Gezondheid

Hartcoherentie: bewust ademen als eerste hulp bij stress

Door Michèle Lippus
Hartcoherentie: bewust ademen als eerste hulp bij stress

Als iedereen dit artikel las, zag de wereld er vast veel blijer uit! Het gaat over de hartcoherentie-techniek die je snel laat kalmeren bij spanning en stress. Onmogelijk? Adem maar eens enkele minuten bewust in en uit, volgens een vast ritme. Voel hoe je ontspant.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om persoonlijke stress te verminderen.

Aandacht voor adem

Inademen, uitademen… We doen het zo’n 25.000 keer per dag, maar staan er zelden bij stil. Het gaat net zo spontaan en natuurlijk als onze hartslag. Omdat het een aangeboren vaardigheid van ons lichaam is, zoeken we zelden naar manieren om de kwaliteit van onze ademhaling te verbeteren. Wie actief mediteert of yoga beoefent, besteedt er wel aandacht aan. Maar weten we ook wat de meerwaarde is van bewust ademen?

Verbinding tussen hoofd en hart

Er zijn ontzettend veel technieken en therapeutische methoden om stress te verlagen en rust in je hoofd en lichaam te ervaren. De bekendste zijn meditatie en mindfulness. Beide technieken hebben een gemeenschappelijke factor: focus op de ademhaling.

We leren steeds meer over de wonderbaarlijke werking van onze ademhaling, en over hoe een minder goede ademhaling belastend kan zijn voor je lichaam. In deze tijd, waarin we te maken hebben met maatregelen die onze bewegingsvrijheid beperken, slaan angst en paniek vaker toe. Je kunt jezelf binnen enkele minuten in een meer serene staat van zijn brengen!

‘Je ademhaling heb je altijd bij de hand. Het is het enige van het autonoom zenuwstelsel waar je impact op hebt,’ zegt Joke Adins, stress-trainer.

Hartcoherentie

Als er een ‘quick fix’ zou bestaan om snel rust in je lichaam en hoofd te brengen, dan komt deze techniek het dichtst in de buurt: hartcoherentie. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om persoonlijke stress te verminderen. Efficiënt, overal toepasbaar, en het enige wat je hoeft te doen is enkele minuten diep en bewust ademhalen!

Wat gebeurt er? Onderzoekers hebben ontdekt dat het hart meer signalen naar de hersenen stuurt dan omgekeerd. Als je bewust ademhaalt, heeft dit een positief effect op je hartritme en dat heeft weer een positief effect op je brein. Je creëert een regelmatig, coherent, harmonieus hartritme, wat leidt tot ontspanning. Je zult minder stress en meer innerlijke rust voelen. Als je deze ademhalingstechniek regelmatig toepast, zul je situaties die eerst spanning bij je opriepen nu heel anders ervaren.

Je bent veilig

Wanneer je in een situatie belandt die je verhoogde stress bezorgt, gaat het lichaam van nature bevriezen, vluchten of vechten. Het hormonale systeem staat paraat om alle signalen aan het lichaam te geven, zodat het de kansen op overleving vergroot. Hartcoherentie biedt een alternatief voor freeze, flight of fight – namelijk veiligheid! Je ademt jezelf letterlijk naar een veilige, meer ontspannen modus. Je hart zal harmonisch samenwerken met de rest van het lichaam; bloeddrukregeling, zuurstofvoorziening en hormoonwerking functioneren optimaal.

Wanneer het hart zich in de veilige modus bevindt, kan het via de zenuwbanen signalen doorsturen naar het brein, waardoor de angst gedempt wordt Op deze manier komen lichaam en brein weer in balans. Zoals schrijver Tchiki Davis het mooi verwoordt: ‘Slowing down and staying present can remind your body that it’s safe and that our fight or flight system can take a break.

Voor jong en oud

Hartcoherentie is voor iedereen geschikt. Het zou zo heilzaam zijn als kinderen dit al in de schoolbanken zouden leren. Ze zijn best wel kwetsbaar als het op stress aankomt. Ze krijgen een overdaad aan prikkels over zich heen… En hun hormoonhuishouding is heel actief tijdens de puberjaren waardoor ze vaak instinctief op situaties reageren. Het zijn allemaal impulsen die in balans kunnen komen door deze super eenvoudige techniek. Maar ook als je volwassen bent, heeft deze techniek vele voordelen. Naarmate we ouder worden, verhoogt ons hartritme. Als we deze oefeningen dagelijks doen, dragen ze bij aan een gezond hartritme.

Aan de slag!

Als je met de hartcoherentie-techniek begint, is het aan te raden om de oefening hieronder driemaal per dag te doen. Een oefening van 3 minuten heeft maar liefst 6 uur effect op je lichaam! Het heeft vooral impact op de productie van het stresshormoon cortisol.

Wanneer je ’s ochtends in gedachten al bezig bent met de verschillende taken van de dag, die mogelijk veel energie van je vragen, zal je lichaam jou helpen door voldoende cortisol te produceren. Zo krijg je een energieboost die maakt dat je de taken aankunt. Mooi geregeld, maar wanneer het lichaam in een constante modus van paraatheid staat, gaat dit ten koste van onze immuniteit.

Er zijn diverse apps met hartcoherentie-oefeningen. De frequentie van inademen, vasthouden, uitademen en vasthouden varieert, afhankelijk van wat je met een bewuste ademhaling wilt bereiken. Bij deze oefening gaat het om rust en balans. Er wordt aangeraden 4 tellen in te ademen en 6 tellen uit te ademen. Vind je het tellen lastig? Geen probleem, in de video kun je de beweging van de cirkel volgen. Zorg dat je in een ontspannen houding zit, met een rechte rug. Klik hier om je moment van rust te beleven.

Blijven ademen

Blijven ademen

In Blijven ademen leer je via een vierstappenplan - de hartcoherentietraining - een eenvoudige tech­niek om op een gezonde manier met stress om te gaan. Blijven ademen is een praktisch, helder werkboek om stress de baas te blijven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit boek wordt jouw personal coach!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Coach, koffieliefhebber en vuurtorenfan – geen reddingsboot, maar een baken dat je helpt koers te zetten richting zelfliefde, balans en duurzame relaties. Als self-care expert en coach laat ik jouw innerlijke licht weer schijnen, zonder onnodig drama. In mijn podcast "Rumbo Norte" (te beluisteren op Spotify) deel ik inzichten en ga ik graag in gesprek met boeiende gasten.✨

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?