Gezondheid

Heb je last van slaapproblemen? Probeer deze fijne slaaptips uit de Ayurveda

Door Gastauteur
Heb je last van slaapproblemen? Probeer deze fijne slaaptips uit de Ayurveda

In de Ayurveda gaat gezondheid om balans. Er zijn drie types energieën die doshas worden genoemd. Wanneer je uit balans raakt en een van de energieën de overhand neemt, kun je klachten krijgen. In dit artikel deelt Deepak Chopra zijn inzichten en tips voor slaapproblemen vanuit het Ayurvedisch perspectief.

De vata-slaap: lichte, onderbroken slaap of slapeloosheid

Wat is jouw dominante dosha? Kom erachter in dit artikel.

De meeste vata-mensen hebben de neiging zich zorgen te maken. Ze lijden bij tijd en wijle aan slapeloosheid als gevolg van rusteloos denken. De normale vata-slaap is het kortst van alle typen: zes uur of minder is kenmerkend en dit wordt nog korter naarmate men ouder wordt.

Waar vata-typen vooral op moeten letten, is dat zij voldoende rust krijgen, zich niet afmatten en nauwlettend aandacht schenken aan regelmatige levensgewoonten. Deze maatregelen lijken voor veel vata’s misschien niet zo natuurlijk, maar bij lichamelijke of geestelijke problemen leiden ze vaak tot een snelle verbetering. Aan vata ontlenen wij ons fundamentele gevoel voor evenwicht; het is beslist van levensbelang het intact te houden.

De kapha-slaap: diepe, langdurige slaap

Wat is jouw dominante dosha? Kom erachter in dit artikel.

De kapha-slaap is lang en diep. Echte kapha’s slapen vaak meer dan acht uur per nacht. Hun kenmerkende slaapstoornis is niet slapeloosheid maar te lang slapen. ’s Morgens hebben zij lange tijd nodig om op gang te komen, maar daarna voelen zij zich energiek tot laat in de avond.

Alles wat zwaar wordt, doet kapha toenemen. Dikker worden, je zwaar voelen van binnen of een zwaar bewolkte dag zullen allemaal tot gevolg hebben dat de kapha-dosha meer naar voren komt. Als je slaap veel dieper wordt dan gewoonlijk, of als je er duf van wordt in plaats van verfrist, dan is dat waarschijnlijk te wijten aan te veel kapha.

Waar kapha-typen vooral op moeten letten, is dat zij vooruit blijven gaan. Iedere stagnatie verandert de kapha-stabiliteit in traagheid. Kapha- typen mogen ervoor zorgen dat zij niet vasthouden aan het verleden, zich hechten aan mensen en bezittingen of terugdeinzen voor verandering. Door ervoor te zorgen dat ze flink gestimuleerd worden, ook al is dat voor veel kapha’s niet natuurlijk, komt hun vitaliteit te voorschijn. Dat gebeurt niet door zwaar, koud voedsel, gebrek aan beweging, overeten en routinewerk. De kapha-dosha geeft ons het gevoel van innerlijke zekerheid en stevigheid, een wezenlijk aspect van een gezond mens.”

Ayurvedische tips om beter te kunnen slapen

Wanneer je uit balans bent geraakt en teveel vata-energie ervaart, kun je het beste meer kapha uitnodigen. Deze vijf tips helpen je om beter te slapen:

Tip 1: Zorg voor voldoende rust en mediteer

Zorg voor voldoende rust. Dit is bij ieder vata-probleem van het grootste belang. Als je voelt dat je jezelf onder druk zet of een bezigheid te ver doordrijft (ook geestelijke activiteit), stop er dan mee en neem vijf minuten rust.

Iedere nacht voldoende slaap krijgen is ook van groot belang. Je hoeft je niet neer te leggen bij slapeloosheid, ook al heb je daar al jaren last van. De beste rust, naast slaap, is de diepe ontspanning die je door meditatie krijgt. De dosha die daar het meeste baat bij heeft, is vata. Al na een paar minuten transcenderen, zoals het proces van mediteren wordt genoemd, is vata helemaal tot rust gekomen en komt hij verfrist te voorschijn.

Mediteren heeft nog een groot voordeel: het helpt bij de integratie van de verbinding tussen lichaam en geest. Dit maakt op zijn beurt dat iedere natuurlijke cyclus in het lichaam volledig wordt afgerond en een vloeiend begin, midden en einde heeft. Je kunt hiermee ontdekken dat vervulling een toestand is die je voortdurend in jezelf kan ervaren. Het is niet een zeldzame bloem die je moeten najagen. Als je dit hebt ontdekt, betekent dit een enorme stap vooruit bij het ontdekken van je ware aard. Probeer eens deze meditatie om in slaap te vallen met je beschermengel.

Lees ook: Meditatie: wat het wel en niet doet voor je helingsproces

Tip 2: Probeer zelfmassage uit

Tussen je wenkbrauwen zit een marma (ayurvedische massagepunt, red.) , deze gaat door tot het midden van het voorhoofd. Zacht masseren van dit gebied met gesloten ogen is goed tegen zorgen, hoofdpijn, geestelijke spanningen en andere vata-problemen bovenin het lichaam. Je kunt de voorhoofdsmarma zacht en rustig masseren om ’s avonds in slaap te vallen. Hard drukken of haastig bewegen kan je vata eerder verstoren dan aanzetten tot rust.

Lees ook: Voetreflexologie: ontdek hoe voetreflexmassage bij vermoeidheid kan helpen

Tip 3: Gebruik aromatherapie

In de ayurveda worden aroma’s gebruikt om specifieke signalen uit te sturen om de drie dosha’s in evenwicht te brengen. Deze aroma’s helpen per dosha:

vata wordt in evenwicht gebracht door een mengeling van warme, zoete, zure aroma’s zoals basilicum, sinaasappel, roos, geranium, kruidnagel en andere specerijen.
pitta wordt in evenwicht gebracht door een mengeling van zoete, koele aroma’s zoals sandelhout, roos, munt, kaneel en jasmijn.
kapha wordt, net als vata, in evenwicht gebracht door een mengeling van warme aroma’s, maar met een meer kruidige ondertoon, zoals jeneverbes, eucalyptus, kamfer, kruidnagel en majoraan.

Je kunt ongeveer tien druppels aromatische olie in heet water doen om de kamer een halfuur met een licht geurtje te vullen. Je kunt deze tijd echter zo lang maken als jij wilt. Er zijn speciale aromapotjes beschikbaar die verwarmd worden met een kaarsvlam, maar het gebruik van een theekopje met een klein theelichtje heeft hetzelfde resultaat. Een geschikte tijd voor het inademen van het aroma is in bed, omdat overdag de verschillende beelden en geluiden vaak te veel overheersen en het effect van de geuren belemmeren. Het aroma helpt veel mensen om in slaap te vallen en kan de hele nacht in de kamer blijven.

Tip 4: Ga op tijd naar bed

De ayurverdische bedtijd is tussen 21.30-22.30 uur. Volgens de ayurveda ga je overdag én ’s nachts door een cyclus van kapha, pitta, en vata. Wanneer je te laat naar bed gaat (dus na de tragere tijd van kapha), kom je in de vurige energie terecht die je ’s nachts warm moet houden en kun je moeilijk slapen.

Om bij het krieken van de dag op te staan mag je vroeg naar bed gaan. Omdat kapha-typen zijn ingesteld op de kapha-cyclus die de avond afsluit, geven zij er al de voorkeur aan rond tien uur naar bed te gaan. Dit is het ayurvedische ideaal voor iedereen. Het stelt de ritmen van het lichaam in de gelegenheid op natuurlijke wijze tot rust te komen, het geeft een diepere, meer ontspannen slaap. Je geeft hiermee ook het lichaam de tijd om nieuw weefsel aan te maken, wat voornamelijk ’s nachts gebeurt.

Als je lang na tien uur nog op bent, zal de erop volgende pitta-periode je naar activiteit doen verlangen. Daarom voelen mensen zich vroeg in de avond slaperig om rond middernacht, het absolute hoogtepunt van de pitta-periode, een energie-opwelling te krijgen. Vroeg naar bed gaan is dus voor je lichaam erg belangrijk. Een weekje zelfdiscipline kan ervoor zorgen dat je elke ochtend heerlijk uitgerust wakker wordt.

Balans in je leven

Geïnteresseerd in de filosofie achter ayurveda als bron van genezing? Dan is Balans in je leven van Deepak Chopra iets voor jou. Chopra legt uit dat ziekte ontstaat door een verstoring van jouw energieën. Wanneer je deze weer in balans brengt zul je je zowel psychisch als lichamelijk beter voelen. Wil je meer lezen?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ook deze tips kunnen je helpen met in slaap komen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?