Bewustzijn

De kracht van onze vroege dromen: verlangens zijn herinneringen uit de toekomst

Door Liane Dirks
De kracht van onze vroege dromen: verlangens zijn herinneringen uit de toekomst

De verlangens en dromen uit je kindertijd geven je een schat aan informatie over jouw gaven en je toekomst. “Je vroege dromen vertellen je over je gaven,” zegt Liane Dirks, auteur van Zijn & worden. In dit artikel lees je hoe belangrijk jouw verlangens van nu en die uit je kindertijd zijn.

‘Verlangens zijn herinneringen uit de toekomst’

De kracht van vroege verlangens

Als kind, voordat we onze wonden opliepen, hadden we nog de moed en het vertrouwen om te dromen en ook het vertrouwen om te verlangen. En de juiste verlangens. Dit zijn de verlangens die voortkomen uit overvloed en plezier, niet de verlangens die bedoeld zijn om het tekort op te heffen. Dat zijn al de beperkte antwoorden op de gebeurtenissen in het leven, het zijn verzoeken en achter verzoeken schuilt angst. Achter onze echte verlangens schuilt begeerte, passie, onze kracht, onze levensenergie.

Wanneer een kind midden in de wei naar de blauwe hemel staat te kijken en wil vliegen, is de drijvende kracht achter dit verlangen de levensenergie van het kind, de drijvende kracht die de Grieken eros noemden, levensdrang.

Echte, vurige verlangens die ontstaan uit blijdschap en begeerte, stellen nooit teleur. Echte verlangens zijn de dromen over onze gaven. Het gaat er niet om dat ze daadwerkelijk in vervulling gaan, ze zijn eerder de drijvende kracht achter wat we doen, waar we naartoe worden getrokken, wat ons verlangen ons influistert.

Neem je dromen serieus

Opdat dit mogelijk wordt, moeten we ons echter eerst aan onze dromen wijden, ze serieus nemen, zeer serieus nemen. Alleen zo kunnen ze het kompas worden in ons leven. En wees niet bang als je denkt dat je jouw vroege verlangens niet meer kunt herinneren of ze nooit serieus hebt genomen: ze blijven terugkomen. Net zo lang tot we ze begrepen hebben.

Verlangens zijn herinneringen uit de toekomst

‘Verlangens zijn herinneringen uit de toekomst’, schreef de dichter Rainer Maria Rilke in een brief aan Lou Albert-Lasard. We voelen ons erdoor aangetrokken, ze wijzen ons op iets. Om deze aanwijzingen te ontcijferen, is het zaak te kijken naar de betekenis van deze vroege dromen en verlangens. Alleen dan zijn we in staat te begrijpen wat Johann Wolfgang Goethe bedoelde toen hij schreef: ‘Onze verlangens zijn voorgevoelens met betrekking tot de capaciteiten die in ons aanwezig zijn, voorboden van dat wat we in staat zijn om te bereiken. Wat we kunnen en willen, presenteert zich buiten onszelf en in de toekomst aan onze verbeelding; we voelen een verlangen naar wat we in stilte reeds bezitten. Op deze manier transformeert een gepassioneerde vooruitziende blik dat wat werkelijk mogelijk is in een gedroomde werkelijkheid.’

Je dromen vertellen over je gaven

Met andere woorden: je vroege dromen vertellen je over je gaven. Deze vrije wensen c.q. verlangens of dromen wijzen op onze capaciteiten, op dat wat zich wil en moet ontplooien. Hoe dat gaat, vertelt Goethe er ook bij. Er is passie voor nodig, een gepassioneerde vooruitziende blik, geen beperkende gedachte als mijn dromen komen toch niet uit, maar de moed om de droom serieus te nemen. Vervolgens richt het leven zich ernaar, neemt het lot het over.

Je dromen blijven terugkomen

We hebben dit soort dromen of verlangens in onze vroege kindertijd, en in de loop van ons leven blijven ze terugkomen. Het houdt niet op. Ze geven geen rust, veranderen alleen maar. In de kindertijd verschijnen ze als een wonderlijk verlangen; als we ze uitspreken, lachen volwassenen er meestal om. Als we zelf volwassen zijn, krijgen deze echte verlangens vaak de smaak van een gedurfd avontuur; ze worden verontrustender, dringender. Het kost meer moeite om ze te verdringen. Op oudere leeftijd zijn ze er nog steeds, ze worden dan zachter geuit, maar zijn vaak toch groter en omvattender dan voordien, omdat ze niet meer alleen betrekking hebben op onszelf, maar op het welzijn van het geheel. Soms noemen we dat een visioen.

Maar hoe kom je erachter of dat wat we ons herinneren en voelen, een vrije wens c.q. verlangen is of een uit nood geboren gewenste strategie, die eerder een zoektocht is naar een oplossing? Het is heel eenvoudig. Het criterium is genoegen. Voel je verlangen, wat wilde je worden als kind, wie wilde je zijn? Hoe voelt dit verlangen, zoet of bitter? In dit geval zou je het zoete gevoel moeten volgen, de tinteling, het verlangen. Maar denk niet dat wat ik je hier vertel, neerkomt op al te gemakkelijk positief denken, een newageversie van de American Dream, volgens welke je alles kunt worden als je er maar moeite voor doet en je droom volgt.

Doorvoel je vroege verlangens

Het is diep zielswerk om je vroege verlangens te doorvoelen en als je niet zeker weet wat je gave is, bieden je verlangens een antwoord. Martin Buber omschreef het als volgt: ‘Ieder draagt iets kostbaars in zich, dat in geen ander te vinden is. Wat echter dit kostbare is in een mens, kan hij slechts ontdekken wanneer hij zijn sterkste gevoelens, zijn innigste wens, datgene in hem wat zijn diepste innerlijk beroert, waarachtig beseft.’

Het is een soort uitrusting die we hebben meegekregen voor ons leven hier op aarde, het is een hulpmiddel om op een actieve manier ons leven vorm te geven. Het is zeker de moeite waard om daar steeds opnieuw mee bezig te zijn.

Fragment uit: Zijn & worden

Zijn & worden

Zijn & worden

Wie ben je? Wie wil je zijn? Liane Dirks verweeft existentiële vragen met spirituele waarheden. De levenslessen liggen voor het oprapen als je in je eigen (spirituele) biografie duikt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?