Gezondheid

Herfst: deze 8 ingrediënten kun je drinken voor een optimale weerstand

Door Marjolein Dubbers
Herfst: deze 8 ingrediënten kun je drinken voor een optimale weerstand

We zitten volop in de herfst. Dit betekent dat, zoals al eeuwenlang, virussen meer kans krijgen om een gastvouw- of heer te vinden. Gelukkig kan je zelf veel doen om je te wapenen tegen dit ongewenste bezoek. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl om je weerstand sterk te houden zijn in deze tijd van onschatbare waarde. Maar wist je dat voor het gezond houden van je weerstand het ook belangrijk is wat je dagelijks drinkt?

Waarom zijn we kwetsbaarder in de herfst?

Naast bladerpracht en paddenstoelen brengt de herfst ons ook een scala aan virussen. Het lijkt soms wel of ze vanaf september met diezelfde paddenstoelen mee de grond uit schieten. Dat klopt in zekere zin ook. Want wist je dat in koude lucht virussen beter kunnen overleven? Dat is de reden waarom we in de herfst- en wintermaanden sneller een verkoudheid vatten of een griepje oplopen.

In koude lucht kunnen virussen beter overleven

Er is meer dan alleen voeding

Wist je dat voldoende vocht misschien nog wel belangrijker is om van een akelig virus af te komen? Naast gezonde voeding helpt dus ook hetgeen jij dagelijks drinkt, bij het buiten de deur houden van narigheden.

Water, water, water

Laten we voorop stellen dat (gefilterd) water de belangrijkste pijler is voor een sterk immuunsysteem. Geen enkele cel in ons lichaam kan zonder en voldoende vocht helpt om snel te kunnen reageren op ongewenst bezoek.

Het heeft daarnaast een positieve uitwerking op het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam, het helpt ons lymfestelsel om beter te functioneren en het voorkomt een trage darmwerking. Allemaal met als doel ongewenste indringers zo snel mogelijk naar de uitgang te verwijzen of ze een kopje kleiner te maken.

Water is een belangrijke pijler voor een sterk immuunsysteem. Bij voorkeur gefilterd water.

Suiker en onze weerstand zijn geen goede vrienden

Natuurlijk wil jij ook wel eens wat anders drinken dan (heet) water. Kruidenthee en water met met een smaakje (denk aan verse kruiden of een schijfje citrusfruit) zijn dan een goed alternatief. Vermijd in ieder geval wel alle suikerrijke dranken, want suiker en jouw weerstand zijn geen beste vrienden. Teveel suiker onderdrukt het immuunsysteem door de afweer als het ware uit te zetten (1). Daarnaast zorgen hoge pieken in je suikerspiegel dat je afweer niet meer goed in actie kan komen.

Uit een studie gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition, bleek dat het vermogen van immuuncellen om bacteriën onschadelijk te maken afnam na een suikerrijke maaltijd.

Nou let op: hieronder vallen niet alleen de suikers in zoete voedingsmiddelen en frisdranken maar ook de zogenaamde snelle koolhydraten die zich in het lichaam gedragen als suiker. Denk aan witte pasta, wit brood, bloem, broodproducten, noodles, witte rijst etc. Ook vruchtensappen in een pak of fles vallen hieronder, hoe vers en gezond ze er ook uitzien.

Suiker en snelle koolhydraten onderdrukken je immuunsysteem door de afweer als het ware uit te zetten.

Suiker in je lichaam rooft belangrijke vitaminen en mineralen

Vanuit een ander oogpunt doen suikerrijke drankjes ook weinig goed voor je. Suiker ‘rooft’ namelijk voedingsstoffen (vitamines en mineralen) om zelf opgenomen, verwerkt en uiteindelijk afgevoerd te kunnen worden. Omdat deze niet in frisdrank te vinden zijn moet je lichaam uit je eigen voorraad putten. En al die belangrijke vitaminen en mineralen heb je nou juist zo hard nodig om je immuunsysteem sterk en effectief te houden!

Suiker en snelle koolhydraten verbruiken veel vitaminen en mineralen die je juist nodig hebt om je immuunsysteem daadkrachtig te houden.

Best of both worlds

Zou het niet mooi zijn als we ons lichaam kunnen hydrateren én tegelijkertijd kunnen voorzien van waardevolle voedingsstoffen zonder al die suikers? Het liefst voedingsstoffen die krachtig werken voor ons immuunsysteem?

Er gaat niets boven de intelligentie van de natuur! Dit zeg ik wel vaker. Er is ruim voldoende voeding dat heel efficiënt meehelpt jouw weerstand hoog te houden. Een aantal hiervan kan je heel gemakkelijk in allerlei drankjes verwerken.

Zou het niet mooi zijn als we ons lichaam hydrateren en tegelijkertijd onze weerstand een oppepper zouden geven? Dat kan!

Drankjes die je weerstand verhogen

Drankjes die je weerstand verhogen, wat moeten we ons daarbij voorstellen? In ieder geval alle drankjes hoog in vitamine C: de antigriep-vitamine dat we allemaal wel kennen. Wie kreeg, geveld door de griep, vroeger niet een glas versgeperst sinaasappelsap?

Maar onze weerstand versterken gaat verder dan dat. Ook zink, vitamine D3 en bepaalde bioflavoïden (plantenstoffen) hebben een krachtige werking op ons immuunsysteem.

In 2012 kregen zes vitaminen (A, C, D, B6, B12 en foliumzuur) een officiële EU-weerstandsclaim. Dit gebeurde na een strenge wetenschappelijke beoordeling door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Eén voedingsstof kreeg zelfs nog een aanvullende EU/EFSA weerstandsclaim. Daar heb je ‘m weer: vitamine C. (2)

Van een aantal aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) is ook bekend dat ze onze weerstand versterken. Daar vind je er een paar van terug in de lijst hieronder. En last but not least zijn antioxidanten onmisbaar. Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor een aantal vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Zij gaan oxidatie in het lichaam tegen en houden onze cellen daarmee sterk en gezond.

In 2012 kregen zes vitaminen een officiële EU-weerstandsclaim. Dit betekent dat is aangetoond dat ze onze weerstand verhogen.

Soepen en bouillons zien we nu ook even als een drankje

Van theorie naar de praktijk. Onderstaande toppers zijn heerlijk en gezond in- of als een drankje. In het belang van jouw en mijn gezondheid beschouwen we soepen en bouillons nu ook even als een drankje. Het is vast niet voor niets dat we daar in de herfst en winter dol op zijn. Toch?

  1. Extract van vlierbes
    Vlierbessen hebben een sterke antioxidant-werking en werken enorm goed tegen virussen en bacteriën. Je kunt kiezen voor een supplement, siroop of puur vliesbessensap zonder toevoegingen. Je kunt meer over vlierbessen lezen in dit artikel.
  2. Groene thee
    Alle theesoorten bevatten het aminozuur L-theanine, waarvan bekend is dat het ons immuunsysteem ondersteunt. Maar groene thee spant de kroon als het gaat om gezonde stoffen. Dit komt onder andere door de hoge concentratie polyfenolen (een groep antioxidanten), waarvan EGCG de meest waardevolle is en veel kan betekenen voor de weerstand. (3)
  3. Kurkuma
    Kurkuma -ook wel geelwortel genoemd- is een oranje specerij dat een gerecht een gele knalkleur geeft en tegelijkertijd veel gezonds brengt. De stof curcumine is een van die gezonde stoffen. Het is een zeer sterk antioxidant. Onderzoeken wijzen uit dat curcumine een positief effect kan hebben bij het genezen van ontstekingen en het versterken van de weerstand. Kurkuma is heerlijk in een golden milk, ook wel curcuma latte genoemd. Meer over kurkuma lees je hier.
  4. Knoflook
    Lekker in zelfgemaakte soepen of bouillons. Het bevat een heel gezond stofje: allicine. Dit wordt gezien als natuurlijk antibioticum. Voeg ruim knoflook toe aan de soepen die je maakt en je lichaam zal je ervoor belonen. Doe er dan trouwens ook gelijk een gesneden uitje bij.
  5. Kippensoep- of bouillon
    Hierin komt o.a. het aminozuur cysteïne in voor als speciale vorm: N-acetyl-cysteïne. Dit breekt slijm af en heeft een krachtige antivirale en ontstekingsremmende uitwerking. Meer over (botten)bouillon en hoe gezond het voor je is lees je in dit artikel.
  6. Gember
    Gember heeft antioxidante en antimicrobiële eigenschappen. Het is een krachtig wapen tegen het vermeerderen van ziekteverwekkers. (4) Gember is heerlijk in sapjes en heet water in combinatie met citroen.
  7. Kaneel
    De stoffen in deze verwarmende specerij hebben zowel antibacteriële als schimmelwerende eigenschappen. Kaneel zou ook ontstekingsremmend werken en het barst van de antioxidanten. Daarnaast stabiliseert het de suikerspiegel wat weer gunstig uitpakt voor de werking van het immuunsysteem. Weet je nog? Voeg gerust een klein theelepeltje kaneel toe aan jouw favoriete thee of verwerk het in een plantaardige melkdrank zoals een kurkuma latte.
  8. Honing
    Honing van goede kwaliteit, liefst rauw, bevat stoffen die vooral bacteriële infecties tegengaan. In combinatie met keelklachten heeft honing een verzachtend effect. Er is ook dun bewijs dat goede kwaliteit honing het immuunsysteem een oppepper kan geven. (5) Honing is lekker door de thee. Overdrijf niet, want het is ook erg suikerrijk en dat proberen we nou juist te voorkomen.

Drie anti-virus drankjes, zet ze preventief in.

Onderstaande drankjes geven jouw immuunsysteem een flinke boost. Omdat ze veel antioxidanten bevatten, hoog zijn in weerstandsvitamines of omdat ze andere bijzondere anti-griep eigenschappen hebben. Vaak een combinatie van dit alles. Probeer ze dus allemaal een keer uit en geef je weerstand regelmatig een echte oppepper. Zet ze dus vooral preventief in!

Vlierbessen-bietensap

Dit heb je nodig voor 2 glazen
250 ml puur vlierbessensap
250 gram gare, rode biet
Klein stukje verse gember
Flinke scheut vers sinaasappelsap

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een egaal geheel. Schenk over in twee glazen.

Powerthee

Dit heb je nodig voor 1 kop thee
1 kop groene thee
1 schijfje verse citroen
1/2 tl kurkuma
1/2 tl zwarte peper
Optioneel: theelepeltje honing, plakjes verse gember en/of ½ tl kaneel

Zo maak je het
Zet een kop groene thee. Voeg citroen en kurkuma toe. Roer goed door. Je kunt de thee wat zoeter maken met honing en/of kaneel. Drink met kleine slokjes op.

Vitamine C-smoothie

Dit heb je nodig voor 2 glazen
250 gram boerenkool (diepvries) of spinazie
1 kiwi
2 el cashewnotenpasta
250 ml amandelmelk
Optioneel: 1/2 banaan

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een egaal geheel. Voeg wat meer melk (of water) toe voor een dunnere smoothie. Ga je voor nog meer vitamine C? Voeg dan vooral een schepje acerolabessen- of camu camu poeder toe.

Voeding & Immuunsysteem

Voeding & Immuunsysteem

Hoe kun jij je immuunsysteem ondersteunen om zo gezond door de herfst te gaan? Marjolein Dubbers helpt je op weg in haar boek Voeding & Immuunsysteem.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Bronnen
https://amsterdamumc.org/nl/vandaag/-de-sleutelrol-van-suikers-bij-het-immuunsysteem.htm
https://www.natuurdietisten.nl/voeding-als-wapen-tegen-coronavirussen/
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/groene%20thee%20extract
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16117603/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16117603/

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?