Chinese Geneeskunde & je hart: zo kun jij beter over je gevoelens praten
Door Jacqueline RietveldLukt het jou niet om op een ontspannen manier over je gevoelens te praten? Dan is het tijd om je op jouw hart te richten! “Als de energie van je hart een gebalanceerde doorstroming heeft, vind je precies de juiste woorden op het passende moment,” zegt Jacqueline Rietveld, ingewijd in de Chinese Geneeskunde. Haar oefeningen helpen jou daarbij!
Hoe vanzelfsprekend is het voor jou om te praten over je kwetsbaarheden, je diepste verlangens en je gevoelens voor je partner?
De juiste woorden vinden
Praten over je gevoel, hoe makkelijk is dat voor jou? Kun je anderen precies duidelijk maken wat er in jou omgaat? Verwoorden wat je voelt, kan soms moeilijk zijn. Het lijkt wel of je er gewoon niet bij kan met je gedachten, laat staan dat je er woorden voor kunt vinden. Of je wordt juist overspoeld door emoties en gooit er van alles huilend of schreeuwend uit. Achteraf had je dan misschien liever minder impulsief gereageerd.
Of je nou niet of juist te snel je gevoelens uit naar anderen, het heeft allebei te maken met een disbalans in je hart-energie. Als de energie van je hart een gebalanceerde doorstroming heeft – niet te veel en niet te weinig – vind je precies de juiste woorden op het passende moment.
Zwakke of vurige hart-energie
Volgens de oosterse geneeswijzen regeert het hart over het vermogen tot liefhebben en vreugde voelen. Onze hart-energie bepaalt de manier waarop we verbindingen aangaan met mensen om ons heen. En hoe we onszelf neerzetten in de buitenwereld, dus ook hoe wij onze gedachten en gevoelens verwoorden naar anderen.
Zwakke hart-energie kan ertoe leiden dat het hart als het ware dichtklapt, om zichzelf te beschermen tegen verdere uitputting. Het hart gaat op ‘spaarstand’, wat maakt dat er te weinig energie stroomt om de eigen gevoelens om te kunnen zetten in woorden.
Een overactief hart daarentegen kan te vurige energie geven, waardoor de woordenstroom roekeloos en zelfs overdreven kan worden. Je wordt dan zó overmand door gevoelens dat je de woorden als het ware uitspuugt en geen oog meer hebt voor het effect ervan op degene die de woorden hoort.
Steek je tong eens uit!
‘Steek je tong eens uit?!’ Wanneer je iemand vraagt om dit te doen, kunnen de reacties heel verschillend zijn. Sommigen laten heel behoudend alleen het voorste puntje zien en houden hun mond verder gesloten. Anderen doen meteen hun mond wagenwijd open en steken hun hele tong zo ver mogelijk naar buiten. Weer anderen openen rustig de mond en steken hun tong tot halverwege uit. Hoe doe jij het?
De manier waarop jij je tong uitsteekt, zegt meestal veel over hoe jij over gevoelens praat. Niet voor niets kennen we de uitdrukking ‘het hart op de tong hebben’. In de Chinese Geneeskunde wordt de tong gezien als de toegang tot het hart. Mensen die slechts een klein puntje van hun tong tonen, zullen waarschijnlijk minder makkelijk over hun gevoel praten dan mensen die geen moeite hebben om het achterste van hun tong te laten zien.
Toon en timing
Je hart helpt jou niet alleen bij het vinden van de juiste woorden, maar ook bij de toon en timing van de dingen die je zegt. De energie van het hart is verantwoordelijk voor de verbinding met je omgeving. Voldoende stromende hart-energie houdt altijd rekening met de ander. Je vindt een toon die de boodschap goed overbrengt en doet het op een moment waarop de ander ontvankelijk is voor wat je zegt.
Als de stroming van de hart-energie uit balans is, houd je te veel of juist te weinig rekening met de gevoelens van de ander. In het eerste geval spreek je niet je eigen waarheid of je houdt je gevoelens zelfs voor je. In het laatste geval is je taalgebruik onbezonnen of meedogenloos, of komen je woorden op het verkeerde moment.
De relatie met je keel
Ook je keel is belangrijk bij het praten over je gevoel; daar liggen tenslotte je stembanden. Van daaruit kun je de woorden die zich in je hart vormen aan de buitenwereld laten horen. Je keel is dan ook de brug tussen je hart en de buitenwereld. Bij het geven van Reiki op de keel voel je vaak het hart reageren en andersom. Voor oprechte communicatie – vanuit liefde voor jezelf en de ander – zijn de keel en het hart belangrijke samenwerkingspartners. Daarom is het interessant om bij regelmatig terugkerende keelklachten ook eens te kijken naar de rol van jouw hart in je gevoelsleven: ervaar jij voldoende (zelf)liefde en levensvreugde?
Praten met je partner
Tijdens het lezen van dit artikel heb je misschien al gedacht aan de manier waarop je partner en jij met elkaar over jullie gevoelens praten. Misschien ben je in gedachten al nagegaan hoe hij/zij de tong uitsteekt, of herken je iets als het gaat over toon en timing. Heb je het gevoel dat je bijna over paranormale gaven moet beschikken om te weten wat er omgaat in het hart van je geliefde? Hoe vanzelfsprekend is het voor jou om te praten over je kwetsbaarheden, je diepste verlangens en je gevoelens voor je partner? Is ‘Ik hou van jou’ een riedeltje geworden of betekent het echt wat als jullie dit tegen elkaar zeggen?
Doe de hartengroet
Als het echt niet (meer) lukt om openhartig met elkaar te praten, begin dan eens met het maken van hartcontact zónder woorden. Kijk elkaar diep in de ogen, leg je hand op elkaars hart of omhels elkaar langdurig met de harten tegen elkaar aan. Begin jullie gesprek met deze hartengroet. Zo komt de energie van jullie harten samen en wordt het waarschijnlijk makkelijker om op een opbouwende manier over jullie gevoelens te praten. Je kunt dit natuurlijk ook met een familielid of goede vriend/vriendin doen als je graag meer diepgang in jullie relatie wil brengen.
Eagle mudra
Wanneer je het gevoel hebt dat jouw hart-energie uit balans is, kan de eagle mudra je helpen. Een mudra is een bepaalde houding van de handen die je combineert met een intentie. Bij de eagle mudra leg jij je linkerhand op de plaats van je hart. De duim van je rechterhand haak je vervolgens in de duim van de linker en de rest van je vingers strekt zich uit over je borst. Zo vormen je handen als het ware twee adelaarsvleugels over je hartstreek, waarbij de rechterhandpalm boven op de linker ligt. Sluit je ogen en open je hart voor de warmte die deze mudra jou geeft. Doe dit een paar minuten en herhaal het zo vaak als je wilt. Het brengt je hart kalmte of meer enthousiasme; net wat nodig is voor jou op dat moment.
Lichamelijke hartklachten
Moeite hebben om op de juiste manier over je gevoel te praten, hoeft niet per se te betekenen dat je op lichamelijk niveau klachten hebt aan je hart. Maar het kán wel. Holistisch gezien staan lichaam, geest en energie niet los van elkaar. Het kan dus heel goed zijn dat jij jezelf (of iemand anders) herkent in het voorgaande en dat je hart ook fysiek gezien regelmatig om aandacht vraagt.
In de vorm van hartkloppingen bijvoorbeeld, flushes (opvliegers door het verhoogd rondpompen van bloed), pericarditis (ontstoken hartzakje), een hartinfarct of andere hartkwalen. Weet dan dat jij je hart kan ondersteunen door je gevoelens meer de ruimte te geven. Door ze te erkennen voor jezelf en erover te praten met anderen.
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:
Luisteren naar je lichaam: hoe jouw buik alles vertelt over je gevoelsleven
Chinese Geneeskunde over nierklachten: je energiebeheer is niet op orde
Zelfhelend vermogen: ontdek zelf de betekenis van lichamelijke klachten
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.