Elektrohypersensiviteit? Dat betekent dat je gevoelig bent voor straling en dat je hier zelfs gezondheidsklachten aan over kunt houden. Het is een milieuaandoening waarvan veel mensen nog geen weet hebben, maar een half miljoen Nederlanders hebben er last van. Wat houdt het nu precies in? Welke klachten en symptomen zijn er? Komt EHS vaker voor in combinatie met andere overgevoeligheden, ziektes en aandoeningen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel leggen we uit wat het is, waar je meer informatie kunt vinden en vooral: wat je kunt doen om er (hopelijk) minder last van te hebben.
EHS: gezondheidsklachten door straling
Ruim 500.000 mensen in Nederland zijn hypersensitief voor elektromagnetische velden. Deze ‘velden’ worden veroorzaakt door verschillende apparaten, denk hierbij aan mobiele telefoon en computers. EHS is ook een andere benaming voor elektrostress: dat is een fysieke stressreactie op deze velden. Wanneer mensen met EHS worden blootgesteld aan stralingsbronnen, kunnen ze klachten krijgen die erg lijken op stress. Veel mensen die last hebben van de aandoening hebben dit zelf niet door. Ook dokters zien deze symptomen vaak voor ‘gewone’ stress aan. EHS is echt een ziekte van deze tijd: er is een duidelijk verband tussen de invoering van draadloze apparaten en het ontstaan van de aandoening.
Symptomen
De kenmerken van klachten en symptomen zijn:
- Hoofdpijn
- geheugen- en concentratiestoornissen
- slaapproblemen
- gejaagd of gestrest gevoel
- hartkloppingen, hartritmestoornissen
- chronische vermoeidheid
- burn-out
- duizeligheid
- tinnitus/oorsuizingen
- depressies
- algehele malaise
De bovenstaande klachten en symptomen worden door patiënten als grootste klachten en symptomen ervaren. De stichting EHS hanteert de stelregel:
Bron weg, klacht grotendeels weg.
Combinatie met andere overgevoeligheden, ziektes en aandoeningen
Vaak zien we dat EHS vaak voorkomt in combinatie met andere overgevoeligheden, ziektes en aandoeningen zoals:
- hoogsensitiviteit: een op de vijf mensen is hoogsensitief;
- MCS, overgevoeligheid voor chemische stoffen;
- CPLD, overgevoeligheid voor licht;
- hyperacussis, overgevoeligheid voor harde geluiden;
- voedselallergieën, zoals gluten, lactose enzovoort;
- hooikoorts, overgevoeligheid voor pollen en stuifmeel
- ME/CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom;
- fibromyalgie, wekedelenreuma
- auto-immuunziekten;
- stofwisselingsziekten.
Heb ik EHS of niet?
Het vaststellen is lastig. Maar er is toch een manier om te kijken of je gevoelig bent voor elektromagnetische velden. Zet een week lang dag en nacht (zoveel mogelijk), alle apparaten uit die straling zenden. Denk aan televisies, computers, mobiele telefoons, rookmelders, TL-buizen, dimmers voor gloeilampen of halogeenverlichting, dvd-spelers en keukenapparatuur. Maar vergeet ook niet de wifi en de draadloze huistelefoon. Als de klachten in deze dagen afnemen, is de kans groot dat je hypersensitief bent voor elektromagnetische velden en dus EHS hebt.
Ik heb EHS, wat nu?
Stichting EHS heeft 10 tips om het leven met EHS zo aangenaam mogelijk te maken.
- Schakel de draadloze huistelefoon (DECT) ‘s nacht uit. Of vervang deze door een Eco DECT, deze telefoon straalt alleen wanneer er gebeld wordt.
- Schakel de wifi uit en zet deze alleen aan wanneer je gaat internetten. Er is ook een Eco-wifi-router op de markt, die geeft veel minder straling uit.
- Gebruik niet of zo weinig mogelijk de mobiele telefoon.
- Haal stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact en gebruik de apparaten zo kort mogelijk.
- Apparatuur rond je bed kun je ‘s nachts beter uitschakelen.
- Licht met dimmers vol aan of uit zetten. In de andere standen geven ze veel stoorsignalen op het lichtnet.
- Gebruik een wekker die werkt op batterijen.
- Zorg ervoor dat je pc of laptop geaard is. Ingebouwde wifi op de laptop uitzetten.
- Schakel erkende meetspecialisten in voor adviezen om de woonsituatie te verbeteren.
Ben je op zoek naar meer informatie of wil je met anderen je ervaringen delen? Je kunt op de site van Stichting Elektro Hypersensitiviteit heel veel informatie vinden en actuele onderzoeken en publicaties. Als je liever offline (minder straling) leest, geeft Stichting EHS ook folders en een Bulletin uit zodat je rustig kunt lezen. Ook een aanrader is onze boekentip hieronder waarin ervaringsdeskundige Jolanda van Dam haar bevindingen en ervaringen deelt.
Is dit stuk herkenbaar voor je? Ervaar jij ook hoofdpijn of ongemak in de buurt van apparaten of ben jij zelfs anders gaan wonen om je beter te voelen? Deel het met ons in de reactie hieronder.
Gezondheidsklachten door straling
Je zal het maar hebben: gezondheidsklachten door straling. Jolanda van Dam vertelt in haar boek over leven met de aandoening EHS, ofwel 'medisch onverklaarbare klachten'. Benieuwd naar haar ervaringen en onderzoek naar wat het is en doet?
Wat fijn dat jullie aan dit onderwerp aandacht besteden. Helaas ben ik heel gevoelig voor alles wat draadloos is en voor velden rond apparatuur zoals de tv. De signalen van mijn ehs waren er al lang, maar omdat het onbekend was bij mij en ook bij artsen werd het steeds aan andere oorzaken verweten. Ik woon nu teruggetrokken op een bungalowpark buiten de maatschappij en hoop te herstellen om zo weer wat meer het 'gewone' leven in te kunnen gaan. Wat had ik graag eerder willen weten wat mij zo uit balans bracht, dan was het nu niet zover gekomen. Ik hoop op een ontwikkeling van bewustzijn in de maatschappij dat juist deze draadloze netwerken en de bijbehorende straling ons ontregelen en het natuurlijke netwerk van magnetisme waar mensen en andere organismen op floreren verstoord. Een aantal goede sites over dit onderwerp: www.SOSstraling.nl. www.stopumts.nl. www.verminder-electrosmog.nl
Ben. Helaas wordt in dit artikel niet gesproken over zonnepanelen deze laten zeer veel elektrosmog achter met name de omvormer. Mensen die nachtdienst draaien slapen overdag onder de panelen. Hier moet meer aandacht aan besteed worden.
Het artikel heeft mij geholpen, ik weet wat ik ben. Maar ik ben ook tandartsassistente, mijn job is het beste. Mijn kracht van mensen aanvoelen en helpen/genezen is mij liever, dan de straling. Ik neem het op de koop toe. Ik ga mij niet afsluiten voor dit, wel rekening houden met. We leven in 2020, alles is straling. Ik zal weer een weg vinden, zoals altijd. Bedankt voor dit.