Chinese Geneeskunde: zo verhoog je de weerstand van je luchtwegen
Door Jacqueline RietveldHet is een vraag die velen ongetwijfeld bezighoudt: hoe houd ik mijn luchtwegen gezond? Het antwoord verbaast je misschien: met voeding! Jacqueline Rietveld is een expert op het gebied van Traditionele Chinese Geneeskunde, orthomoleculaire voedingsleer en kruidengeneeskunde. Ze laat zien waarmee we onze longen, neus en keel een plezier doen.
Het is cruciaal om steeds de signalen van je lichaam waar te nemen
Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van longklachten en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Variërend van COPD en chronische verkoudheid tot allergieën zoals hooikoorts. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de toename van virussen, als influenza en verontreiniging (stikstof) in de lucht. Het is dus belangrijk om de weerstand van je luchtwegen te onderhouden en zo nodig te versterken. Het eten van de juiste voeding kan daarbij helpen.
Lees ook: Holistische betekenis van een keelontsteking: je keel is de poort naar je emotionele lichaam
Zelfonderzoek: wat past bij mij?
Er bestaat geen richtlijn ‘gezonde voeding’ die voor iedereen werkt. Vlees kan voor de ene persoon bijvoorbeeld een prima bron van eiwitten en ijzer zijn, terwijl het bij een ander vooral huidproblemen en micro-infecties oplevert. Hetzelfde geldt voor granen, zuivel, bepaalde groente- en fruitsoorten… Ieders stofwisseling en spijsvertering werken weer anders. We hebben allemaal een unieke constitutie, zoals we ook uniek DNA hebben.
Om je weerstand te versterken is het daarom van belang om te onderzoeken hoe jouw persoonlijke constitutie in elkaar zit. Het is cruciaal om voortdurend de signalen van je lichaam waar te nemen. Houd dat in gedachten als je onderstaande voedingsadviezen voor de ondersteuning van je luchtwegen leest. Kies wat bij jou past.
Minder zuivel, minder slijm
Longen en luchtwegen vallen in de Chinese Geneeskunde onder het element Metaal, net als de dikke darm en de huid. De organen van het metaalelement filteren alles wat van buitenaf je lichaam binnenkomt: lucht, licht en voedsel. Begrijpelijk dus dat de gezondheid van ons metaalelement bepalend is voor ons volledige immuunsysteem. Het ondersteunen van de luchtwegen met gezonde voeding is daarom geen overbodige luxe.
Wil je je luchtwegen vrijhouden? Dan is het slim ervoor te zorgen dat er niet te veel slijm ontstaat. Dierlijke zuivelproducten, kaas, pinda’s en peulvruchten zoals bruine bonen staan erom bekend dat zij de vorming van slijm stimuleren. Wie slijm ophoest of vaak neusverkouden is, kan het best weinig van deze voedingsmiddelen eten. Er zijn gelukkig voldoende lekkere vervangers te bedenken. En als je een van deze dingen écht heel lekker vindt, neem het dan maximaal eens per week.
Lekker scherp
De smaak die bij het Chinese element Metaal past, is ‘scherp’. Denk aan gember, uien, knoflook, radijs en prei. Moet je daar dan juist wel of niet veel van eten? Zoals gezegd: er bestaat géén richtlijn die bij iedereen past, dus ook hier niet. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de invloed van deze smaak op je longen en vervolgens naar je lichaam te luisteren. Heeft jouw lijf behoefte aan scherpte, of krijgt het er misschien te veel van
Zelf was ik tot mijn dertigste jaar astmatisch. Ik herinner me nog hoe ik het als kind benauwd kreeg van alleen al de geur van gebakken uien. Zo min mogelijk uien in mijn voedingspatroon dus. Gember vind ik daarentegen erg lekker en kan ik goed verdragen. Dus neem ik het soms als thee of als kruid door het eten. Maar niet elke dag; dan wordt het te veel en gaan mijn darmen protesteren. Het gaat allemaal om balans!
Wat vond je als kind lekker?
Luisteren naar de signalen die je lijf geeft, is dus cruciaal bij het gebruiken van voeding voor je weerstand. Bovenstaande adviezen zijn mogelijkheden om te onderzoeken. Laat eens enkele dagen wat weg uit je voeding, of probeer juist iets nieuws. En neem dan zorgvuldig waar hoe je lichaam reageert. Krijg je bijvoorbeeld jeuk aan je neus tijdens het eten? Of moet je vlak na het eten een paar keer kuchen? Dan at je iets waar je luchtwegen niet zo blij mee zijn.
Verder zijn rommelende buiken, maagzuur, winderigheid en de structuur van je ontlasting natuurlijk duidelijke raadgevers. Mensen met psoriasis en acné weten dat ook reacties van je huid iets zeggen over de geschiktheid van voeding voor jou. Die reacties kunnen ook heel acuut zijn, zoals wanneer je tijdens het eten ‘flushes’ (opvliegers) krijgt.
Denk ook eens terug aan vroeger: van welke smaken en etenswaren hield je wel en van welke juist niet? Kinderen reageren vaak heel instinctief en geven zo aan wat wel en niet goed voor hen is. Zijn er dingen die je eerst niet lustte, maar die je later toch hebt leren eten? En welk gezond eten vond je als kind wel lekker? (Nee, pannenkoeken en patat gelden niet.) Door zo terug te denken, maak je contact met jouw intuïtieve vermogen om voeding te kiezen die je weerstand ondersteunt.
Voeding voor weerstand in 3 stappen
Samengevat kies je de juiste voeding voor je weerstand dus door:
- verslijmend eten te vermijden en balans te vinden in de scherpe smaak;
- de signalen van je lichaam waar te nemen;
- jouw unieke constitutie te kennen.
Dit laatste kan door te kijken naar jouw aangeboren eigenschappen en je levensverhaal. Je bloedgroep zegt bijvoorbeeld veel over je genetische aanleg en het soort voeding dat daar wel of niet mee matcht. Ook je lichaamsbouw en karaktereigenschappen zeggen veel over je constitutie. Iemand die van nature klein, slank en beweeglijk is, zal andere bouw- en brandstoffen nodig hebben dan iemand die lang, fors en wat trager is in zijn doen en laten. Cognitieve vermogens, ‘coping’ mechanismen en eventuele ziektes in heden of verleden zijn ook van invloed op je stofwisseling en op de voeding die bij jou past.
Wil je hulp bij het bepalen van jouw constitutie? En wil je advies over voeding die jouw persoonlijke weerstand ondersteunt? Je kunt terecht bij Jacqueline Rietveld.
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Lees ook deze artikelen:
Stoornissen in de huid en het immuunsysteem gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Chinese geneeskunde: laat verdriet los en heel de energie van je longen
Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde
9 tips van een darmflora-deskundige: versterk je immuunsysteem
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.
Ik heb in 2009 het boek van Peter d'Adamo gelezen over het Bloedgroependieet en breng dit sindsdien in de praktijk. In combinatie met een work-out, samengesteld door een fysiotherapeut, is mijn gezondheid met sprongen vooruit gegaan!
Ik kom voor het eerst op deze site en raak niet uitgelezen. Zoveel artikelen en verwijzing naar boeken, ik zal er een boekenkast bij moeten kopen. Machtig interessant!