Bewustzijn

Body neutrality: wat is het en hoe herken je het? 7 voorbeelden

Door Anita Mulderij
Body neutrality: wat is het en hoe herken je het? 7 voorbeelden

Sta jij op met negatieve gedachten over hoe je er uitziet en ga je er mee naar bed? “Dat kost veel energie en kan als gevolg hebben dat je continu in een negatieve spiraal zit. Misschien plak je labels op jezelf zoals dik, lelijk of vet en heeft dit als gevolg dat je een negatief lichaamsbeeld hebt,” zegt voedingscoach Anita Mulderij. In dit artikel geeft ze 7 voorbeelden van hoe body neutrality voelt in het dagelijks leven en wat je kunt doen om daar te komen.

Body neutrality gaat over hoe je omgaat met je emoties en hoe erg die gehecht zijn aan hoe je er uit ziet.

Wat is body neutrality?

Body neutrality betekent met een neutrale blik naar je lichaam kijken. Het niet langer labelen met mooi of niet mooi, dik of dun, goed of slecht. Je kunt het ook wel zien als een brug naar meer tijd en energie voor de dingen die je energie en vervulling geven in het leven.

Body neutrality ontwikkelen is een proces dat tijd kost, waarbij je werkt aan je gedachtenpatronen, de manier waarop je zorgt voor jezelf, emoties reguleren, zelfcompassie en acceptatie beoefenen.

Emoties en body neutrality

Body neutrality gaat over hoe je omgaat met je emoties en hoe erg die gehecht zijn aan hoe je er uit ziet. Domineert hoe jij eruit ziet hoe jij je voelt en welke waarde jij aan jezelf hecht? Bepaalt de maat van je lichaam hoe jij je voelt over jezelf?

Als je body neutraliteit gaat ontwikkelen leer je hoe je hiervan loskomt en hoe je weer naar een plek kunt komen in jezelf die niet afhankelijk is van hoe je eruit ziet. Je leert dus dat je emoties en de waarde die je hecht aan jezelf niet langer afhankelijk zijn van hoe je eruit ziet.

Als je in die staat van body neutrality komt, komt er zoveel rust in je hoofd. Je hebt nog wel gedachten over je lichaam, zowel negatief als positief maar ze bepalen niet meer hoe jij je voelt.

Je kunt body neutraliteit ook wel zien als de stap voor zelfverzekerdheid over je lichaam of liefde voor je lichaam. Deze twee kunnen als een ver-van-je-bed-show voelen als jij al je hele leven schaamte of angst voelt over hoe je lichaam eruit ziet.

Zo herken je body neutrality; 7 voorbeelden

Wat kun je verwachten van lichaamsneutraliteit? Hoe herken je dat je het ervaart in het dagelijkse leven? Ik geef 7 voorbeelden:

1. Een foto van jezelf zien zonder emotionele reactie

Veel van mijn cliënten krijgen een heftige emotionele reactie als ze filmpjes of foto’s van zichzelf zien. Afgunst, knoop in de buik, een donkere bui aan lelijke gedachten, verdriet, dat zijn emoties die opkomen rondom foto’s of filmpjes.

Een neutrale reactie op een foto van jezelf kun je herkennen alsof je naar een foto kijkt van een huis, waarvan je rustig kunt zeggen: “oh ik vind dit wel een mooi huis, of niet.” Een reactie zonder lading.

2. Een andere maat kleding kopen en daar oké mee zijn

Als je je waarde af laat hangen van de maat kleding die je hebt kan je enorm balen als je een grotere maat nodig hebt, dan de maat die je in hoofd hebt die ‘normaal’ is.

Wanneer je merkt dat je een grotere of kleinere maat kleding koopt omdat die mooier zit en je daar geen oordeel over hebt betekent dat dat je body neutrality ervaart.

Als je geen naar een nieuwe winkel moet omdat er geen mogelijkheden meer zijn bij je favoriete winkel om een broek te kopen dan is het natuurlijk logisch dat je daar gevoelens over hebt. Belangrijk, in dat geval, om die toe te laten en te voelen. Maar het is belangrijk om daar je lichaam niet de schuld van te geven en die als het probleem te zien.

Als je veel op dieet bent geweest, kan het zijn dat je je helemaal uitgelaten voelt als je een maat kleiner kun kopen. Als je merkt dat dit geen issue meer is, en je hierop een neutrale reactie hebt, dan weet je dat de lading er vanaf is. Dat je jezelf niet langer beter of meer waardevol vindt als je een kleinere maat hebt.

Lichaamsacceptatie gaat over werken aan onvoorwaardelijke liefde voor je lichaam. Dit gaat ook over het verlangen hebben er dunner uit te zien. Het is een geconditioneerde reactie om je gelukkig te voelen als je lichaam dunner is. Dit is onze mind gecodeerd vanuit de maatschappij. Hier neutraliteit naar ontwikkelen helpt bij lichaamsacceptatie.

3. Een paar dagen niet sporten is oké

Veel mensen moeten van zichzelf een aantal keren per week sporten. Sporten is natuurlijk iets heel moois om aan jezelf en je lichaam te geven en ook zeker aan te raden. Als je er echter stress van krijgt als je niet een bepaald aantal keren per week gaat dan gaat het z’n doel voorbij. Dan zit er vaak een angst onder om aan te komen of te falen. Dit komt veel voor bij mensen die veel diëten of een verstoorde relatie hebben met hun lichaam.

Als je je rustig voelt als je een paar dagen niet sport en vertrouwen hebt dat er dan niet ineens drie kilo aanzit, dan is dat een neutrale reactie. Deze laat zien dat je op de juiste weg bent als het gaat over het ontwikkelen van body neutrality.

Dit gaat samen met het vertrouwen hebben dat je het sporten weer oppakt als je daaraan toe bent. Soms gaan dingen in het leven net even iets anders en zijn er een tijdje andere zaken belangrijker, dat is heel normaal.

4. In rust je hand op je buik kunnen leggen

Veel vrouwen voelen regelmatig aan hun buik, ze knijpen dan bijvoorbeeld in hun vetjes om te checken of ze er nog zitten en vinden dat vreselijk.

Als jij in rust je handen op je buik kunt plaatsen en contact kunt maken met wat je daar ervaart of voelt zonder het te veroordelen is dat een teken van body neutrality.

5. Je hele lichaam naakt zien en er geen emotionele reactie bij voelen

Jezelf naakt in de spiegel zien van top tot teen is voor veel mensen een moment van afgunst en wordt maar al te graag vermeden.

Als je een neutrale reactie ervaart bij het kijken in de spiegel en je er rustig in kunt kijken weet je dat er body neutrality is. Je bent gewoon lekker bezig met je insmeren, haar kammen, omkleden, etc.

6. Je gaat ontspannen naar een sociale afspraak

Het kan zijn dat je wel wat negatieve gedachten hebt, maar je laat je er niet door van de wijs brengen. Tijdens de afspraak kun jij aanwezig blijven in jezelf, ontspannen kletsen met andere mensen en ervaren dat het veilig is om je te begeven onder deze mensen. Je bent niet de hele tijd bezig met je kleding of met wat andere mensen wel niet van je zullen vinden. Als je dit ervaart is dat een signaal van body neutrality.

7. Je focust op hoe je lichaam voelt in plaats van hoe het eruit ziet

Sportlesjes zijn voor veel mensen ingewikkeld omdat ze bang zijn dat andere mensen iets vinden van hoe ze eruit zien of hoe ze bewegen. Zeker als je al je hele leven op dieet bent kan het zo zijn dat je jezelf continu vergelijkt met andere mensen.

Als je opmerkt dat je tijdens een dans- of sportles bezig kunt zijn met hoe je je voelt in je lichaam, in plaats van je zorgen maken over hoe het eruit ziet en lekker van de muziek en het bewegen kunt genieten dan weet je dat je stappen hebt gemaakt als het gaat over body neutrality.

Tot slot: het kost tijd

Body neutrality gaat vooral over het afwezig zijn van grote schommelingen in emoties zowel richting het negatieve als het positieve. Dus die extreme gevoelens van schaamte over hoe je eruit ziet, falen en teleurstelling als je niet afgevallen bent en ook extreme blijdschap als je wel afgevallen bent. Dat die plaats hebben gemaakt voor rust en ontspanning in jezelf, los van wat er verandert in je gewicht of spiegelbeeld. Het gaat over aanwezig kunnen zijn bij de negatieve gedachten die soms opkomen en je er niet door laten leiden. Hoe je eruit ziet veroorzaakt dan niet meer van die intense emotionele schommelingen en het definieert niet langer wie jij bent.

Belangrijk om te beseffen is dat gevoelens niet statisch zijn. Het is niet dat je ineens body neutrality ervaart en dat dat dan voor altijd zo is. Je kunt herkennen dat je meer body neutraliteit ervaart door steeds meer kleine momenten waarop je het merkt. Hoe meer je investeert in werken aan je mindset, je emoties leren reguleren en je zelfvertrouwen van binnen uit vergroten, des te meer je het gaat ervaren.

Op een gegeven moment kom je in een staat van zijn waar rust je startpunt is. Waar de negatieve stem wegvalt en plaats maakt voor een zachte stem. Je houdt dan zoveel energie en mentale rust over. Je bent meer een geheel als mens in plaats van dat je lichaamsgewicht bepaald wat je wel of niet eet of doet.

Dat zorgt ervoor dat je tijd en energie over hebt om te doen waar je blij van wordt, dat je meer kunt ontspannen, misschien wel een socialer mens bent, een leukere vriend of vriendin. Of een fijnere ouder met meer aandacht voor je kind. Het heeft een ripple effect in je leven, dat steeds mooier en meer vervullend wordt.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Neutraal denken over je lichaam maakt je leven veel makkelijker en laat het stromen. Je kunt je leven helen biedt jou de kans om aan de slag te gaan met de inzichten uit Je kunt je leven helen van Louise Hay.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de relatie met je lichaam helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?