Chronische pijn is het vechten van je lichaam tegen nare ervaringen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, een ongeluk, een moeilijke zwangerschap/bevalling of als gevolg van reuma. Ook als de gebeurtenis waardoor de pijn ontstond al een poos verdwenen is, kan je lichaam blijven steken in een pijnreactie. Je kan dit zien als een soort post traumatische stress stoornis die zich uit op lichamelijk niveau. Het trauma kan fysiek van aard zijn, maar ook een emotioneel ingrijpende gebeurtenis zijn.
Je lichaam herinnert zich
Soms weten we niet eens precies wat de pijn veroorzaakt heeft. Het is een gezonde eigenschap van onze geest om zich te focussen op het positieve en nare ervaringen te vergeten. Daardoor herkennen we niet altijd direct het verband tussen de lichamelijke klacht en de nare gebeurtenis uit het verleden. Juist omdat we het gebeurde met ons verstand vaak al hebben afgesloten. Maar soms herinnert het lichaam zich nog maar al te goed wat er gebeurd is, en de impact die dat heeft gehad op jouw levensenergie. Het probeert je nog steeds te beschermen door te vechten, met pijn als gevolg.
Altijd rugpijn
Ik zal je een voorbeeld geven. Nog niet zo lang geleden kwam Saskia voor het eerst in mijn praktijk. Ze vertelde me dat ze op zich geen bijzondere klachten had, maar dat ze wel altijd een pijnlijke en stijve onderrug had. Ik vroeg haar of ze ooit een ongeluk had gehad of iets dergelijks? Nee, dat was niet het geval.
Omdat ik onder mijn handen ook veel spanning in haar onderbuik voelde, vroeg ik of ze misschien ooit bekkeninstabiliteit had gehad? Ze vertelde me dat dit niet zozeer het geval was geweest, maar dat ze wel twee traumatische bevallingen had gehad. Haar kinderen zijn inmiddels 18 en 16 jaar oud. Saskia vertelde me dat dit destijds heel heftige ervaringen voor haar waren, maar dat ze dit inmiddels had verwerkt. “Ik heb er nu geen last meer van”, zei ze.
Verdedigingsmodus
Of toch wel? Haar bekkengebied heeft de traumatische gebeurtenissen blijkbaar nog niet helemaal losgelaten. In de komende sessies met Saskia zal ik met haar gaan werken op de energie in haar onderlichaam, zodat haar lichaam de oude ervaringen los kan laten. We leren de onderrug als het ware dat het niet langer nodig is om bij bepaalde stressvolle prikkels (zoals drukte op het werk of vermoeidheid) in de verdedigingsmodus te schieten. Zo kunnen Saskia’s lage rugklachten verdwijnen of in ieder geval flink verminderen.
Chronische pijn verminderen
Zeker waar het gaat om chronische of regelmatig terugkerende pijn, vraag je dan eens af wat de herinnering kan zijn die je lichaam kan hebben. Is er in dit gebied ooit iets gebeurd? Op welke momenten steekt het de kop op, en lijken die momenten op een oude ervaring? Wanneer kreeg je er voor het eerst last van? Rugpijn, nek- en schouderklachten, hoofdpijn; heel veel mensen hebben er regelmatig last van zonder dat er een duidelijke medische oorzaak is gevonden.
Samenwerken lichaam en geest
Ook pijn als gevolg van chronische ontstekingen (zoals reuma of artritis) kan duiden op een innerlijk gevecht. Bijvoorbeeld als gevolg van een negatief zelfbeeld. Door je lichaam net zo serieus te nemen als je geest en ze te laten samenwerken, is het heel goed mogelijk om deze klachten te verminderen, hoe lang je ze ook al hebt.
Weg van de pijn
In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wim Hof over het zelfhelend vermogen: deze oefening kan (chronische) pijn verlichten
Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam
Blijft oude pijn je achtervolgen? Dit zijn 4 spirituele niveaus om oude pijn te bekijken én te transformeren
Hoe emotionele pijn zich nestelt in je geest en lichaam en hoe je dit kunt loslaten
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.
Ik loop al bijna een jaar met schouderklachten en al die tijd ook bij een fysiotherapeut. Maar mijn schouderklachten lijken niet over te gaan. Nu vermoed ik, als ik naar mijn verleden kijk, dat het daarmee te maken heeft. Ik heb wat vragen na het lezen van het artikel. Wát moet je dan doen om je lichaam serieus te nemen? Wat zijn concrete stappen die genomen moeten worden? Hoe breng je lichaam en geest in balans?
Wat fijn dit artikel! In mijn praktijk bied ik (korte) trajecten aan voor mensen met chronische of of onbegrepen/terug kerende pijn met als uitgangspunt dat dit ontstaat door onbewuste, onderdrukte negatieve emoties. Heel vaak betreft dat indd trauma in welke vorm dan ook. Het boek van Saskia gebruik ik bijna standaard. De resultaten zijn geweldig, mensen die niet meer konden lopen, in een scootmobiel zaten, niks meer konden en nu weer pijnvrij hun leven terug hebben!
Hoe krijg ik lichaam en geest terug in balans ? En hoe krijg ik nieuwe levensenergie ? Ik ben momenteel leeg en ben al een meer dan 12 jaar dat ik niet weet hoe ik beter word.
Herkenbaar, zo herkenbaar. Ook ik werd ziek en heb de laatste 10 jaar last gehad van chronische pijn (reuma, auto immuunziekte SLE, chronisch vermoeid. Doordat ik alleen maar pillen kreeg van de dokter en moest leren leven met de pijn ben ik ook zelf gaan kijken naar de achterliggende oorzaak van de pijn. Het boek van Christina Beerlandt was hierin ook een eye-opener. Zo ook "Weg van de pijn" waarover hierboven meer staat. Bewust worden van je lijf, luisteren naar je lichaam wanneer het je signalen geeft (neem je rust, ontspanning, tijd en aandacht) en ga voor jezelf na wanneer iets begonnen is (waar zit de pijn, wanneer kreeg ik het, onderzoek de verbanden met elkaar). Ook mag je bereid zijn naar jezelf te kijken, wat stop ik weg? Wat wil ik niet voelen of over praten? Er zijn zoveel manieren die je kunnen helpen om beter te gaan zorgen voor jezelf, waarmee je de balans weer terug zal vinden tussen lichaam en geest. Ik heb het gedaan en slik geen pillen meer, weet waar mijn grenzen liggen (ja, ik ga er soms nog wel eens overheen) en heb onverwerkte emoties in de ogen gekeken… als ik het kan, kan jij dat ook. En vergeet niet, je bent niet alleen… er is altijd hulp.