In de visioenen van de twaalfde-eeuwse abdis en mystica Hildegard van Bingen (1098-1179) smelten goddelijke inspiratie en menselijk intellect samen.
Het vergaren van wijsheid is volgens haar een van de belangrijkste taken in het leven, omdat je zo God kunt vinden, deugdelijk kunt leven en zowel het persoonlijke als gemeenschappelijke voortbestaan kunt garanderen.
Het leven op aarde is een pelgrimstocht. Verwarring, pijn en weerstand komen op ons pad, maar de sterke ziel volhardt en vindt kracht in blijdschap, standvastigheid, rechtvaardigheid en compassie. Hildegards visioenen leggen hier rekenschap van af en wijzen ons de weg, zodat wij ook volledige, bezielde personen kunnen worden.
Brandend licht bevat zeven van Hildegards visioenen. Uit deze bloemlezing blijkt dat Hildegards zinnenprikkelende spiritualiteit en wijsheid nog altijd tot de verbeelding spreekt en ons, bijna duizend jaar later, nog steeds weet te inspireren.
Hildegard van Bingen (1098-1179) was een Duitse benedictijner non en mystica. Ze was actief op het gebied van de geneeskunde, religie, poëzie, plantkunde, kosmologie en taalkunde. In 2012 werd zij heilig verklaard door paus Benedictus XVI en werd haar de titel kerklerares verleend. Haar bekendste werk is Scivias, een bundeling van zesentwintig visioenen.