Je kunt je codependentie ontdekken door zelfreflectie en dat doen niet veel mensen. Confucius zei:
’Helaas, ik heb nog geen mens gezien die zijn gebreken heeft kunnen bemerken en er zich innerlijk over gegispt heeft’.
Je schaduwkanten durven zien, ofwel de waarheid over jezelf te durven zien. Nietzsche zei:
’Hoeveel waarheid kan een mens verdragen, aan hoeveel waarheid waagt hij zich?!’.
Freud zei:
’Mensen zijn beter dan ze weten, maar slechter dan ze denken’
En Eckhart Tolle:
“Het inzien van de eigen waanzin betekent natuurlijk het begin van geestelijke gezondwording, het begin van heling en transcendentie.”
Door zelfreflectie je codependentie ontdekken
Laat ik nu eerst voor mezelf spreken, hoe ontdekte ik m’n codependentie? Het werd ingeleid door een crisis, waardoor ik me bewust werd dat ik niet echt geleefd had en veel waanideeën had, dat bracht me tot zelfreflectie en open staan voor nieuwe informatie. Ik volgde een cursus counseling specialisatie bij het CIVAS en twee lessen gingen over codependentie. Er stond een definitie bij te weten:
’Grootgebracht in een disfunctioneel gezin, met weinig of geen liefde, warmte, koestering, waardering, etc. en voor gevoelens van eigenwaarde afhankelijk van externe bronnen’.
Er werden ook nog wat symptomen opgesomd en ik zag het overal om me heen, vrijwel iedereen die ik kende had codependente trekken. Ik schreef toen het boek ‘Gespiegeld worden’ met als ondertitel ‘je omgeving is de spiegel van jezelf’ en begreep toen dat wat ik in m’n omgeving zag ikzelf was, dat was mijn codependentie, een openbaring was dat. Sindsdien heb ik me enorm verdiept in codependentie en heb er meer dan 100 Engelstalige boeken over bestudeerd. Je ontdekt je codependentie als je openstaat voor de gebreken in jezelf.
Rumi zei: ’Hij die in zichzelf geen gebreken ontdekt is zijn eigen ergste vijand’ en ik geloof hem, was ook mijn eigen vijand. Openstaan voor je schaduwzijden en niet denken dat je jezelf al kent, dan zet je alles vast en word je rigide, star. Een codependentietest is ook een mogelijkheid om je codependentie te ontdekken. In m’n brochure ‘Een introductie in codependentie’ staat een uitgebreide test, te vinden op m’n site www.hennybos.com.
Als je enkele van de volgende vragen met ja kunt beantwoorden denk, voel en/of handel je wellicht codependent:
- sta je altijd klaar voor een ander?
- durf je geen nee te zeggen?
- laat je je grenzen schenden?
- wil je de controle?
- heb je lage gevoelens van eigenwaarde?
- zijn jouw behoeften niet zo belangrijk als die van een ander?
- groeide je op in een gezin met weinig of geen aandacht, erkenning, waardering, koestering, warmte en liefde?
- accepteer je dingen die eigenlijk niet acceptabel zijn?
- neem je de verantwoordelijkheid van de ander op je schouders?
- ben je een ‘people pleaser’?
- voel je je snel schuldig als je de ander niet helpt/redt?
- heb je er moeite mee om nee te zeggen?
- zoek je steeds naar goedkeuring?
- vind je de mening van een ander over jou belangrijker dan je eigen mening over jezelf?
Je bent niet codependent, maar je doet het
Het is aangeleerd gedrag en kan dus ook weer grotendeels afgeleerd worden. Ontkenning is een van de kernmerken van codependentie. Je ontkent gewoon dat het gezin, waaruit je voortkwam disfunctioneel was, dat je relatie met je partner en/of vrienden disfunctioneel is, dat je relatie met jezelf disfunctioneel is. We zijn allemaal volmaakt onvolmaakt en er is dus altijd wat aan de hand, sta daar dus voor open. Ik ken mensen die op bijna alle vragen die hierboven gesteld zijn met ja kunnen antwoorden en toch niks doen, geen actie ondernemen, zo’n slechte zelfzorg hebben ze… www.hennybos.com
Stop met pleasen
Als je steeds voor anderen zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe? Stop met pleasen helpt je met helende inzichten, zodat je leven weer van jou wordt.
Ik zoek de test
Staat in de brochure Introductie in Codependentie, die brochure kost 10 euro, ik betaal de verzendkosten, vriendelijke groet Henny Bos