Veel vrouwen in de westerse wereld hebben last van hormonale problemen, terwijl deze klachten in andere delen van de wereld helemaal niet voorkomen. Hieruit blijkt dus dat hormonale problemen vooral samenhangen met de leefstijl.
Hormonen geven je cellen opdrachten die alles in je lijf beïnvloeden. Je hormonen werken samen; zodra een van je hormonen uit balans is, wordt dit gecompenseerd door een ander hormoon. Zodra je hersenen detecteren dat een bepaald hormoon te veel of te weinig aanwezig is, worden er signalen naar het betreffende orgaan gestuurd om de aanmaak van dat hormoon te bevorderen of af te remmen. Hormonen die niet meer nodig zijn, worden afgebroken door de lever.
Er zijn meerdere boosdoeners die een gezonde hormoonbalans in de war schoppen. De belangrijkste verstorende triggers blijken eetgedrag en stress. Ook de cosmeticaproducten die je gebruikt en de materialen waarin je je eten verpakt, spelen hierbij een rol. In haar nieuwe boek Herstel je hormonen in 10 stappen bespreekt Vivian Reijs deze boosdoeners en vertelt ze hoe je ze kunt uitschakelen. Wij mogen een van deze boosdoeners met jullie delen, en enkele tips geven!
Boosdoener: te weinig omega 3-vetzuren
Veel vrouwen zijn bang voor vet, omdat ze denken dat ze van vet aankomen. Hierdoor verruilen ze hun ‘normale’ producten voor ‘magere’ of lightproducten, en daarmee maken ze een grote fout. Vrouwen hebben juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding.
Vet voedsel hoeft niet altijd ongezond te zijn, zolang het maar goede vetten bevat. Omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld uit vette vis, zijn enorm belangrijk, omdat ze ontstekingen remmen. Ook zorgt cholesterol voor de aanmaak van belangrijke hormonen. Als je gezonde vetten eet, raak je sneller vol, waardoor je minder behoefte hebt aan suiker.
Wat zijn goede vetten en waar zitten ze in?
Gezonde onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn in te delen in omega 3, 6 en 9. Die laatste, omega 9, maakt het lichaam zelf aan, de eerste twee niet. Omega 6 zit in bijna alle granen en plantaardige oliën, waardoor een westers voedingspatroon al gauw een overschot aan deze vetten heeft. Omega 3 komt veel minder vaak voor in ons voedingspatroon. Het zit vooral in vette vis, walnoten, lijnzaadolie, chiazaad en zeegroenten. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en is daardoor enorm belangrijk.
Gezonde verzadigde vetten
Verzadigde vetten zitten in alle dierlijke vetten, behalve in die van vis. Er wordt van deze vetten vaak gezegd dat je er dik van wordt. Ze hebben een slecht imago, maar er is steeds meer bewijs dat deze gezonde vetten nodig zijn voor ons lijf.
Als laatste zijn er nog transvetten. Deze vetten vind je vooral in fabrieksproducten, zoals gebak, snoep, koek, chips en hard frituurvet. Dit zijn de vetten die je echt wilt vermijden.
Oplossing: eet slimme vetten
Eet vetten om vet te verliezen
Als afvallen je doel is, wees dan niet bang voor vetten. Gezonde vetten kunnen je juist helpen gewicht te verliezen, en sommige verzadigde bevorderen vetverbranding. Vetten helpen bij het remmen van ontstekingen en ze zijn een onmisbare bouwsteen van veel hormonen.
Een paar tips om goede vetten toe te voegen aan je dieet:
- Eet wekelijks drie keer (vette) vis, zoals wilde zalm, sardines of ansjovis
- Eet dagelijks noten, zoals walnoten en paranoten
- Eet dagelijks zaden en pitten, zoals hennepzaad, lijnzaad of chiazaad
Recept: Asperges met zalm, ei en zeekraal
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten
- 2 kg asperges
- 4 eieren
- 100 g boter + 1 el extra voor de zalm
- 4 zalmfilets van 125 g
- 200 g zeekraalsalade
- sap van ½ citroen
- 4 el fijngehakte bladpeterselie
Bereidingswijze
- Snijd de harde onderkant (circa 3 cm) van de asperges en schil ze. Probeer ze dikker te schillen naarmate je meer aan de onderkant komt. Was de asperges.
- Doe de asperges in een kookpan en zorg dat ze onder water staan. Breng met het deksel op de pan het water aan de kook. Laat ze 5 minuten koken en zet het vuur uit. Laat de pan circa 10 minuten afgesloten staan tot ze beetgaar zijn. Controleer op gaarheid door er eentje met een vork uit de pan te halen en erin te prikken. Als je nog een beetje weerstand voelt zijn ze beetgaar. Wil je ze helemaal zacht, leg dan snel het deksel op de pan en laat ze nog een paar minuten staan.
- Kook ondertussen de eieren in circa 10 minuten hard. Spoel ze onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in stukken en wrijf ze boven een bord met de bolle kant van een lepel door een zeef.
- Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. Bestrooi de zalm met peper en zout. Leg de zalm in de pan met de huid naar beneden. Bak de zalm in circa 6 minuten op middelhoog vuur. Keer de filets halverwege. Het lekkerst is de zalm als de binnenkant nog een beetje roze is.
- Verwijder de onderste stugge en houtige delen van de zeekraal en was de zeekraal kort in stromend koud water. Kook de zeekraal 2-3 minuten in ruim kokend water zonder zout. De zeekraal moet er na bereiding qua kleur uit komen te zien als zeewier maar nog wel een bite hebben en weinig stevigheid verloren hebben. Verwijder eventuele achtergebleven stugge draadjes.
- Smelt de rest van de boter in een steelpan. Roer het citroensap erdoor en breng de saus op smaak met (versgemalen) peper en zout.
- Leg de gebakken zalm op borden met de asperges en zeekraal. Bestrooi met ei en peterselie. Geef de botersaus er apart bij.
Herstel je hormonen in 10 stappen
Ben jij benieuwd welke boosdoeners nog meer effect hebben op jouw hormonen? In Herstel je hormonen in 10 stappen geeft Vivian Reijs tips en recepten om in 10 stappen je hormoonbalans weer te herstellen.
Met mijn neus in een boek, grote kans dat je me zo vindt. Ik ben dol op lezen en heb al meerdere pogingen gedaan tot het schrijven van een boek (tot op heden helaas nog niet gelukt). Als ik niet aan het lezen of schrijven ben, ga ik graag op reis, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe culturen, maar vooral nieuwe avonturen en uitdagingen!