Emotionele verwaarlozing in je jeugd: zo schaadt het je liefdesleven (herken je de 5 signalen?)
Door Jonice WebbEmotionele verwaarlozing in je jeugd schaadt de relaties die je als volwassene hebt. Misschien zonder dat jij het doorhebt! Jonice Webb, psycholoog en auteur van Patronen van ongekende gevoelens doorbreken, toont de 5 grote knelpunten in jouw liefdesleven en hoe je ze oplost. “Door jezelf te geven wat jij in je kindertijd niet kreeg, beweeg je langzaam in de richting van een hechte en zorgzame liefdesrelatie.”
Je kunt op zoek gaan naar de verkeerde soort liefde met een verkeerde partner.
Je gevoelens verstoppen
Als je bent opgegroeid met emotionele verwaarlozing, kan dat voor obstakels zorgen tijdens je zoektocht naar een potentiële partner. Of je nou getrouwd bent, aan het daten bent of overweegt te gaan daten, het is belangrijk om de factoren die jouw partnerkeuze beïnvloeden te begrijpen.
Volwassenen die zijn opgevoed door ouders die hun emotionele behoeften negeerden, zijn sterk geneigd hun gevoelens en behoeften achter te houden voor anderen. Je kunt je enorm schamen voor je emotionele behoeften en dit kan je in de weg zitten bij het zoeken naar een partner. Sommige kinderen leren zelfs dat ze hun gevoelens moeten verstoppen, zodat niemand ziet dat ze natuurlijke menselijke behoeften hebben, zoals emotionele ondersteuning, begrip en validatie van anderen.
Waarom ouders emotioneel tekortschieten
Veel ouders die hun kinderen op deze manier opvoeden, zijn op andere gebieden prima mensen met goede intenties. Waarschijnlijk zijn ze zelf ook opgevoed met de overtuiging dat emoties niet relevant zijn en emotionele behoeften een last. Of ze hebben misschien moeite met reageren op de emotionele behoeften van hun kind, omdat ze verslaafd zijn, depressief, egocentrisch of worstelen met hun eigen bestaan. Of simpelweg omdat ze zich in het algemeen niet bewust zijn van de behoeften van hun kind.
Zoeken naar de verkeerde soort liefde
Opgroeien met ouders die jouw natuurlijke emotionele behoeften behandelen als onaantrekkelijk of ongewenst, is de definitie van emotionele verwaarlozing in de kindertijd. Je leert dat jouw gevoelens en behoeften er zijn om te onderdrukken en verbergen voor anderen. Je kunt je er zelfs heel erg voor schamen. En al deze dingen hebben natuurlijk effect op je liefdesleven en toekomstige relaties. Het kan ervoor zorgen dat je op zoek gaat naar de verkeerde soort liefde met een verkeerde partner. Het kan er zelfs voor zorgen dat bepaalde elementen van een gezonde relatie gewoonweg verkeerd aanvoelen.
Dit zijn 5 manieren waarop emotionele verwaarlozing je liefdesleven beïnvloedt:
1. Je hebt moeite om liefde te accepteren
Als je ouders weinig interesse tonen in jouw gevoelens en emotionele behoeften, dan creëert dat een soort emotionele woestijn in jou. Het is een emotionele droogte die in essentie niet in staat is al het ‘water’, of emotioneel validerende liefde, die jij in je volwassen leven tegenkomt, te absorberen.
Welk effect heeft dit op je relatie?
Zelfs als je iemand vindt die jou voorziet in alles wat je nodig hebt (emotionele aandacht, zorg en ontvankelijkheid), voel je je daar misschien ongemakkelijk bij. Je weet niet wat je ermee aan moet en misschien voel je de neiging hiervoor heel hard weg te rennen.
2. Je voelt angst om afgewezen te worden
Je ging als kind naar je ouders en vroeg om de natuurlijke emotionele ondersteuning die alle kinderen nodig hebben, maar kreeg die niet. Dan voelde jij je automatisch afgewezen. Op deze manier kunnen kinderen die emotioneel verwaarloosd zijn een diepe angst voor afwijzing ontwikkelen.
Welk effect heeft dit op je relatie?
Als volwassene kun je onbewust al je keuzes en handelingen rond die angst organiseren, waardoor het lastig wordt iemand mee uit te vragen of zelfs maar te geloven dat iemand echt met jou samen wil zijn.
3. Je komt niet helemaal bij je emoties
Kinderen die opgroeien in gezinnen die geen aandacht schenken aan emoties, leren maar één basisvaardigheid: hoe ze hun gevoelens moeten onderdrukken. Emotioneel verwaarloosde kinderen stoppen hun gevoelens weg om zo beter te kunnen omgaan met de thuissituatie.
Welk effect heeft dit op je relatie?
Als je als volwassene een partner wilt vinden die goed bij je past, moet je in staat zijn diepe, standvastige en langdurige connecties met anderen te kunnen vormen. Maar omdat je geleerd hebt je gevoelens weg te drukken, kan dit het vormen van een betekenisvolle emotionele connectie met een partner in de weg staan.
4. Je schaamt je voor seks of liefdevolle gevoelens
Ouders die positieve emoties niet bespreken of demonstreren, zoals liefde, warmte en affectie, en ouders die alles wat met seks te maken heeft vermijden of hun kinderen daar niets over leren, zorgen ervoor dat hun kinderen hun positieve liefdevolle gevoelens en seksuele behoeften gaan verbergen of zich er zelfs voor schamen.
Welk effect heeft dit op je relatie?
Je kunt opgroeien met een diep gevoel van schaamte dat je blokkeert bij het vinden van een partner en het delen van romantische en seksuele gevoelens met elkaar.
5. Je hebt het gevoel dat je er niet toe doet
Opgroeien in een gezin waar je gevoelens en emotionele behoeften er niet toe doen, is hetzelfde als dat iemand tegen je zegt dat jíj er niet toe doet. Doordat je zo behandeld bent als kind, ga je jezelf als volwassene ook zo behandelen.
Welk effect heeft dit op je relatie?
Als jij je eigen gevoelens en behoeften niet op waarde schat, hoe kun je dan vol zelfvertrouwen bepaalde dingen vragen of verwachten van een partner? Hoe reageer jij als je partner jou gelukkig wil maken? Moet hij of zij raden wat je wilt en wat je nodig hebt? Dat zorgt alleen maar voor pijn en gedoe en maakt het voor jou lastig om uit de relatie te halen wat jij daadwerkelijk wilt en nodig hebt.
Wat jij er zelf aan kunt doen
Emotionele verwaarlozing in je kindertijd kan voor flink wat uitdagingen zorgen in je volwassen leven. Maar als je een of meerdere van de genoemde voorbeelden hebt ervaren in je liefdesleven, zijn er ook dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze niet meer voorkomen. Begin met je eigen gevoelens anders te behandelen dan je ouders deden. Accepteer dat je gevoelens en emotionele behoeften normale onderdelen van je menselijkheid zijn en dat ze hetzelfde respect, zorg, uiting en management verdienen als je behoefte aan eten en drinken.
Je emoties tonen en uiten
Hoewel jou als kind afgeraden werd om je gevoelens te delen en te uiten, kun je nu beginnen met ze alsnog te tonen en te uiten in je relaties. Hoewel je op een subtiele manier werd ontmoedigd je emotionele behoeften te accepteren, kun je ze nu wel accepteren. En hoewel je geleerd hebt je gevoelens te verbergen, kun je nu leren jezelf in je volle menselijke en kwetsbare glorie te tonen.
Hoe meer aandacht jij besteedt aan je emoties en behoeften, en ze probeert te begrijpen en vervullen, hoe meer je automatisch communiceert aan je huidige of potentiële partner dat je jezelf op waarde schat en verwacht gelukkig, gezond en vervuld te zijn. Deze boodschap straalt af op je partner en helpt hem of haar daarnaar te handelen.
Zo krijg je een hechte liefdesrelatie
Je open en kwetsbaar opstellen en communiceren naar anderen wat je voelt en nodig hebt, is de ware bron van betekenisvolle emotionele connecties. Deze gezonde vorm van geven en nemen is waar relaties op gebaseerd zijn. Door jezelf te geven wat jij tijdens je kindertijd niet kreeg, verwijder je de obstakels van je pad en beweeg je langzaam in de richting van hechte en zorgzame liefdesrelaties. En kun je duidelijker zijn in het aangeven van wat je wilt en nodig hebt van je potentiële partner op het moment dat je hem of haar tegenkomt.
Geschreven door Jonice Webb
Patronen van ongekende gevoelens doorbreken
Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In Patronen van ongekende gevoelens doorbreken leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken. Je krijgt van Jonice Webb praktische tips en adviezen om dat wat zo zwaar op je drukt voor eens en voor altijd achter je te laten.
Lees verder:
Emotionele verwaarlozing als kind: de 5 topkwaliteiten die jij noodgedwongen ontwikkelde
Emotionele verwaarlozing in je jeugd: 10 signalen dat je emotioneel verdoofd bent
HSP & emotionele verwaarlozing: opgroeien in een emotioneel verwaarlozend gezin als hoogsensitief persoon
Emotionele verwaarlozing in je jeugd: zo kun je als volwassene veilig omgaan met je ouders (bescherm jezelf!)
Emotionele verwaarlozing in je jeugd: hoe dit een schaduw werpt over jouw geluk (+ stappenplan hoe je weer levensvreugde ervaart)
Jonice Webb is gepromoveerd in de klinische psychologie, was directeur van een aantal poliklinieken en voert inmiddels dertig jaar haar eigen psychotherapiepraktijk. Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met jongeren en relatietherapie.