Bewustzijn

De vijf fasen van heling bij een perfect verborgen depressie

Door Lisa Ensing
De vijf fasen van heling bij een perfect verborgen depressie

Heb jij een perfect verborgen depressie? Weet dat je hier goed van kunt helen en jezelf weer kunt gaan accepteren. Helen van het proberen perfect te lijken en te handelen. Helen van het je verbergen. En helen van je depressie. Het is mogelijk! In dit artikel vind je de vijf fasen van heling van een perfect verborgen depressie volgens Margaret Robinson Rutherford.

Heb je een perfect verborgen depressie, dan herken je wat er gaande is niet als een depressie.

Ben je niet in staat om pijnlijke emoties toe te laten of er uiting aan te geven? Word je geplaagd door perfectionisme en zorgen, en weet niemand wie je werkelijk bent? Dan heb je misschien een perfect verborgen depressie. Een perfect verborgen depressie is niet een diagnose die je krijgt van een dokter of een therapeut. Het is geen psychische aandoening. Het is een ‘syndroom’, een combinatie van een aantal kenmerken die – wanneer ze tegelijk optreden – doen denken aan een bepaalde stoornis of een probleem. Je weet misschien, tot op zekere hoogte, dat er iets niet in orde is.

Ben je nog niet bekend met de perfect verborgen depressie? Lees de tien kenmerken van een perfect verborgen depressie en vul voor jezelf de checklist in om erachter te komen of jij een perfect verborgen depressie hebt.

Het belang van zelfacceptatie bij helen

Zelfacceptatie geeft vrijheid.

In dit artikel bespreken we de vijf fasen van heling bij een perfect verborgen depressie. Realiseer je dat je probeert een patroon te veranderen dat je jarenlang beschermd heeft. Er is moed en tijd nodig om anders naar dingen te gaan kijken en het risico te nemen je anders te gaan gedragen. Houd alsjeblieft jezelf in ere. Dit is niet iets wat je ook weer perfect moet doen. De perfecte oplossing bestaat niet.

Margaret Robinson Rutherford over het helen van een perfect verborgen depressie (verwijzend naar een uitspraak van Andrew Solomon): ‘‘Als het tegenovergestelde van depressie levenskracht is, is het tegenovergestelde van verborgen depressie zelfacceptatie.’ Ik wil dit nogmaals benadrukken, en wel om deze reden: om te kunnen helen van een perfect verborgen depressie, is het nodig dat je accepteert dat al je kwetsbaarheden, zwakheden en fouten wezenlijke en aanvaardbare delen zijn van jou. Dat maakt een geweldig groot deel uit van dit heilzame werk. Het is geen schande dat je ze hebt. Ze duiden er niet op dat je faalt. Je hebt ze omdat je een mens bent. Je bent de optelsom van je ervaringen. Door dit te accepteren kun je veranderen, want accepteren is iets anders dan je erbij neerleggen of opgeven. Zelfacceptatie geeft vrijheid.’

De lagen van perfectie

Pas wanneer je de dikke lagen van je eigen perfectionisme afpelt en ontdekt wat eronder zit, is het mogelijk om tot waar begrip te komen. Denk aan de matroesjka’s, de Russische poppen die in elkaar passen, waarbij de grootste pop een aantal kleinere poppen in zich heeft. Zie jouw eigen heling als een voorzichtig en nieuwsgierig openmaken van alle poppen, van buiten naar binnen. Met elke kleine verandering, elke keer wanneer je ervoor kiest om jezelf open te stellen voor wat je in je zou kunnen hebben, elke keer wanneer je een aha-erlebnis hebt, kun je een laag emotionele en mentale ervaringen blootleggen, die je eerst niet zag of aanvaardde. Dat is moeilijk en het kan pijnlijk zijn, maar het is belangrijk voor een gezond leven.

De vijf fasen van heling

Verandering, groei en heling zijn een proces – een reis, niet een doel op zich. Je kwetsbaarheden, welke dat ook zijn, komen af en toe weer naar boven om je te kwellen. In bepaalde situaties worden oude wonden opengereten. Dit zijn de vijf fasen van heling bij een perfect verborgen depressie volgens Margaret Robinson Rutherford.

1 Bewustzijn

In de eerste fase gaat het over gewaarwording en de acceptatie dat iets een probleem is. Hoewel deze fase onderdeel is van elk helingsproces, kan ze ingewikkelder zijn voor jou, omdat je jezelf er steeds van overtuigde dat alle tien kenmerken van een perfect verborgen depressie – van perfectionisme tot ontkenning van een groot deel van de emotionele pijn – normaal zijn. Voor anderen lijk je geweldig. Je huilt niet en bent emotioneel stabiel. Wat zou het probleem kunnen zijn? Het probleem – zoals het bewustere deel van jou weet – is dat je jezelf voor de gek houdt, en dat zorgt voor een zeer eenzaam en leeg gevoel. De eerste stap die je moet zetten, is dus dat je je bewust wordt van de schade die je elke dag ondervindt van dit syndroom – hoe het ervoor zorgt dat je je alleen en niet gekend voelt.

2 Commitment

De tweede fase kan moeilijk zijn. Waarom? Omdat commitment inhoudt dat je de controle moet loslaten. Je angst dat dingen voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn, dat je niet alles onder controle hebt, je niet weet hoe je nieuwe leven eruit zal zien, heeft je pijn – je boosheid, je verdriet – verborgen gehouden. Accepteren dat deze ambiguïteit bestaat, zou ervoor kunnen zorgen dat je feitelijk heel bang wordt en gaat aarzelen: is dit wel een goed idee? Of kan ik beter nu stoppen? Echter, als je toegewijd werkt aan de zaak en je wat losser met de angst rond wat je doet en het leven omgaat; als je vrijer gaat ademhalen, ontstaat er hoop. En als er hoop is, zal je de moed vinden om toegewijd te blijven.

3 Confrontatie

In de derde fase gaat het over het ontwarren van de regels en overtuigingen die je leven bepalen; je besluit welke nog passen en welke je moet loslaten.

4 Contact

De vierde fase gaat in wanneer je de emoties voelt opkomen die het gevolg zijn van het loslaten van de regels en overtuigingen waar je niet langer baat bij hebt. Confrontatie en contact zijn nauw met elkaar verweven, en er kan sprake zijn van een snelle interactie tussen deze twee fasen, die heen en weer gaat als een pingpongbal.

5 Verandering

De laatste fase leidt zeker tot een risico, maar ook tot vrijheid, spontaniteit en aanwezig zijn in het nu – allemaal dingen die je tot nu toe niet hebt gehad in het leven. Nu is het echter tijd om te streven naar een nieuwe manier van zelfexpressie, en de prachtig imperfecte mens te zijn die je bent!

Perfect verborgen depressie

Perfect verborgen depressie

In Perfect verborgen depressie, Hoe perfectionisme je mentale gezondheid kan ondermijnen van Margaret Robinson Rutherford komt het helingsproces van de perfect verborgen depressie uitgebreid aan bod. In dit boek krijg je inzicht in de rol van perfectionisme in je mentale gezondheid. Je leert depressieve gevoelens herkennen waar je ze niet verwacht. We leggen onszelf allerlei onrealistische eisen op en het is nooit goed genoeg. Dit perfectionisme kan echter een manier zijn om de wanhoop en somberheid die we van binnen voelen te verbergen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over het helen van een perfect verborgen depressie:

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?