Een burn-out nodigt je uit tot ontwikkeling van zielsbewustzijn. Dat proces gaat soms door diepe dalen, en onderin de put is er mogelijk angst en zelftwijfel. Als je dit soms zware proces aangaat, vind je licht aan het einde van de tunnel: de verbinding met je ziel. In dit hogere bewustzijn zie je een mogelijke betekenis én de zin van een burn-out: het leven van je missie.
Hoe kun je je zielsbewustzijn ontwikkelen? Bijvoorbeeld door te mediteren, zodat je voorbij kunt gaan aan het denken, aan de drukke gedachten in je hoofd. In de stilte vanbinnen, in je hart, kun je je ziel ervaren door mediteren, in die stilte verblijven en verder niks, en reflecteren. In een eerder artikel schreef ik al over burn-out en zielsniveau.
Na een burn-out weer opstaan
Burn-out dwingt je om stil te staan. Het kan voelen als vallen. We kunnen weer opstaan als we beseffen dat we meer zijn dan onze gedachten, emoties en gedrag. Als we erkennen dat we een ziel hebben, of, in een later stadium, als we kunnen ervaren dat we die ziel zijn. Het echt ervaren van je ziel vergt een naar binnen keren, naar de stilte van je hart.
Daarvoor dien je de angst voor de leegte te overwinnen. Als je dan toch de stilte in jezelf opzoekt, en daardoor je zielsbewustzijn kunt ervaren, dan voel je verbondenheid. Dan krijg je antwoorden op je vragen en kun je te weten komen wat voor jou het juiste pad is en wat je te doen staat.
Ervaringen uit de praktijk met mediteren
Voor mijn boek De belofte van burn-out interviewde ik twaalf hooggevoelige mensen. Hier laat ik er twee aan het woord, Monique en Petra. Hun ervaringen en verhalen kunnen je hopelijk inspireren om ook te gaan mediteren en contact te maken met je innerlijke stilte.
Toen ik net burn-out was ben ik mindfulness gaan doen. Daar leerde ik om naar binnen te keren en te voelen in mijn lichaam. Ik heb geleerd om als het ware het oog van de storm op te zoeken of onder het wateroppervlak te duiken, weg van de drukte van de gedachten. Ik kwam dan in een innerlijke stilte. Vanuit die stilte kon ik al die gedachten observeren en de houding aanleren: ook dit gaat voorbij, ik hoef er niks mee te doen.
~ Monique
Ik ben gaan mediteren, om de dag in rust te beginnen. Dat of de dag beginnen met het geratel in je hoofd, is een wereld van verschil. Het is belangrijk dat ik nu ook leuke dingen ga doen, niet alleen dingen die moeten zoals het huishouden. Voor mij is dat schrijven, creatieve dingen doen. Ik wil nooit meer voor een baas werken. Maar wat dan wel? Ik heb een journalistieke achtergrond, maar ik weet niet of ik mijn geld kan verdienen met schrijven. Ergens weet ik, mijn roeping zal mij vanzelf wel vinden, als ik ertoe in staat ben.
~ Petra
Meditatie en zelfreflectie helpen je helen na een burn-out
Mediteren en reflecteren zijn belangrijk om zielsbewustzijn te ontwikkelen. Reflecteren doe je als je vanuit de innerlijke stilte kijkt naar je gedachten, emoties en gedrag. Doe het in de ochtend, om de dag rustig en gecentreerd te beginnen, en in de avond, om terug te kijken op je dag en een plek te kunnen geven aan alles wat je hebt ervaren en gevoeld.
Wat ook helpt, is het vereenvoudigen van je levensstijl, zodat je zo weinig mogelijk afleiding hebt. Daardoor kunnen de effecten van meditatie duurzaam zijn en niet snel weer verdwijnen door een te vol leven. Verminder bijvoorbeeld je gebruik van social media of televisiekijken, dat geeft rust en de mogelijkheid tot verdieping en tot jezelf komen.
Actieve meditaties
Niet voor iedereen is stilzitten een geschikte meditatievorm. Als je merkt dat het voor jou niet werkt, geef jezelf dan niet op je kop, maar probeer andere manieren om tot rust te komen.
Als je al veel in je hoofd zit, kan het beter voor je werken om iets te gaan doen, zoals wandelen of fietsen. Wat ook goed kan werken is tuinieren, stampen op de grond of je voeten masseren. Sommige mensen gebruiken een lange autorit of treinreis als moment voor bezinning.
Door je angst naar je kracht
Ergens is het ook eng om het ziele-bewustzijn te realiseren. Het is spannend om in deze Ik ben-kracht te gaan staan en ons eigen leven te leiden, op onze manier, mogelijk tegen de stroom in. Wij zijn opgevoed met het idee dat we nuttig moeten zijn, moeten meedoen en niet te veel mogen opvallen, laat staan uit de toon vallen.
Het is goed om deze dingen te zien. En je kunt ze pas zien, als je ernaar kunt kijken en daarvoor heb je een zekere afstand nodig. Deze afstand ontstaat als je reflecteert op je gedachten en gevoelens en als je achteraf terugkijkt op je gedrag in situaties. Als je ernaar kijkt in meditatieve staat, vanuit de stilte in je hart, weet je dat je dat niet bent.
De wijsheid van je ziel geeft zekerheid
Als ik mediteer en het zielsbewustzijn kan ervaren, voel ik me rustig en krachtig. Dan ervaar ik een diep innerlijk weten. Dat ik goed ben zoals ik ben en op de goede weg ben. Dit geeft me bevestiging en zekerheid.
Vallen, en weer opstaan. Het is de kunst van het leven. We zullen telkens weer vallen, het hoort op een of andere manier bij het leven op aarde. De kunst is om elke keer weer op te staan, te mediteren en te reflecteren en met meer wijsheid en kracht je weg te vervolgen. Zo realiseer je stap voor stap jouw missie en bestemming in dit leven.
Nooit meer de oude
'Nooit meer de oude' van Mieke Lannoey is verplichte kost voor iedereen die in een burn-out zit of er al uit is. Pak de kans om je leven anders in te richten en je hart te volgen met beide handen aan!
Lees ook deze artikelen:
Ben je hoogsensitief en voel je je vaak moe en opgebrand? Voorkom een burn-out!
Hoe krijg je als HSP na een burn-out weer grip op je leven?
Burn-out & zielsniveau: wat is de diepere boodschap van je burn-out?
Op de website van Lusanne vind je gratis meditaties die je kunt beluisteren. Deze kunnen je helpen om naar binnen te keren, de stilte in jezelf op te zoeken en je te verbinden met de diepere lagen.
Lusanne Hogeweg schrijft over hooggevoeligheid, burn-out en je missie leven. Ze is auteur van de boeken "De belofte van burn-out' en 'Van voldoen naar voldoening'. Ze heeft een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.