Saboteert jouw (onbewuste) bindingsangst relaties? Dit zijn dé kenmerken
Door Hannah CuppenBindingsangst kan je liefdesleven flink door de war schoppen. Het kan ervoor zorgen dat relaties steeds stuklopen of dat je steeds maar niet ‘de juiste’ vindt. Hannah Cuppen, auteur van Liefdesbang én liefdesexpert, legt je in dit artikel uit wat de kenmerken van bindingsangst zijn want bewust zijn van je patronen is de allerbelangrijkste stap in het helingsproces.
Bindingsangst slaat vooral toe op het moment dat de verbinding een meer permanent karakter krijgt, wat het gevoel van ‘voor altijd’ kan oproepen.
Hoe voelt bindingsangst?
Wie bindingsangst heeft, voelt dat met name wanneer de ander te dichtbij komt of als de situatie ‘te echt’ wordt. De angst slaat vooral toe op het moment dat de verbinding een meer permanent karakter krijgt, wat het gevoel van ‘voor altijd’ kan oproepen. Gevoelsmatig ontstaat er een moment van ‘point of no return’. Het aangaan van verbinding geeft je een enorm gevoel van verantwoordelijkheid. De verplichting dat je iets verschuldigd bent aan de ander, kun je als zo’n last ervaren dat de angst het gaat overnemen van de liefde. Dit kan voor iedereen op een ander moment zijn, waardoor de angst soms niet gemakkelijk te herkennen is.
Herken jij je bindingsangst?
Je kunt je totaal niet bewust zijn van je eigen angst, maar keer op keer anderen aantrekken die niet voldoen. Een vrouw vertelde me bijvoorbeeld dat ze na zestig dates gestopt is met zoeken omdat er aan iedereen wel ‘iets’ mankeerde.
Je kunt je angst ook in alle toonaarden ontkennen. Je blijft bij hoog en laag beweren geen enkele angst te voelen, maar laat in je gedrag zien hoe je iedere potentiële partner ‘legitiem’ ontwijkt of aan de kant zet. Net als een oude kandidaat beschikbaar wordt, wijk je uit naar een nieuwe kanshebber bij wie je ‘het uit wilt zoeken’. Het ligt niet aan jou dat dit zo loopt, maar het lot heeft dit op je pad gebracht.
Je kunt fantaseren over een ‘huisje, boompje, beestje’-plaatje en direct ervan weglopen zodra die persoon in levende lijve voor je staat. Als deze persoon weer weg is, stap je over op een nieuwe fantasie.
Het kan zijn dat je je slechts vaag bewust bent van je angst en niet direct de link legt met je relatie. De angst zet zich dan vaak om in allerlei fysieke klachten, die je pas na lange tijd gaat herkennen, als je daar al de moed voor hebt.
Het kan ook zijn dat je angst duidelijk, intens en overweldigend aanwezig is. Je wordt erdoor overvallen zodra er ook maar iets van binding ontstaat.
Kenmerken van bindingsangst
Wat zijn de kenmerken of symptomen van bindingsangst? Vraag je je af: heb ik bindingsangst? Als je last hebt van bindingsangst herken je jezelf vaak in veel van de volgende symptomen:
o Je gaat verbinding en commitment uit de weg
o Je bent bang om je vrijheid te verliezen
o Je stelt je gereserveerd op en wilt het liefst alles ‘open’ laten
o Je ervaart de ander snel als ‘te veel’ of verstikkend
o Je doet alles om de ander op gewenste afstand te houden opdat het geen serieuze relatie wordt
o Het idee van samenwonen of trouwen benauwt je
o Je hebt de neiging om te kritisch te zijn en ‘fouten’ te zoeken in de ander
o Je blijft twijfelen over de ander en gaat de relatie rationaliseren
o Je bent ambivalent en tegenstrijdig in je gedrag
o In je communicatie ben je incongruent
o Je hebt een sterke controledrang
o Je vindt het moeilijk om intiem te zijn als er verwachtingen aan gekoppeld zijn
o Je stelt grenzen met betrekking tot intimiteit die de ander als onredelijk ervaart
o Je bent voortdurend bezig met wegrennen en jagen
o Je besteedt veel tijd aan het najagen van afleiding en kortetermijnkicks: eten, roken, alcohol, werk, seks, altijd bezig zijn…
o Je hebt de neiging om direct en echt contact te vermijden
o Je bent steeds op de vlucht voor jezelf
o Je dissocieert gemakkelijk van pijnlijke gevoelens
o Je hebt weinig eigenwaarde
o Je negatieve zelfbeeld uit zich bij voorkeur in zelfoverschatting
o Je bent je meer bewust van je angst dan van je verlangen
o Je miskent je behoefte aan nabijheid en samen zijn
o Je bent liever bij je vrienden dan bij een partner
Uit: Liefdesbang van Hannah Cuppen
Liefdesbang
Wil je leren hoe je met je angst voor liefde (of het nu bindingsangst of verlatingsangst is) om kunt gaan? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.
Lees verder over liefde, relaties en bindingsangst:
Ben jij liefdesbang? Over verlatingsangst en bindingsangst
Verlatings- of bindingsangst: hoe de moederwond jouw relaties saboteert
Waarom wil jij een partner? Ontdek de diepere betekenis van je relatie
Worstelen met de liefde: de dans van achtervolgen en weglopen
Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.