Dit is waarom narcisten zo aantrekkelijk lijken (maar in werkelijkheid gevaarlijk zijn)
Door Wendy GillissenHoe doet de narcist het toch? Wat is het grote geheim van zijn aantrekkingskracht? Psycholoog Wendy Gillissen weet het antwoord! Ze staat in dit artikel stil bij de beruchte tactieken die narcisten toepassen. “Je hebt te maken met een meester-manipulator. Iemand die misbruik maakt van jouw onbewuste diepe pijnstukken.”
Overal waar je ‘hij’ of ‘hem’ leest, kun je ‘zij’ of ‘haar’ lezen.
Wat we in de roes van het moment niet doorhebben, is dat er geen werkelijke warmte, liefde of authenticiteit in de gebaren van een narcist zit.
Een neus voor zwakke plekken
Het blijft verbazingwekkend: de betovering van de narcist. Vaak krijg ik mensen in mijn praktijk die zich hardop afvragen: ‘Hoe doet hij het toch?’ Dat is een goede vraag. Hoe werkt de magische aantrekkingskracht van de narcist?
De narcist merkt bewust of onbewust en instinctief op waar jouw ‘zwakke’ plekken zitten. Het gebrek aan liefde dat jij in je jeugd ervaren hebt. Het gebrek aan contact, zorg, aandacht of bevestiging dat jou in je vroegste jaren heeft doen twijfelen aan jezelf. Het gevolg: we ontwikkelen vaak vanaf zeer jonge leeftijd overlevingsstrategieën.
Overlevingsmechanismen
Dit zijn overlevingsmechanismen zoals: voor de ander zorgen om contact te krijgen. De ander bevestigen in de hoop zelf bevestigd te worden. Pleasen om te overleven. De lieve vrede bewaren in de hoop dat je geen klappen krijgt. Keihard je best doen en presteren in de hoop dat je eindelijk een keer erkenning krijgt en het gevoel dat je er mag zijn. De narcist is erin getraind om dergelijke pijnpunten en tactieken op te merken. Hij heeft er zogezegd een neus voor, een radar die altijd aanstaat. (Ik noem de narcist hij, maar het kan ook een zij zijn.) De strategie die de narcist vervolgens toepast, verschilt per type.
Zo handelt de extraverte narcist…
Een extraverte narcist overlaadt jou ogenschijnlijk met dat wat je zo gemist hebt. Aandacht. Romantische gebaren. Cadeautjes. Erkenning. Maar wat we in de roes van het moment niet doorhebben, is dat er geen werkelijke warmte, liefde of authenticiteit in deze gebaren zit. Het zijn vaak teksten gekopieerd van internet. Stukjes dialoog uit films. Cadeautjes zonder inhoud. Sommige bedreven narcisten zijn zelfs in staat om andermans energie en delen van andermans persoonlijkheid of vorige levens te channelen om ons te verleiden. Dit is de oorzaak van veel ‘tweelingziel-drama’s’.
Jouw pijn als voeding
Hij geeft je eerst het gevoel dat je alles krijgt wat je ooit verlangde. En wanneer het contact goed gelegd is, begint het emotioneel afpersen. Plotselinge steken. In de war brengen. Woedeaanvallen. Jaloers gedrag. Bezitterigheid. Claimen. Beschuldigen. Alles omdraaien. Gaslighting. Dat is het moment waarop jij hard gaat werken om de romantiek van het begin terug te krijgen. Je bent als het ware verslaafd aan die schijn van liefde en je wilt je ‘fix’ terug. Dat is het gevaarlijke moment waarop je gaat leeglopen. Jouw pijn is zijn voeding. De narcist teert op drama.
Een extraverte narcist overlaadt jou ogenschijnlijk met dat wat je zo gemist hebt. Aandacht. Romantische gebaren. Cadeautjes.
Dit doet de introverte narcist…
De gevoelige of introverte narcist pakt het iets anders aan. Die gebruikt zieligheid in combinatie met de schijn van romantiek. Je wilt die arme prins op het ietwat vale paard redden. Als je maar genoeg van hem houdt, knapt hij wel op en wordt hij de prachtige held die er in de kern moet zitten. Of toch niet?
Ook deze narcist is een sluwe manipulator die er zelfs niet voor terugdeinst om zijn eigen echte tragiek, zijn tragische jeugd en trauma’s te misbruiken om jou aan de haak te slaan en leeg te trekken. De voeding van een narcist is aandacht, wat voor aandacht dan ook. Als het maar om hem draait. Deze narcist wil vooral op een passieve manier aandacht en zorg.
Een verlaten kindstuk
Maar de echte tragiek van een relatie met een zielige narcist zit hierin: we projecteren ons eigen verloren innerlijke kind op de narcist. Of de moeder die er nooit voor ons was. Of de vader die ons in de steek liet. Al ons eigen oude leed wordt hier grandioos misbruikt, net als de overlevingsstrategie van het ‘zorgen voor de ander in de hoop zelf te ontvangen’.
De zielige narcist neemt geen verantwoordelijkheid voor zichzelf en verleidt jou ertoe voor hem te zorgen. Maar zelf nemen we ook géén verantwoordelijkheid voor ons verlaten kindstuk. We zorgen voor de narcist, in plaats van voor onszelf.
We projecteren ons eigen verloren innerlijke kind op de narcist. Of de moeder die er nooit voor ons was. Of de vader die ons in de steek liet.
Je geeft weg wat je zelf wilt hebben…
Het paradoxale is dat de narcist jou verleidt om datgene weg te geven wat jij zo graag wilt hebben: jezelf. Dat wat we als kind gemist hebben, waardoor we zijn gaan geven, zorgen, presteren. Het is een deel van onszelf. Onze liefde, onze kracht, dat wat ons bijzonder maakt, onze unieke kwaliteiten. We hebben ze ons niet toegeëigend. We zijn ze als valuta in onze overlevingsstrategieën gaan gebruiken. We projecteren onze eigen schoonheid, liefde en kracht op de narcist – en proberen die vervolgens terug te krijgen.
Maar jij bent al de prachtige, unieke, waardevolle persoon die je bent. Door het gebrek aan een goede spiegel in je jeugd, door het ontbreken van bevestiging, erkenning, aandacht, zorg en liefde ben je het gaan weggeven in de hoop op contact, veiligheid, erkenning. Maar je bent het zelf!
Uitgeput achterblijven
Dat is het waardevolle wat de narcist zag in jou – jouw niet toegeëigende waarde – en hij wil het hebben. Goedschiks of kwaadschiks. Het is een complex dansje dat je doet met de narcist, maar uiteindelijk werkt het bij iedere narcist hetzelfde. Jij eigent je eigen waardevolle stukken niet toe en projecteert ze op hem. Hij zorgt voor een leeg projectiescherm en wekt de schijn jouw behoeften te vervullen. Maar die behoeftes worden nooit bevredigd, dus blijf je als een verslaafde snakken naar meer. Tot je leeg en uitgeput achterblijft. Je hebt jezelf weggegeven…
Dit is de oplossing
De oplossing is simpel maar niet makkelijk: het aangaan van je diepe pijnstukken, de onvervulde behoeftes, het onderkennen van je overlevingsstrategieën en het terughalen van je eigen prachtige energie, kwaliteiten, liefde en kracht. Het omarmen van je innerlijke kind, dat zo verward en verwaarloosd is. Het je weer verbinden met jouw originele kwaliteiten, die je in je kindertijd bent gaan projecteren en uitbesteden. De kwaliteiten die jij in de narcist dacht te zien, zijn in werkelijkheid van jou. Het is de pracht van jouw ware wezen.
Vergeef jezelf
De narcist verleidt jou om je eigen schoonheid, liefde en kracht te projecteren op hem. Uiteindelijk is dit een doodlopende weg. Om weer terug bij jezelf te komen, de betovering te verbreken en te genezen van de relatie met een narcist, is het belangrijk lief te zijn voor jezelf. Vergeef jezelf. Je hebt te maken gehad met een meester-manipulator. Een acteur die parasitair gedrag tot een kunstvorm heeft verheven. Iemand die erin gespecialiseerd is te bedriegen. Iemand die misbruik maakt van de onbewuste diepe pijnstukken van anderen.
De kwaliteiten die jij in de narcist dacht te zien, zijn in werkelijkheid van jou.
De trucjes herkennen
Niemand van ons heeft van jongs af geleerd dat deze mensen bestaan, hoe ze te werk gaan en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen. Zelfs psychologen krijgen bijles van ervaringsdeskundigen, omdat de narcistische persoonlijkheidsstoornis op de universiteit zeer oppervlakkig wordt behandeld. Het goede nieuws is: iedere narcist gebruikt min of meer dezelfde trucjes. Als je er één kent, ken je ze allemaal. En wanneer je jezelf geheeld hebt, wordt het makkelijker om door de wereld te navigeren, de narcist te herkennen en voorgoed links te laten liggen.
Het paradoxale is dat de narcist jou verleidt om datgene weg te geven wat jij zo graag wilt hebben: jezelf.
Narcistisch misbruik in de liefde
Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen?Narcistisch misbuik in de liefde van Mjon van Oers helpt je hierbij. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.
Hoe herken je een narcist? Lees deze artikelen:
3 alarmbellen die wijzen op narcistisch misbruik
9 kenmerken van een narcist: zo herken je een narcist
Aan deze drie narcistische verleidingskunsten herken je narcisme
drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.