Dokter Juriaan: de emotionele impact van griep op je dagelijkse leven
Door Juriaan GalavaziHuisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in holistische geneeskunde. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis van zijn praktijk, maar hij biedt de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken. Soms heb je bij een klacht een andere visie nodig waarbij je oude denkpatronen loslaat. In dit artikel legt Dokter Juriaan je uit hoe je anders kunt kijken naar griep. Het feit dat je nu griep hebt: wat wil je lijf je hier eigenlijk vertellen?
Griep
Griep is een virus waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn, droge hoest en (hoge) koorts. Door het virus ben je meestal 3 tot 5 dagen knock-out, maar griep kan ook rond de 8 dagen aanhouden. Herstel duurt gemiddeld 1 tot 3 weken.
De griep kan niet tegen hoge temperaturen en koorts is dan ook een afweermechanisme van het lichaam. Door een koortsverlagend medicijn – zoals paracetamol – in te nemen vertraag je eigenlijk het herstelproces.
Bij heftige (spier-)pijn of slecht slapen door de koorts, kan je eventueel een pijnstiller innemen. De hoogte van de koorts (tot 41 graden) zegt eigenlijk niets over de ernst van de aandoening. Je kan met koorts gewoon naar buiten. Intensieve inspanning kun je beter vermijden, ook de eerste dagen nadat de koorts verdwenen is.
Emotionele impact op je dagelijks leven
Griep heeft invloed op jouw drie belangrijkste leefgebieden: werk, privé en vrije tijd. De impact is daardoor groot. Dit kan veel weerstand in jezelf oproepen. Een schuldgevoel dat je niet kan werken, dat je niet je moeder- of je vaderrol kan vervullen, langer in bed (moet) blijven dan je eigenlijk zou willen en je niet die activiteiten kan doen die je zó graag zou willen.
Aanvaarden dat de situatie nu zo is, is de allereerste en de snelste stap naar herstel. Door je klacht niet te willen aanvaarden, bezorg je jezelf nog meer stress. Stress ondermijnt je immuunsysteem waardoor het herstel vertraagd wordt. Sta jezelf toe om dit lastig te vinden…
Wat kun je doen op het gebied van voeding?
Voeding kan je herstelproces enorm beïnvloeden. In positieve en negatieve zin. Vitamine C is het meest bekende voorbeeld van een supplement dat je afweer kan ondersteunen. Mijn persoonlijke ervaring is dat een zogenaamde golden milk (een heilzaam Ayurvedisch drankje op basis van geelwortel) en extra knoflook heel goed kunnen helpen. Lees ook: Griep of verkouden? 9 toppers die je snel kunt inzetten
Wat kun je doen op het gebied van bewegen?
Intensieve beweegactiviteiten worden afgeraden. Er bestaat dan een risico op hartritmestoornissen. Advies is om vanaf het moment dat je koortsvrij bent, het aantal dagen dat je koorts hebt gehad, nog geen intensieve sportbeoefening te doen. Dus 3 dagen koorts, betekent vanaf de eerste dag koortsvrij ook drie dagen geen intensieve inspanning. Lichte beweegactiviteiten, ook buitenshuis, zijn geen enkel probleem. Een korte ontspannen wandeling is dus prima.
Bewustwording: wat wil jouw klacht je vertellen?
Het feit dat je nu griep hebt: wat wil je lijf je hier eigenlijk vertellen? In ieder geval schreeuwt het om rust en zegt: ho, stop, tot hier en niet verder! Je hebt echter de vrijheid om daar wel of geen gehoor aan te geven. Hoe is het voor je om daadwerkelijk tot stilstand te komen? Je hoofd zal daar van alles van vinden. Dat je je niet aan moet stellen, weer snel moet gaan werken, toch het huis op moet ruimen, je team niet teleur kan stellen of je training zo snel mogelijk moet hervatten.
Het kan interessant zijn om te verkennen waarom je hoofd zo graag door wil. Vaak omdat het controle wil, bang is om iets te verliezen. Nu je noodgedwongen in bed ligt kun je verkennen hoe en waar al deze gedachten vandaan komen. En of de wereld daadwerkelijk instort als je een paar dagen er even “niet bent”. Je zal ervaren dat er geen grote rampen plaatsvinden, dat het leven gewoon doorgaat. Misschien iets om mee te nemen wanneer je zo meteen weer fit en gezond de sneltrein instapt.
Van klacht naar kans
In Van klacht naar kans geeft Juriaan Galavazi zijn nieuwe visie op klachten. Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Huisarts Juriaan Galavazi leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert.
Lees ook deze artikelen van Juriaan Galavazi:
Huisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in coaching en holistische geneeskunde. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis van zijn praktijk, maar hij biedt de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken. Met zijn coachingsprogramma’s helpt hij mensen om zich zowel lichamelijk als geestelijk fit te voelen.