Boeken over geluk gaan vooral over het veranderen van je omstandigheden of van jezelf.
In Gelukkiger dan je denkt noemt Alan Watts niets van dat alles. Wel vertelt hij in zijn prikkelende stijl vol humor over een gemoedstoestand die totale acceptatie wordt genoemd. Een ‘ja’ zeggen tegen alles wat we ervaren, voelen en weten in plaats van vruchteloos worstelen om iets of iemand anders te zijn. Alsof het mogelijk is om weg te rennen van je eigen leven …
Wat hebben de oosterse en westerse psychologie samen te zeggen over het moeilijk te vatten en urgente onderwerp van het geluk van de mens? Het concept van dualiteit, een veelvoorkomend thema in het werk van Alan Watts, komt hierbij naar voren met de stelling dat we enkel geluk kunnen ervaren wanneer we ook verdriet doorstaan, en dat dit soort tegengestelden elkaar uiteindelijk aanvullen. Gelukkiger dan je denkt schreef Alan Watts op zijn 24ste en is nu voor het eerst in het Nederlands verschenen.
Alan Watts (1915 - 1973) is een van de meest gelezen filosofen van de vorige eeuw en geniet tegenwoordig een ware cultstatus. Hij was gefascineerd door het boeddhisme, hindoeïsme en taoïsme en vervulde een belangrijke rol in het vertalen van het oosterse gedachtegoed naar het Westen.