Bewustzijn

De nacht als spirituele poort: hoe je boodschappen en inzichten kunt ontvangen

Door Liane Dirks
De nacht als spirituele poort: hoe je boodschappen en inzichten kunt ontvangen

Lig je vaak wakker ‘s nachts en/of ben je bang voor de duisternis? Dan is dit artikel voor jou. De mysterieuze nacht zit vol wijsheid en kostbare flitsen van inzichten. “’s Nachts staan de poorten open naar de grotere, bredere dimensies van het zijn,” zegt Liane Dirks, auteur van Zijn & worden. In dit artikel vertelt ze over de wijsheid van dromen en hoe je boodschappen kunt ontvangen tijdens de nacht.

De diepdonkere nacht kan heel eng zijn, ze kan ook grote steun bieden.

De onrust van de nacht

We brengen ongeveer vijfentwintig jaar van ons leven voorbij het wakende bewustzijn door in bed. Zonder slaap kunnen we niet leven. En zonder de nacht krijgen we geen inzicht. Het is niet ongebruikelijk dat we de dag samenvatten, zo niet ’s avonds dan ’s nachts zodra we gaan slapen en het is niet ongebruikelijk dat er dan onrust ontstaat. En hoe vaak nemen we ’s avonds niet ons leven door, vertellen we onszelf steeds opnieuw hetzelfde verhaal dat het weer niet gelukt is wat we ons hadden voorgenomen, dat er nooit iets zal veranderen, dat we de rest van ons leven alleen zullen blijven – het oude liedje, de eeuwige klaagzang. De naderende duisternis versterkt de stemming.

Nachtelijke woede

De tijd is de nacht en de plaats is de smalle poort.  Ik ken hem goed: mijn nachtelijke woede over al wat is, inclusief mijzelf. Overdag overvalt hij me niet, maar ’s nachts ga ik nog wel eens tekeer tegen alles en iedereen. In de regel weet ik dan ook alles beter, zou ik waarschijnlijk de wereld kunnen redden, als ze mij dat maar zouden toestaan. Het zijn de geesten van de nacht, ze hoeven maar even het gordijn voor onze afgronden, onze stoutmoedigheid op te trekken of we zitten gevangen.

Kostbare flitsen van inspiratie

Soms echter, met name wanneer je je niet volledig laat verleiden door deze duistere magie, schitteren kostbare flitsen van inspiratie daartussendoor, als vallende sterren trekken ze door het beeld en als je geluk hebt, vang je er een glimp van op en weet je onmiddellijk twee dingen: enerzijds dat deze illusies onmiddellijk kunnen en moeten worden beëindigd en anderzijds welke kant het op moet, wat er moet worden gedaan en wat de oplossing is voor de problemen.

Reeds vanaf de industrialisatie staat de dag centraal in ons leven en daarmee een bepaald soort activiteit, namelijk presteren. De nacht laat zich echter niet voorspellen en al helemaal niet wat erin met ons zal gebeuren. Omdat ze ons meer biedt dan een bijzonder kader voor reflectie, want er zijn ook nog onze dromen met hun geheel eigen taal.

Boodschappen van de nacht

Op de drempel van de slaap brengen ze ons naar een ander bewustzijnsniveau en verbinden ze op hun eigen unieke manier dat wat we buiten ons ervaren met dat wat we in ons ervaren. In de memoires die psychiater Carl Gustav Jung op hoge leeftijd schreef, vertelt hij welke schat de mensheid verliest als ze niet meer weet hoe ze de boodschappen van de nacht moet interpreteren.

Dromen behelst meer dan alleen het verwerken van de gebeurtenissen van de dag, een psychische schoonmaak, al komt het daar grotendeels wel op neer. We hebben deze ‘schoonmaak’ nodig, hij is van levensbelang. Met dromen werken, ze vertellen en analyseren, gaat verder dan dat. Het is een beetje als licht brengen in de mijn van de bedolven indrukken, waar lang vergeten en onvermoede zaken kunnen worden blootgelegd. Bij een groot deel van deze dromen gaat het echter om veel meer dan de eigen psyche. In een droom kunnen we toegang krijgen tot collectieve bewustzijnsvelden, omdat we in onze dromen los zijn van ruimte en tijd; ze zijn lineair noch rationeel, hebben hun eigen taal en logica.

De wijsheid van dromen

De wijsheid van dromen hult zich in beelden en symbolen. Daarmee kunnen ze ons aanwijzingen geven over verdrongen en verborgen aspecten van onze biografie, evenals die van onze voorouders en misschien ook onze vorige levens. We komen zo in contact met een verruimd bewustzijn, dat vaak meer over ons weet dan wijzelf. Preciezer geformuleerd: het weet vaak meer dan wij met ons dagelijkse bewustzijn kunnen bevatten.

We zeggen in het zogenoemde spirituele droomwerk dat we niet alleen toegang hebben tot collectieve thema’s, maar deze ook kunnen ‘bevrijden’. Wanneer we onszelf anders begrijpen, stralen we ook iets anders uit. Hoe vrijer we zijn in ons handelen, des te vrijer we reageren en des te mooier de nieuwe weerklank die we in de wereld kunnen creëren en ervaren.

Dromen spelen zich af op het grensvlak tussen binnen en buiten, tussen verleden en heden, en bovendien verraden ze soms ook iets over de toekomst. Ze kunnen profetisch zijn; de Bijbel bijvoorbeeld staat vol met visionaire dromen. Het is moeilijk voor te stellen en uit te leggen waarom dergelijke dromen, die sinds mensenheugenis altijd en overal worden verteld, op een gegeven moment plotseling niet meer zouden bestaan.

Spiritueel droomwerk

In het spirituele droomwerk gaat het wat de uitleg van dromen betreft niet om goed en fout. Het gaat erom het waarnemingsveld te verbreden. De complexiteit van dromen doet denken aan de gelaagdheid van kunstwerken. We ervaren deze steeds weer op een frisse en nieuwe manier en relateren ze aan de toestand waarin we ons op dat moment bevinden. Je registreert niet elk detail, maar het geheel en precies die aspecten waarmee je op dat moment resoneert. Deze manier van omgaan met dromen is reeds lang verankerd in het soefisme.

Sommige dromen worden pas maanden of soms zelfs jaren later duidelijk, andere roepen direct op tot actie. Dromen kunnen waarschuwen, behoeden, oproepen tot actie en onze verbeelding prikkelen; ze kunnen ons verrukken en beangstigen. We kunnen ze in twijfel trekken, beïnvloeden zelfs. Zo kun je tegen een klein kind dat bang is voor nachtmerries, zeggen dat het tijdens het dromen de hulp kan inroepen van bijvoorbeeld een hond, die de donkere gestalten kan verjagen.

Zo krijg je antwoorden in je droom

Wij volwassenen kunnen leren onze levensvragen toe te vertrouwen aan de slaap en de nacht, bewust te vragen of de droom een antwoord mag geven. Vaak heb je het antwoord al ’s ochtends bij het wakker worden en hoef je het alleen maar serieus te nemen.

’s Nachts staan de poorten open naar de grotere, bredere dimensies van het zijn. Er zijn spirituele, nachtelijke ontmoetingen; je hebt het gevoel een soort verdichte essentie waar te nemen. Plotseling staat een reeds lang gestorven leraar naast je. Je ziet niets, maar voelt van alles. De nacht is vol kostbare mysteries die respect afdwingen. Het grootste mysterie is misschien wel dat we in ons eentje onder de hoge, donkere hemel kunnen staan waaraan het licht schijnt van de verre sterren en planeten, wij zo klein en alles zo groot, maar dat we ons juist daardoor toch gesteund en geliefd weten. Inderdaad, geliefd, door de nacht en in de nacht.

Fragment uit: Zijn & worden

Zijn & worden

Zijn & worden

Wie ben je? Wie wil je zijn? Liane Dirks verweeft existentiële vragen met spirituele waarheden. De levenslessen liggen voor het oprapen als je in je eigen (spirituele) biografie duikt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?