Een warme omhelzing vol bewondering: dat is deze hymne die opgedragen wordt aan de vrouw en de godin. De hymne komt uit het Saivistisch tantrisme van Kashmir. Een stroming die de vrouw nooit heeft uitgesloten en altijd heeft erkent als krachtig en als gelijk aan de man. Lees in dit artikel hun prachtige ode aan de vrouw.
In het tantrisme gezegd dat de vrouw ‘kracht’ vertegenwoordigt en de man ‘het vermogen tot verwondering’ belichaamt.
Het Saivistisch tantrisme van Kashmir
Sinds de eerste eeuwen van onze jaartelling zorgde een mystieke weg voor een revolutie binnen het hindoeïsme en sommige boeddhistische scholen die nogal streng in de leer waren en vrouwen nogal opvallend uitsloten van de hoogste niveaus.
Deze derde weg heet het Saivistisch tantrisme van Kashmir. Het is vijf- of zesduizend jaar geleden ontstaan in de Indusvallei, onderging een spectaculaire ontwikkeling in Kashmir en bereikte zijn hoogtepunt tussen de zevende en dertiende eeuw na Christus. De meesters van het Tibetaanse en Chinese boeddhisme en Indiërs van verschillende tradities laafden zich dicht bij de bron aan de yogini – erudiete vrouwen die lesgaven over de weg van de geïntegreerde mens – en aan de Siddha – vervolmaakte mannen en vrouwen. Op de weg van het Saivistisch tantrisme evolueert iemand door zintuiglijkheid en bewustzijn.
Het Kashmir Saivisme verzet zich tegen de Indiase traditie, omdat het geen kasten erkent en het oneens is met de gedachte dat mystiek onderwijs voorbehouden zou zijn aan één van die kasten, de brahmanen. Het is ook tegen elke vorm van discriminatie tussen man en vrouw en tegen elke sociale of etnische discriminatie. Vrouwen hebben niet alleen toegang tot onderwijs, maar de Kashmiri hebben bovendien altijd geloofd dat vrouwen diepere en directere kwaliteiten bezaten dan mannen. Hun traditie telt dus een groot aantal yogini en erudiete vrouwen die de goden dienen met het uitoefenen van hun kunst.
Een ode aan de vrouw
In het tantrisme gezegd dat de vrouw ‘kracht’ vertegenwoordigt en de man ‘het vermogen tot verwondering’ belichaamt. In een hymne aan de Godin van het ‘Saktisangama tantra’ wordt deze creatieve kracht bezongen:
De vrouw heeft het universum geschapen,
Het universum is haar vorm;
De vrouw is de grondslag van de wereld,
Zij is de ware vorm van het lichaam.
Welke vorm zij ook aanneemt
Die van een man of die van een vrouw,
Dat is de hoogste vorm.
In de vrouw schuilt de vorm van alle dingen,
Van alles wat in de wereld leeft en beweegt.
Geen juweel is kostbaarder dan de vrouw
Geen klasse hoger dan zij
Een lot gelijk aan dat van de vrouw,
Bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan;
Geen koninkrijk, geen fortuin
Is te vergelijken met een vrouw;
Een heilige plaats die vergelijkbaar is met de vrouw
Bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan;
Geen enkel gebed evenaart een vrouw
Yoga die zich verheft tot de rang van een vrouw,
Met een mystieke formule of ascetisme,
Evenveel waard als de vrouw
Bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan;
Rijkdommen die van grotere waarde zijn dan een vrouw,
Bestaan niet, hebben nooit bestaan en zullen nooit bestaan.
Dit is een fragment uit Tantra, een allesomvattende oer-energie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
Tantra is een leefwijze en allesomvattende levensvisie. Het staat voor oer-energie, opgewekt door lichamelijk verlangen, die gebruikt kan worden om verlichting te bereiken. Je leert subtiele technieken, ‘micropraktijken’, waardoor je je adem, je denken, en de natuurlijke processen van je lichaam leert beheersen. Met deze micro-oefeningen leer je de waan van alledag even stil te leggen om bevrijding te ervaren.
Lees verder:
Ontdek de 7 wijze vrouwen die je gids kunnen zijn op jouw spirituele pad
Vrouwbewustzijn, endometriose en de spirituele betekenis uit de numerologie (7 en 13)
Een persoonlijke crisis maakt het vrouwelijk bewustzijn in jou wakker