Verdoofd, leeg en eenzaam als man? 5 dingen die je als emotioneel verwaarloosde man moet weten
Door Jonice WebbDe sterke, stille man, wat is zijn verhaal? Emotionele verwaarlozing wordt steeds vaker herkend en erkend. Maar hebben we er ook aandacht voor als een man dit heeft meegemaakt in zijn jeugd? In dit artikel lees je vijf belangrijke dingen die je als emotioneel verwaarloosde man moet weten volgens psycholoog Dr. Jonice Webb, auteur van Ongekende gevoelens.
Deze mannen voelen zich verdoofd, geïsoleerd, leeg en eenzaam, en verwarren hun intense individualiteit voor kracht.
Het sterke en stille type
Luuk bereidt zich voor om naar de bedrijfsborrel te gaan. Ondanks zijn reputatie als de meest behulpzame en productieve verkoper van het bedrijf, zakt de moed hem in de schoenen bij het vooruitzicht van een sociale gelegenheid. Ik hoor toch nergens bij, denkt hij.
Vaak wordt er naar mannen als Luuk gerefereerd als ‘het sterke en stille type’. Het zijn zorgzame, betrouwbare, goede jongens. Ze zijn misschien overmatig gedreven, maar die gedrevenheid is meestal gericht op het verzorgen van hun geliefden. Ze zijn er altijd voor anderen, maar vragen er zelf weinig voor terug. Ze staan versteld van andermans emoties en willen vaak het liefst hard wegrennen als iemand huilt, schreeuwt of een andere heftige emotie toont. Ze zijn als de dood voor het moment waarop hun partner zegt: ‘Ik moet met je praten’.
Deze mannen voelen zich verdoofd, geïsoleerd, leeg en eenzaam, en verwarren hun intense individualiteit voor kracht. Omdat ze niet in contact zijn met hun emoties, hebben ze het gevoel dat ze een essentieel ingrediënt missen waarover anderen wel beschikken; en diep vanbinnen voelen ze zich over het hoofd gezien of zelfs helemaal niet gezien.
Dit zijn de mannen die lijden aan emotionele verwaarlozing in hun kindertijd. Het zijn mannen die opgroeiden in huishoudens waar hun gevoelens er niet toe deden.
Emotionele verwaarlozing in de kindertijd: wanneer een ouder niet genoeg in de behoeften van het kind voorziet
Lees ook: 8 tekenen van emotionele verwaarlozing in een gezin
Hoe mannen en vrouwen emoties verwerken
Een onderzoek uit 2015 van Spalek et al. bood nieuwe inzichten in de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen emoties verwerken. Zo reageert het mannelijke brein minder snel op emoties en onthoudt het emotionele beelden minder goed dan het vrouwelijke brein. Dit betekent dat het extra belangrijk is dat mannen in hun jeugd genoeg emotionele responsiviteit en erkenning krijgen van hun ouders. Jongens die hier niet genoeg van krijgen, begrijpen als volwassen mannen vaak weinig van emotionaliteit.
Kinderen kunnen zich goed aanpassen. Jongens die opgroeien in een emotioneel verwaarlozend gezin, doen wat nodig is om met hun familie overweg te kunnen. Ze duwen hun eigen gevoelens en behoeften weg, zodat ze niet gezien of gevoeld worden. Als volwassenen leven ze hun leven voornamelijk afgeschermd van het meest intense, persoonlijke en essentiële deel van wie ze zijn: hun emoties.
5 belangrijke dingen die je als emotioneel verwaarloosde man moet weten
Ben je een man en herken je jezelf in deze beschrijving? Of ben je een vrouw en herken je een geliefde hierin? Maak je geen zorgen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:
1. Breek de muur af. Die muur die je als kind hebt opgetrokken tussen jezelf en je gevoelens is nog steeds aanwezig. Jammer genoeg vormt hij nu ook een barrière tussen jou en de mensen die van je houden. Je hebt hem opgetrokken om jezelf te beschermen tijdens je kindertijd, maar je hebt hem nu niet meer nodig.
2. Jezelf toestaan emoties te hebben maakt je sterker. Je mag trots zijn op je ‘rationele’ karakter en je sterke drang naar onafhankelijkheid, maar als volwassene dient het gebrek aan emoties en behoeften je niet meer. Wezenlijke kracht komt voort uit weten wat je voelt of wanneer je hulp nodig hebt, en bereid zijn dit te accepteren en te delen met anderen.
3. Je hoort wel ergens bij, maar je hebt het niet door. Het is begrijpelijk dat je vaak het gevoel hebt dat je over het hoofd gezien wordt. Dat komt echter niet doordat je nergens bij hoort, of doordat je niet zo interessant of levendig bent als andere mensen. Het komt doordat je emoties een magneet zijn die anderen aantrekt en jou met het leven verbindt. En omdat je je gevoelens afgeschermd hebt, functioneer je eigenlijk met een tekort aan dit essentiële ingrediënt.
4. Het kan zijn dat je je soms leeg voelt, maar eigenlijk ontbreekt er niets aan je leven. Het zijn je emoties, en die zijn aanwezig. Ze zitten achter die muur.
5. Er is een oplossing voor dit probleem. Je kunt je gelukkiger voelen dan je je nu voelt. Je kunt meer liefde ervaren en je meer verbonden voelen met anderen. Je kunt meer vóelen. Open je hart voor de mensen die van je houden: je partner, je kinderen, je broers en zussen, je vrienden. Sta hen toe voor jou te zorgen zoals jij ook voor hen zorgt. Laat hen je helpen bij het doorbreken van die muur.
Een speciale opmerking voor de gezinsleden: als je een emotioneel verwaarloosde man kent, een partner, vader, broer of vriend, dan zijn er dingen die je kunt doen om hem te helpen. Stuur hem een link naar dit artikel, lees het boek Ongekende gevoelens en/of doe hem een exemplaar cadeau. Zeg hem dat je van hem houdt en jullie verbinding graag wilt versterken.
Blijf geduldig, want het is niet zijn schuld. Hij heeft je nodig. En hij heeft wat werk te doen.
Geschreven door: Jonice Webb
Ongekende gevoelens
In Ongekende gevoelens, Over emotionele bagage en de invloed daarvan op (volwassen) kinderen van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.
Lees verder:
De zeven mannelijke archetypen: in welk type herken jij jezelf?
Wordt jouw relatie beïnvloed door emotionele verwaarlozing in je kindertijd?
Verborgen pijn: hoe ziet emotionele verwaarlozing eruit?
Jonice Webb is gepromoveerd in de klinische psychologie, was directeur van een aantal poliklinieken en voert inmiddels dertig jaar haar eigen psychotherapiepraktijk. Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met jongeren en relatietherapie.