Help, ik ben ook verliefd op een ander! Zo kunnen je partner en jij ermee omgaan
Door Jacqueline RietveldJe hebt een partner van wie je veel houdt én je bent verliefd op een ander. Oei, een gevoelig onderwerp, maar niet voor coach Jacqueline Rietveld! Ze laat in dit prikkelende artikel zien hoe jullie met deze beladen gevoelens kunnen omgaan. “Deze verliefdheid hoeft jullie geluk niet in de weg te staan.”
Het hoeft toch niet te betekenen dat je automatisch minder liefde voelt voor je partner? Je hart is groot!
Een beladen onderwerp
Je bent tevreden met je relatie en houdt zielsveel van je partner. En toch word je verliefd op een ander. Misschien totaal onverwacht. Of misschien houd je nou eenmaal van flirten en het gevoel van verliefdheid. Hoe dan ook, je voelt je er rot over. Want ai ai ai, wat is dit een beladen thema in onze maatschappij! Zijn we niet allemaal opgevoed met het ideaalbeeld van Sneeuwwitje en de prins die elkaar eeuwig trouw blijven? Toch komt verliefd zijn op een ander niet zelden voor en eigenlijk is het heel menselijk. Als je er op een liefdevolle manier mee omgaat, hoeft het jullie geluk niet in de weg te staan.
Lees ook: Een andere kijk op liefde: kun jij van iedereen houden?
Monogaam zijn
Is monogaam zijn een keuze? We hebben instincten net als dieren, maar we hebben ook het vermogen om bewuste keuzes te maken. Misschien is monogaam zijn inderdaad een keuze. De volgende vraag is: moet je die keuze dan ook per se maken? Hoe meer je gaat leven naar je eigen waarheid – en niet alleen volgens aangeleerde normen en waarden – hoe minder ‘goed’ of ‘fout’ er is in de keuzes die je maakt. Zolang je ze maar oprecht en openhartig maakt.
Liefde oordeelt niet (maar wij wel)
Liefde in haar puurste vorm stroomt overvloedig en is onvoorwaardelijk. Ze wordt alleen aan banden gelegd door onze belemmerende overtuigingen. We veroordelen iets of iemand (inclusief onszelf) uitsluitend uit angst, boosheid of verdriet. Maar liefde zelf velt nooit een oordeel. Liefde an sich is altijd goed, voor wie je het ook voelt. De energie van liefde kent geen belemmeringen, dus als jouw hart groot genoeg is voor meerdere liefdes, is dat eigenlijk best logisch. Maar toch veroordelen we deze gevoelens vaak. Het mag niet, het past niet, het hoort niet. Want we doen degene van wie we al hielden er pijn mee. Denken we.
Elkaar pijn doen
Maar is dat echt altijd het geval? Pijn ontstaat wanneer je jouw stuk van de verbinding met je partner afsnijdt. Maar dat je verliefd wordt op een ander, hoeft toch niet te betekenen dat je automatisch minder liefde voelt voor je partner? Je hart is groot, liefde is overvloedig.
Pijn kan natuurlijk ook uit jaloezie ontstaan: je partner kan niet geloven dat jouw liefde overvloedig is en blijft. Maar doe jíj je partner dan pijn of doet die partner zichzelf pijn met de oude overtuigingen die hij of zij nog heeft?
Gevoelens van schuld en schaamte
Wanneer je verliefd wordt op een ander, hoef je jezelf daarvoor niet te veroordelen. Er is niets mis met liefde en jij bent goed zoals je bent. Je mag onvoorwaardelijk van jezelf houden. Sterker nog, je hebt meer liefde aan anderen te geven als je meer van jezelf gaat houden. Schaam je dus niet en voel je niet schuldig. Want als je jezelf afwijst vanwege je gevoelens, sluit je een deel van je hart af. En dat belemmert de overvloedige stroom van liefde, ook naar je partner toe.
Twee adviezen: zo kun je omgaan met verliefdheid op een ander
Is verliefd worden op een ander dan altijd oké? En moet je partner dat dan ook maar vinden? Zo werkt het natuurlijk niet. Je bent samen een relatie aangegaan en je bent waarschijnlijk gewend om monogaam te zijn. En nu verandert er iets: jij bent verliefd op een ander. Om hier op een liefdevolle en helende manier mee om te gaan, zijn twee dingen belangrijk.
1. Je hart doet mee in alle relaties die je aangaat
Wanneer je een relatie hebt met iemand van wie je houdt, doet je hart mee in jullie verbintenis. Het gaat je niet alleen om de seks of het gezelschap, maar jullie harten zijn met elkaar verbonden. Jullie relatie is ‘hartgedragen’: je draagt elkaar in je hart mee. Wanneer je verliefd wordt op een ander, onderzoek dan eerlijk bij jezelf of je hart meedoet in deze verliefdheid. Natuurlijk is alles nog pril en spannend, maar voel je daaronder ruimte om de ander in je hart te sluiten?
Vermenigvuldigen in plaats van delen
Zo ja, lukt het jou dan om je hart tegelijkertijd open te houden voor je partner? Want dat is wel een belangrijke voorwaarde om je oké te voelen bij meerdere relaties tegelijkertijd. Als jouw verliefdheid vooral geboren wordt uit een tekort dat je ervaart in je bestaande relatie – op welk vlak dan ook – is de kans groot dat je de stroom van liefde in je hart gaat verdelen tussen meerdere mensen, in plaats van ’m te vermenigvuldigen.
In het eerste geval moet je partner het opeens met een kleiner stukje van jouw hart doen. In het tweede geval verruimt je hart zich als het ware en komt er een kamer bij voor iemand anders.
2. Je praat er eerlijk en open over met al je geliefden
Zeker als het de eerste keer is dat jij of je partner verliefd wordt op een ander, worden jullie met angsten geconfronteerd. Wat betekent dit voor ons samen? Houden we nog wel genoeg van elkaar? Wat zal de buitenwereld ervan denken? Hoe gaan we dit praktisch doen? Willen we dit eigenlijk wel?
Om samen op een gezonde manier door die angsten heen te komen en in liefde te blijven, is open en eerlijke communicatie absoluut nodig. Dus ook als jij verliefd op een ander bent en je daarvoor schaamt of misschien nog niet weet wat je daar precies mee wil. Praat er meteen met je partner over, ook al is dat moeilijk of pijnlijk. Maak géén ruzie, maar praat.
Als er eerst wel ruzie is, laat het dan kort bezinken, maar kom er wel op terug. Praten, praten, praten, steeds opnieuw. Met een open hart, ook al is dat op momenten moeilijk. Alleen door te blijven praten kunnen jullie samen een weg vinden die op dit moment bij jullie beiden past.
Welke keuze maken je partner en jij?
Wat past, kan verschillen per relatie én per moment. Welke keuze jullie samen ook maken, zolang het in liefde voor elkaar gebeurt, is er ook hier geen goed of fout. Sommige mensen voelen zich prettig bij polyamorie, waarbij je langdurige verbintenissen met meerdere partners tegelijk aangaat. Anderen kiezen liever voor een open relatie, waarin één partner de hoofdpartner blijft, maar samenzijn met anderen oké is. In sommige relaties is de een monogaam en de ander polygaam en wordt daar open over gesproken. En weer andere partners besluiten opnieuw – maar deze keer misschien bewuster dan eerst – om toch monogaam te blijven en alleen platonische verbindingen met anderen te hebben. Het is allemaal goed, zolang het de liefde voor jezelf en tussen jullie samen dient.
Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach. Lees meer over haar werkwijze op www.avaloncoaching.nl
De integere slet
Nederlandse vertaling van het klassieke handboek voor polyamorie, open relaties en meer vrijheid in seks en de liefde.
Lees verder over dit onderwerp:
Een andere kijk op liefde: kun jij van iedereen houden?
Beschikbaar voor de liefde: waarom het belangrijk is om eerst je hart te openen
De diepere laag van een relatie: waarom je partner en jij elkaar aantrekken
Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.