Bewustzijn

De spirituele zoektocht: hét recept voor uitputting en burn-on

Door Mieke Lannoey
De spirituele zoektocht: hét recept voor uitputting en burn-on

Zit jij op dit moment midden in een spirituele zoektocht? Ben je jezelf steeds maar aan het verbeteren en lukt het je niet om die ‘perfecte’ versie van jezelf te worden? Dan mag je volgens Mieke Lannoey oppassen voor uitputting en een burn-on: ‘Het paradoxale is dat al het zoeken naar zichzelf de persoon juist steeds verder van zichzelf doet wegdrijven.’

Na al dat werken en sleutelen aan jezelf, blijk je tot je eigen teleurstelling nog steeds maar ‘gewoon een mens’ te zijn.

De spirituele zoeker

De spirituele zoeker leest het ene na het andere zelfontwikkelingsboek, luistert de ene na de andere podcast, volgt de ene na de andere cursus, workshop, lezing, retraite of training, gaat de ene na de andere sessie, behandeling of therapie uitproberen, enzovoort.

Op zich is daar niets mis mee. Ware het niet dat veel van deze mensen zich (tien)duizenden euro’s later nog steeds even onvervuld, ontoereikend en ontevreden voelen.

Zelfvernieuwingsdrang

Vaak begint iemand het pad van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling te bewandelen tijdens of na een persoonlijke crisis of keerpunt (zoals een burn-out of echtscheiding). De persoon gaat op zoek naar betekenis, verdieping, inspiratie, wijsheid, inzicht en tools voor verandering. Vastberaden om een versie 2.0 van zichzelf te maken.

In eerste instantie voelt het als thuiskomen, er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open waar je betovert doorheen loopt en maar geen genoeg van krijgt. En om dat woordje ‘genoeg’ daar draait het om. Want al gauw is versie 2.0 van jezelf ook alweer achterhaald. Alsook versie 3.0, 4.0 en 5.0.

Zelfafwijzing als vertrekpunt

Na al dat werken en sleutelen aan jezelf, blijk je tot je eigen teleurstelling nog steeds maar ‘gewoon een mens’ te zijn. Een mens met vervelende trekjes en negatieve emoties. En als alles alleen maar 5D ‘light, love, bliss & happiness’ mag zijn, dan wijs je deze dingen natuurlijk af (of je projecteert ze op anderen of de buitenwereld zoals in het geval van spiritual bypassing). Waarbij je eigenlijk gewoon jezelf afwijst. Je eigen menselijkheid.

Lees ook: Zo binnen, zo buiten: waarom projectie jouw wereld negatief kan beïnvloeden

Zelfverwerping is dan onbewust ook vaak het vertrekpunt van waaruit mensen deze reis aanvatten. Vanuit de onderliggende overtuiging: ‘Ik ben niet goed genoeg zoals ik ben’. De versie van zichzelf waar ze naar onderweg zijn wordt daarbij geïdealiseerd. Het wordt een versie die altijd kan vergeven, altijd in hoge vibraties leeft, altijd in perfecte gezondheid verkeert, altijd zonder oordeel is, altijd zijn zielsmissie leeft… Kortom: een volmaakte versie die eigenlijk niet bestaat maar waar wel naar gestreefd wordt. Paradoxaal genoeg is het vaak het ego dat naar deze dingen streeft. En het motto van het ego kennen we intussen: ‘Zoek maar vind niet!’.

Altijd in proces

Wat opvallend is aan spirituele zoekers, is dat ze altijd ‘in proces’ zijn, altijd bezig met iets te transformeren, veranderen, verbeteren, analyseren, fiksen, helen, loslaten, opruimen of aankijken in zichzelf. Ze zijn altijd op zoek naar iets dat er nog niet is, naar datgene dat hét verschil gaat maken in hun leven. Ze zijn continu op weg van hier naar daar. Geliefden die bezorgd aan de alarmbel trekken vangen bot, ze krijgen het verwijt dat ze niet beseffen hoe belangrijk ‘hun proces’ wel niet is. ‘Hun proces’ komt in het centrum van het leven te staan.

Ze praten over zichzelf alsof ze het over een project hebben dat nog niet af is. Het gaat altijd over worden en nooit over zijn. Zoals een badkamer temidden van een verbouwingsproject mooi zal worden, maar dat nu nog niet is. En de zelfhulpindustrie speelt natuurlijk maar al te graag op deze gevoelens van ‘onvoltooidheid’ in, daar valt immers het geld te rapen. Klassieke marketingtechnieken spelen niet voor niets in op mensen hun pijn.

Destructief consumptiegedrag

Er wordt te weinig erkend dat dit consumptiegedrag even destructief is dan iemand die alsmaar kleding koopt, fastfood eet of porno kijkt met de hoop zich daardoor even beter te voelen en te ontsnappen aan de realiteit van het bestaan. Als je honger echter existentieel van aard is, zullen geen 1000 hamburgers deze stillen, net zo min als het lezen van 1000 zelfhulpboeken daarin slaagt.

Vicieuze cirkel

Integendeel, het is het recept voor lichamelijke en psychische klachten zoals het burn-on syndroom. Waardoor je ‘geïdealiseerde zelf’ nog meer buiten bereik komt te liggen. Waardoor schuld- en schaamtegevoelens de overhand nemen en je ter compensatie nog harder je best gaat doen. En voilà de vicieuze cirkel is een feit.

Je bent al heel

Het paradoxale is dat al het zoeken naar zichzelf de persoon juist steeds verder van zichzelf doet wegdrijven. Tot hij/zij compleet van zichzelf is vervreemd. Maar de grootste paradox is dat mensen zichzelf uitputten in hun zoektocht naar heelheid, terwijl ze al die tijd al heel zijn.

Burn-on

Burn-on

Herken jij je in deze beschrijving? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?