Chöd: een eeuwenoude Tibetaanse wijsheid over het helen van pijnlijke emoties
Door RedactieAngst, jaloezie, verslaving en perfectionisme: iedereen vecht tegen zijn eigen demonen ofwel innerlijke conflicten. Maar heeft dit bestrijden wel zin als deze schaduwkanten een deel van jezelf zijn? Als vechten een vorm van vasthouden is, hoe laat je je demonen dan echt los? Tsultrim Allione baseerde Bevrijd je demonen op Chöd, de enige door een vrouw begonnen boeddhistische stroming met als uitgangspunt dat we het eeuwige gevecht tegen onze schaduwkanten nooit kunnen winnen. Pas als je hun aanwezigheid accepteert, ze transformeert en loslaat, ontstaat er ruimte voor innerlijke vrede.
Je demonen voeden
Om je demonen te kunnen bevrijden is het belangrijk om ze niet te negeren, maar ze juist te voeden en aandacht te geven. Demonen voeden zich namelijk met de energie van onze strijd en ze worden juist krachtiger wanneer we tegen ze vechten of ze negeren. Door ze aandacht te geven en vast te stellen wat er aan jouw verlangen (bijvoorbeeld het verlangen naar een ideale partner of het snakken naar een sigaret) ten grondslag ligt, kun je leren de echte behoeftes van de demon te voeden. Zo hoef je er niet aan toe te geven en er niet tegen te vechten. Het voeden van je demonen kun je doen door middel van vijf stappen.
De voorbereidingen
Voordat je start met de vijf stappen om je demon te voeden, zijn er wat voorbereidingen die je moet treffen. Zet twee stoelen of kussens tegenover elkaar: één voor jou en één voor de demon. Plaats de stoelen of kussens dicht genoeg bij elkaar om met gesloten ogen de andere zitplaats aan te kunnen raken. Als je dit gedaan hebt, kun je aan de slag met negen keer ademhalen en het opwekken van je motivatie. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.
Negen keer ademhalen
- Sluit je ogen en houd ze gesloten tot het einde van de vijfde stap.
- Haal negen keer diep adem en adem telkens lang uit. Stel je voor dat je adem door iedere lichamelijke spanning gaat die je in je lichaam vasthoudt bij de eerste drie inademingen. Laat die spanning los bij het uitademen. Laat bij de volgende drie keer ademhalen je adem naar alle emotionele spanning gaan. Voel waar in je lichaam die zich ophoudt en laat hem los bij het uitademen. Doe dit de laatste drie keer met je mentale spanning.
Opwekken van motivatie
Neem een moment om je te ontspannen en je op je beweegreden te richten om deze oefening te doen. Roep zo een hartgrondige motivatie op om de beoefening te doorlopen voor het welzijn van alle wezens.
Stap 1: Vind de demon
- Beslis aan welke demon je wilt werken. Wat berooft al je energie? Wat vreet aan je of welk incident heeft je onlangs van streek gemaakt?
- Bepaal waar je de demon het sterkst vasthoudt in je lichaam en versterk die gewaarwording.
- Word je bewust van de eigenschappen van de gewaarwordingen in je lichaam, waaronder kleur, textuur en temperatuur. Dit helpt om de demon bewust te maken.
Stap 2: Personifieer de demon en vraag hem wat hij nodig heeft
- Personifieer de gewaarwording als een gestalte met armen, benen en ogen. Neem hem waar terwijl hij voor je staat. Let bijvoorbeeld op de kleur, huidoppervlak, geslacht, grootte of karakter.
- Vraag aan de demon wat hij van je wilt, wat hij van je nodig heeft en hoe hij zich zal voelen als hij dit krijgt.
- Wissel vervolgens van plaats met de demon.
Stap 3: Word de demon
- Ga zitten met je gezicht in de richting van je oorspronkelijke stoel of kussen. Word de demon. Gun jezelf de tijd om in zijn huid te kruipen.
- Merk op hoe je normale zelf eruit ziet vanuit het oogpunt van de demon.
- Geef antwoord op de vragen die je zojuist hebt gesteld.
Stap 4: Voed de demon en ontmoet de bondgenoot
De demon voeden
- Keer terug naar je oorspronkelijke positie en neem de tijd om terug te keren in je lichaam voordat je de demon tegenover je ziet.
- Los je lichaam op in nectar met de eigenschappen van het gevoel dat de demon zou hebben als er zijn behoefte tegemoet was gekomen.
- Voed de demon tot hij volledig verzadigd is. Stel je daarbij voor dat de demon de nectar tot zich neemt op een manier die jij wilt.
De bondgenoot ontmoeten
- Als er nu een wezen voor je staat op de plek van de demon, vraag dan of het je bondgenoot is. Is dit niet het geval? Nodig dan een bondgenoot uit om te verschijnen.
- Let op alle details van de bondgenoot zoals de kleur, grootte en de blik in zijn ogen.
- Vraag aan je bondgenoot hoe hij je gaat helpen of beschermen. Welke belofte legt hij af en hoe kan je toegang tot hem krijgen?
- Verander van plaats, word de bondgenoot en beantwoord de bovenstaande vragen.
- Keer terug naar je oorspronkelijke zitplaats, gun jezelf de tijd en voel de hulp en bescherming vanuit de bondgenoot. Stel je voor hoe de bondgenoot zich in je oplost. Samen verdwijn je in de leegte.
Stap 5: Rust in aanwezigheid
- Blijf in de toestand die is ontstaan toen de bondgenoot zich in je oploste. Laat je geest zich ontspannen. Blijf hier zolang als je wilt in. Probeer het einde van de beoefening niet te bespoedigen.
Hoe deze vijf stappen je kunnen helpen
Deze beoefening waarbij je demonen gevoed worden, komt je op twee manieren ten goede. Ten eerste veranderen je demonen zo in bondgenoten. Hierdoor worden we niet langer beheerst door interne en externe strijd en krijgen we toegang tot de energie die in het conflict gevangen zat. Daarnaast verschijnt een opening tijdens de vijfde stap. Zie dit als een venster naar een toestand die vrij is van het gekakel van je onderbewuste en emotionele afleiding. Het voeden van je demonen, door middel van deze stappen, helpt je dus om tot rust te komen en innerlijke vrede te vinden.
Bevrijd je demonen
Dit artikel bevat een fragment uit Bevrijd je demonen van Tsultrim Allione. In dit boek reikt ze een helder en efficiënt 5-stappenplan aan om je demonen te bevrijden. Het eeuwige vecht tegen je schaduwkanten kun je nooit winnen. Accepteer hun aanwezigheid, transformeer ze en laat ze los. Zo ontstaat er ruimte voor innerlijke vrede.
Lees verder:
Zo herken je signalen van overprikkeling (+ dit kun je ertegen doen!)
Wie bevindt zich in jouw energieveld? (Wil je diegene daar echt hebben?)
Watermantijdperk: waarom nieuwetijdskinderen en kosmische kinderen moeite hebben met het leven op aarde