, meestal voelde je je eenzaam en onbegrepen met datgene wat er thuis gaande was. Later word je een pleaser of juist de rebel. Of een combinatie van beide. Alles om jouw verantwoordelijkheden maar te ontlopen, omdat je er zó genoeg van hebt áltijd alles maar alleen te moeten doen. Daardoor wordt het je vaak teveel. Je voelt je gauw overprikkeld en overvraagd, raakt burn out en hebt vage fysieke klachten.

De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is om de verantwoordelijkheid aan te gaan. Neem de zorg voor jezelf op je. Want als jij niet voor jezelf zorgt, wie dan wel?

Hoe pak je uitstelgedrag aan?

Schuif zaken niet langer voor je uit, maar haal het naar je toe. Begin er gewoon maar aan. Heb vertrouwen in je eigen kunnen. Je hebt tenslotte allang laten zien dat je prima in staat bent om voor jezelf te zorgen!

Onze volgende vier tips helpen jou op weg:

  1. Zelfinzicht & onderzoek

Onderzoek op het moment dat je de behoefte tot uitstellen voelt wat je hier toe drijft. Richt je aandacht op je lichaam; waar voel je wat in je lijf, wat neem je waar? Waar doet het je aan denken? Wat wil je vermijden?

  1. Beloning

Beloof jezelf te belonen wanneer je eenmaal een taak hebt volbracht. Zeg bijvoorbeeld ’s ochtends tegen jezelf dat je NA het wegwerken van het strijkgoed jezelf diezelfde middag nog trakteert op een lekkere lunch bij je favoriete eettentje.

  1. Succeservaring

Het gevoel hebben ergens in geslaagd te zijn doet ons goed en geeft zelfvertrouwen. Voel hoe heerlijk al die ruimte is die is ontstaan ná het opruimen van je garderobekast, of die financiële meevaller die je hebt ontvangen van de belastingdienst nadat je de jaarlijkse aangifte hebt gedaan.

  1. Motivatie zet aan tot actie

Motiveer jezelf. Maak er iets leuks van. Dat kun je doen door je voor te stellen wat het resultaat is wanneer je eenmaal begint aan een taak. Bijvoorbeeld het opruimen van je kledingkast heeft tot gevolg dat er meer ruimte ontstaat. Ruimte geeft rust in je hoofd en je creëert zodoende tevens meer ruimte voor iets nieuws!

Bij Masia Malagana luisteren we naar wat JIJ écht wenst voor jezelf. Kijken we naar wat jij nu nodig hebt. Luisteren naar de ziel. Laten jou zien hoe jij meer tot uiting kunt komen. Hoe je zélf weer de regie krijgt over jóuw leven.
Laten jou ontdekken dat jij volledig vrij en capabel bent om jouw leven te leiden zoals jij dat wil. Want ook al mag jij het zelf doen, je hoeft het niet meer alleen te doen.

Tip van de redactie: Cursus Zelfinzicht in je ziel

Wil je nog meer inzicht krijgen in jezelf? Dan is de cursus Zelfinzicht in je ziel misschien iets voor jou. In deze cursus ontdek je waarom jouw ziel op aarde is. Je leert de tekens van het universum kennen en ontdekt de blauwdruk van jouw ziel.

Bestel nu HIER de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Lees verder:

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?