Chinese geneeskunde en het Water-element: de rol van angst bij zenuwaandoeningen (zoals MS en epilepsie)
Door Jacqueline RietveldDiepe gevoelens van onveiligheid spelen volgens de Chinese geneeskunde een rol bij ziekten aan het centrale zenuwstelsel, zoals MS en epilepsie. “Een zenuwaandoening kan een uiting zijn van aanhoudende angst die je vanbinnen ‘opvreet’. Figuurlijk, maar uiteindelijk ook letterlijk op lichamelijk niveau,” zegt Jacqueline Rietveld, deskundige in de Chinese geneeskunde.
Bij disbalans van het Water-element door chronische angstgevoelens denkt het lichaam dat het zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Het maakt dus stofjes aan om zich te verdedigen.
Het Water-element: hersenen en zenuwen
Ziekten aan het centrale zenuwstelsel kunnen je leven drastisch veranderen. Het zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en ruggenmerg. Aandoeningen zoals MS (Multiple Sclerose) en epilepsie beperken je flink in je doen en laten.
De hersenen en zenuwen vallen volgens de Chinese geneeskunde onder het element Water. Angst en controledrang zijn emotionele aspecten die bij dit element horen. Holistisch bekeken is de kans groot dat ingesleten gevoelens van onveiligheid en angst een rol spelen bij aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel.
Strijden tegen jezelf
Een zenuwaandoening kan een uiting zijn van aanhoudende angst die je vanbinnen ‘opvreet’. Figuurlijk, maar uiteindelijk ook letterlijk op lichamelijk niveau. Soms al van jongs af aan. Neem bijvoorbeeld MS. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de myeline-stof om de zenuwcellen verhardt en zo steeds minder prikkels kan doorgeven. Een auto-immuunziekte kun je zien als een strijd tegen jezelf. Een kind dat zich thuis niet veilig kan hechten, denkt meestal dat het aan zichzelf ligt. Ook op latere leeftijd heeft het moeite om op zichzelf en anderen te vertrouwen.
Hoe je lichaam verhardt na trauma
Hetzelfde geldt voor iemand met een niet volledig verwerkte traumatische ervaring. Het leven zelf, de basis van je bestaan, bleek gevaarlijk te zijn. Je bent dan in wezen continu aan het strijden voor zelfbehoud. Je overtuiging is: ik ben op mezelf aangewezen en moet me continu verdedigen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je maakt jezelf ‘hard’ en dat vertaalt zich uiteindelijk ook in een verharding van lichamelijk weefsel.
Het zenuwstelsel reageert heftig op angst
Als negatieve emoties langdurig aanwezig blijven, reageert het lichaam daarop. Bij een disbalans van het Water-element door chronische angstgevoelens denkt het lichaam dat het zich in een levensbedreigende situatie bevindt en maakt het stofjes aan om zich te verdedigen. Zenuwcellen sluiten zich af voor prikkels, de hersenen gaan in een voortdurende stress-stand. Klachten als epileptische aanvallen (een verstoring in de prikkelgeleiding die vaak optreedt bij stress of vermoeidheid) en uitval van hersenfuncties kunnen op deze manier worden beïnvloed door angst die – soms onbewust – altijd aanwezig is.
Onderzoek je emoties
Natuurlijk spelen ook erfelijke factoren en omgevingsfactoren een rol bij de ontwikkeling van ziekten. Maar als de reguliere medische wetenschap onvoldoende remedie tegen je klachten biedt, is het zeker het onderzoeken waard of jouw emoties bewust of onbewust een rol spelen. Wie leert doorvoelen hoe het is om onvoorwaardelijk van zichzelf te houden, zich bewust wordt van het eigen vermogen om zichzelf te beschermen én zich tegelijkertijd leert openstellen voor de liefde van anderen, kan stoppen met strijden. Je lichaam zal dat registreren en niet langer in de aanval hoeven gaan.
Zelfhelend vermogen stimuleren
Afhankelijk van het stadium waarin een ziekte aan het centraal zenuwstelsel zich bevindt, is herstel mogelijk. Hersenen hebben het vermogen om zichzelf aan te passen, bijvoorbeeld door bypasses aan te leggen om aangetaste delen heen. Neuroplasticiteit is de wetenschappelijke term hiervoor. Ook zenuwcellen kunnen zichzelf vernieuwen en herstellen. In wezen hebben alle weefsels in ons lichaam een dergelijke functie: denk maar aan een klein wondje dat vanzelf weer dichtgaat. Dit zelfhelend vermogen werkt beter naarmate het klimaat in ons lichaam gunstig is.
Zo creëer je een gezond lichaamsklimaat
Een gezond lichaamsklimaat creëer je met voeding, beweging en voldoende rust. Maar ook je emotionele klimaat kun je verbeteren: door je persoonlijke proces aan te gaan. Coaching in combinatie met energetisch lichaamswerk helpt jou stappen te maken die je voorheen misschien voor onmogelijk hield. Door een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau schep je de omstandigheden waarin jouw lijf zich zo goed mogelijk kan herstellen.
Lees verder: Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je waterelement in balans te brengen
Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor lichaamsgerichte coaching.
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Lees verder:
Chinese geneeskunde en de vijf elementen: hoe angst je saboteert (+ transformeer je angst)
Chinese geneeskunde en de vijf elementen: breng je elementen weer in balans met deze tips
Chinese Geneeskunde: weggestopte emoties zijn een belangrijke oorzaak van ziekte
Water, Hout, Vuur, Metaal of Aarde: wat is jouw hoofdelement?
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.