Bewustzijn

Drie belangrijke redenen waarom je je niet gelukkig kunt voelen en wat je eraan kunt doen

Door Miranda Mendes
Drie belangrijke redenen waarom je je niet gelukkig kunt voelen en wat je eraan kunt doen

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je je niet gelukkig voelt? Of hoe je meer van het leven kunt genieten? Het is essentieel om de minder gelukkige momenten in je leven te onderzoeken, omdat deze je kunnen leiden naar een gelukkiger bestaan. In dit artikel biedt coach Miranda Mendes je waardevolle inzichten.

“Een gedachte is onschuldig tenzij we hem geloven. Het is niet onze gedachte, maar onze gehechtheid aan onze gedachten die lijden veroorzaakt..” Byron Katie

Ieder mens verlangt naar geluk in zijn of haar leven. Vaak wordt de zoektocht naar geluk ervaren als een doolhof. Je begeeft je in een labyrint aan emoties, gevoelens en gedachten. Het is belangrijk te beseffen dat het normaal is om niet altijd gelukkig te zijn en dat deze momenten van ongelukkig zijn deel uitmaken van het menselijk bestaan.

3 redenen waarom je ongelukkig bent

1. Je bent verwijderd geraakt van je authentieke zelf

Dichtbij jezelf blijven betekent trouw blijven aan jezelf en aan je persoonlijke waarden. Authentiek zijn gaat over trouw zijn aan je persoonlijkheid. Je bent puur en je laat je oorspronkelijkheid zien aan de wereld om je heen. Toch raken veel mensen zichzelf (even) kwijt tijdens het bewandelen van het levenspad. Als jij jezelf kwijt bent geraakt dan voelt dit aan als vervreemding van je authentieke ik.

Bij pubers komt dit vaak voor. Pubers ervaren de druk om erbij te horen en passen zich dan ook makkelijk aan hun omgeving aan. Ook als ze daarvoor hun authenticiteit moeten opgeven. Het is een kwetsbare periode en het gevoel erbij te horen vaak belangrijker dan hun eigen authenticiteit.

Ook op latere momenten in je leven kun je van jezelf vervreemd raken. Dit kan gebeuren als je in een relatie zit die niet goed voor je is. Je bent misschien op eieren gaan lopen en bent bang geworden om jezelf en je ware gevoelens te laten zien aan je partner. Ook in vriendschappen of in familie relaties kan het voorkomen dat je je niet veilig genoeg voelt om volledig jezelf te zijn.

Dichtbij jezelf blijven betekent trouw blijven aan jezelf en aan je persoonlijke waarden. Helaas maken we regelmatig keuzes waarbij we niet trouw zijn gebleven aan onszelf. Je kunt bijvoorbeeld denken aan keuzes die we keer op keer overdenken. We hebben in ons hoofd een besluit genomen, maar als we echt naar ons innerlijk weten hadden geluisterd hadden we misschien iets heel anders besloten.

Misschien vraag jij je nu af: hoe blijf ik dichtbij mezelf? Om dichtbij jezelf te blijven is het als eerste belangrijk dat je jezelf leert kennen. Je kunt hiermee beginnen door inzichtelijk te maken wat jouw 5 belangrijkste waarden zijn. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan het artikel over het verkennen van je kernwaarden.

2. Je wilt de controle houden

Het onder controle willen houden van je leven is een andere oorzaak van je ongelukkig voelen. Angstgevoelens zorgen ervoor dat we de controle willen behouden. Soms zijn we ons heel bewust van deze angst maar het gebeurt ook regelmatig dat we de angst niet herkennen bij onszelf. Misschien ken je mensen in je omgeving die alles onder controle willen houden. Of misschien ben je zelf iemand die de neiging heeft om veel in de hand te willen houden en te controleren. Dit is enorm vermoeiend en kan zelfs tot een burn-out leiden.

Maar waarom willen we eigenlijk alles zo controleren? Zoals ik hierboven beschreef, heeft het uitvoeren van controle te maken met angstgevoelens. We willen ons veilig voelen en daardoor proberen we de controle te houden. Het geeft een gevoel van schijnveiligheid. We denken dat als we de touwtjes maar stevig in handen houden dat dit ons zal beschermen. Maar helaas gaat niet alles zoals we het zouden willen in het leven. Soms overkomt het leven ons en doen zich situaties voor die totaal buiten onze invloedssfeer liggen. Zo hebben we geen zeggenschap over zaken als leven, ziekte en dood. Ook de keuzes en het levenspad van anderen ligt buiten onze controle.

Ook overkomt het ieder mens wel eens dat er een deur gesloten blijft terwijl we per se willen dat die opengaat. Denk bijvoorbeeld aan een persoon op wie je verliefd op bent, maar die geen commitment met je wil of kan aangaan. Of die baan die je ontzettend graag zou willen maar waarbij je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. We kunnen dan de neiging hebben om er aan vast te blijven houden. Dit kan zich uiten door er constant mee bezig te blijven. Je kunt bijna aan niets anders meer denken dan die ene perfecte partner die geen commitment met jou wil aangaan. Of je blijft maar malen over die ene baan.

Een goed werkende manier om obsessief denken los te laten is door volledig contact te maken met je lijf. Daadwerkelijk te voelen wat er gaande is in je lichaam. Hiervoor is het belangrijk om letterlijk even te stil te staan en je lijf te scannen. Mediteren is een geschikt hulpmiddel om weer in contact te komen met je gevoel.

3. Niet kunnen accepteren

Het leven kan soms behoorlijk turbulent en stormachtig zijn. Er komen situaties op ons pad die we liever niet ervaren. We hebben er geen invloed op en het overkomt ons.

Denk aan ziekte, een partner die de relatie uitmaakt, het overlijden van een dierbare, een afwezige vader of een moeder die niet in staat is voor haar kinderen te zorgen. Het is menselijk om in de weerstand te schieten bij dit soort situaties. We gaan dan in gevecht met wat er is.

Ik hoor regelmatig mensen in mijn praktijk zeggen: ‘ik moet het gewoon accepteren’. Mijn antwoord is dan: ‘Ja, acceptatie gaat je innerlijke rust geven. Tegelijkertijd is het een proces dat tijd vraagt en waarbij écht volledig in contact mag komen met alle gevoelens die er bij je leven.’

Alles wat er gevoeld wordt, mag er zijn. Klinkt simpel, maar in de praktijk is het een behoorlijke uitdaging.

Een simpele oefening om makkelijker te accepteren

Heb jij moeite met het accepteren van een bepaalde situatie in je leven? De volgende simpele oefening kan je helpen.

Denk als eerste aan de situatie die je maar moeilijk kunt accepteren en vraag jezelf het volgende af:

  • Zijn dit mijn zaken?
  • Zijn dit andermans zaken?
  • Of zijn dit zaken van God, het universum of welk geloof of spirituele beweging je aanhoudt?

Misschien is je helder geworden dat wat jij lastig kunt accepteren de zaken van een ander zijn. Dan weet je dat dit niet aan jou is. Hierdoor kun je makkelijker de situatie accepteren.

Of je komt erop uit dat het de zaken van God, de natuur of het universum zijn. Je kunt hierbij denken aan ziekte, geboorte, overlijden of natuurrampen.

Natuurlijk zijn dit situaties die absoluut niet makkelijk te accepteren zijn. Toch zijn er maar twee keuzes:

  1. Je kunt in de weerstand gaan en weigeren om de situatie te accepteren. Dit levert je stress, spanning en onprettige gevoelens op.
  2. Of je accepteert het zoals het is en zoals het komt. Je ervaart dan berusting en innerlijke vrede. Ondanks dat de situatie aanvoelt als een wervelwind. Jij staat dan als het ware in het oog van de orkaan. Hier vindt je de rust en vrede.

Een troostende gedachte in moeilijke situaties kan zijn: ‘zonder modder geen lotusbloem’.

5 tips om je gelukkiger te voelen

Dit zijn 5 simpele tips om je gelukkiger te voelen:

  • Mindfulness

Mindfulness is een techniek waarbij je volledig aanwezig bent in het huidige moment. Je kunt mindfulness toepassen tijdens dagelijkse activiteiten als eten, wandelen, luisteren. Onderdelen van mindfulness zijn bewuste ademhalingen. Dit kun je beoefenen door regelmatig te mediteren. Onder dit artikel vind je een krachtige meditatie die je helpt om aanwezig te zijn in het huidige moment.

De observatie van gedachten en gevoelens zijn ook een belangrijk onderdeel in het beoefenen van mindfulness. Misschien klinkt dit nog wat vaag. Mocht mindfulness je interesse wekken dan verwijs ik je graag naar het boek van Jon Kabat Zinn, Gezond leven met mindfulness.

  • Maak contact met het oervertrouwen

Oervertrouwen gaat over een diep gevoel van vertrouwen wat in ieder van ons in aanleg aanwezig is. Oervertrouwen is ons meegegeven tijdens onze geboorte. We groeien op en we worden gevormd door ervaringen en gebeurtenissen. Het kan gebeuren dat bepaalde ervaringen ons oervertrouwen aantast. Door weer opnieuw in contact te maken met het in aanleg meegegeven oervertrouwen zul je weer levensgeluk en vreugde gaan ervaren.

  • Onderzoek waar je blij van wordt

Je kunt onderzoeken waar je blij van wordt door nieuwe dingen uit te proberen. Soms weet je niet wat je leuk vindt totdat je het hebt geprobeerd. Sta open voor de nieuwe ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld deel nemen aan nieuwe hobby’s, cursussen of activiteiten om te ontdekken waar je enthousiast van wordt.

Een handig hulpmiddel hierbij is een dagboekje bij te houden. Mijn advies is om dagelijks op te schrijven wat je hebt gedaan en hoe je je voelde tijdens die activiteiten. Dit kan je inzicht geven van welke activiteiten je gelukkig werd en welke niet.

  •  Zorg goed voor jezelf

Probeer goed voor jezelf te zorgen op zowel mentaal als fysiek gebied. Goed voor jezelf zorgen gaat over gezond eten, voldoende beweging en slaap. Mindfulness en meditatie zijn een uiting van emotionele zelfzorg. Ook het stellen van gezonde grenzen en het opbouwen en onderhouden van prettige relaties gaat over zelfzorg.

  • Zelfcompassie

Compassie is het vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden van zowel onszelf als anderen. Het is een belangrijke eigenschap en gaat over vriendelijkheid, medeleven en zorgzaamheid. Je kunt zelfcompassie ontwikkelen door innerlijk liefdevol te spreken naar jezelf. Dit vergt bewustzijn, doorzettingsvermogen en geduld.

Als eerste is het belangrijk dat jij bewust bent van je innerlijke stem. Hoe praat jij tegen jezelf? Betrap jij jezelf weleens op harde en onaardige kritiek op je eigen doen en laten? Zo ja, dan is het essentieel om deze onaardige stem in jezelf plaats te laten maken voor een vriendelijke stem die je ondersteuning biedt.

Zodra jij consequent in staat bent om met liefdevolle vriendelijkheid tegen jezelf te spreken dat je een stuk gelukkiger in het leven gaat staan.

Ik hoop dat mijn 5 tips jouw helpen om een begin te maken naar een gelukkiger leven. Ik wens jou levensgeluk, vreugde en voldoening toe.

Crisis als drempelervaring

Crisis als drempelervaring

Hoe gebruik je vervelende gebeurtenissen om te groeien? Mieke Lannoey is een echte alchemist als het gaat om het omvormen van heftige gebeurtenissen. Ze laat in 'Crisis als drempelervaring' zien dat elke persoonlijke crisis een drempelervaring kan betekenen op de moderne inwijdingsweg naar een gelukkiger leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 23,50

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reacties
  1. Nancy Kriek 11 juni 2024 - 23:26
    Reply

    Mooi en helder, duidelijk en herkenbaar, vanzelfsprekend en ook logisch. Ik ben nog maar kort onderweg, maar heb mijzelf al redelijk leren kennen. Alleen dat ene stemmetje duikt af en toe op wat zegt " had ik het maar eerder geweten" Ik ben 58 en in de herfst van mijn leven, aan dat gevoel moet ik nog werken. Maar het komt goed, dat weet ik zeker

    1. Miranda Mendes 17 juni 2024 - 10:12
      Reply

      Hoi Nancy, Bedankt voor je fijne reactie. Prachtig hoe je het omschrijft, je bent onderweg en op deze manier ga je steeds een stapje vooruit. Heel veel succes en wijsheid tijdens je proces. Het komt zeker allemaal goed! Hartelijke groetjes, Miranda

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 23,50

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?