Overprikkeld zijn is voor veel hooggevoeligen een terugkerend probleem. Alles zien en horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen zorgt ervoor dat je snel overprikkeld bent. Hoe kan je als hooggevoelige omgaan met deze prikkels? En hoe kun je overprikkeling voorkomen? Susan Marletta-Hart geeft 5 tips uit haar boek Leven met hooggevoeligheid.
Hooggevoeligheid & balans
De toverformule als het gaat om het voorkomen van kortstondige overprikkeling is balans door middel van gematigdheid. Voor hooggevoeligen is balanceren tegelijkertijd de grootste noodzaak als ook de grootste uitdaging. Hooggevoelige mensen zullen eerder te maken krijgen met belastende ervaringen, of ze nu willen of niet. Wanneer deze belastende ervaringen veronachtzaamd worden, kunnen ze zich opstapelen, zich (eventueel onzichtbaar) vastzetten en op den duur tot lichamelijke of psychische problemen leiden. Je bent het ene moment vrolijk en opgewekt, het volgende moment aangedaan.
Dit zijn de natuurlijke schommelingen in het mensenleven en zeker in het leven van een hooggevoelige. Ze horen bij je als dag en nacht, als zomer en winter, als zon en maan. Daarnaast is het handig wanneer je van jezelf weet welke dingen jou weer tot rust brengen. Een lijstje met heel praktische dingen maken kan je helpen op die momenten dat je overprikkeld raakt. Schrijf dan bijvoorbeeld het volgende op. Ben ik overprikkeld dan moet ik: – een uurtje slapen – telefoneren met mijn beste vriend(in) zodat ik even kan uitrazen – even huilen – iets eten – een troostboek lezen – de frisse lucht in – een douche nemen en andere kleren aantrekken – etc.
5 x strategieën ter voorkoming van overprikkeling
1. Maak balans tot een prioriteit in je leven
Wat kun je zoal doen om beter in balans te komen? Vind uit wat jouw behoeften zijn en ontdek welke dingen en situaties je ongemakkelijk maken. Ga niet af op anderen of wat anderen over jou of zichzelf beweren. Bedenk dat ieder mens uniek is. We zien er aan de buitenkant allemaal anders uit, van binnen zijn we net zo verschillend. Respecteer je grenzen!
2. Accepteer dat je overprikkeld bent
Wat kun je doen als je al overprikkeld bent? In plaats van het te ontkennen, accepteer het. Raak niet in paniek maar bedenk dat een natuurlijk proces zich in werking heeft gezet. Denk aan een wip of weegschaal die nog een tijdje doorslaat. Uiteindelijk kom je vanzelf meestal weer tot rust. Zo niet, ga over tot actie: probeer ofwel zo snel mogelijk de situatie te verlaten of probeer enige mate van controle te krijgen op de situatie. Dit kan eventueel door uit te spreken dat je je ongemakkelijk voelt.
3. Doe aan zelfonderzoek
Soms is het nodig dat je je denken wijzigt. Misschien vind je je heftige reacties wel normaal of vind je de omstandigheden waarin je leeft – hoewel onprettig – onveranderbaar. Ze kunnen voor jou vanzelfsprekend lijken en daarom onderken je onvoldoende dat ze je iedere keer weer overprikkelen en daarmee uit balans brengen. In zulke gevallen is een grondig zelfonderzoek op zijn plaats. Het helpt je wanneer je onbewuste gedachtepatronen naar je bewustzijn brengt. Wanneer je dit alleen niet lukt, kun je er met een vriend over praten.
4. Volg een cursus yoga, tai chi of qi gong
De oude oosterse spirituele tradities hebben diepgaande kennis van de potenties van het menselijke lichaam en de kunst jezelf te genezen door middel van zachte oefeningen. Yoga, qi gong en tai chi zijn strategieën die je helpen beter balans te vinden in jezelf en in je leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor de mate waarin je tot bepaalde bewustzijnslagen doordringt. Deze oosterse lichaamstechnieken zijn in feite meditatievormen in beweging.
5. Leer meditatietechnieken
Steeds meer mensen ontdekken het belang en de weldaad van mediteren. Met nadruk wil ik hsp’s motiveren om iets aan meditatie te doen. Meditatie heeft alles te maken met het leren richten van je aandacht. Het helpt je je geest te kalmeren en op een gezonde en gecentreerde manier te reageren op druk en prikkels van buiten af. Omdat bij hooggevoeligheid een verhoogde activiteit van zenuwen en zintuigen hoort, is het vanzelfsprekend dat meditatie een gezonde tegenhanger biedt op de ruis, de drukte en de vaart van iedere dag. Meditatie is geen therapie, maar een levensstrategie die hooggevoeligen bijzonder ten goede komt.
Leven met hooggevoeligheid
Ben je benieuwd hoe je als hooggevoelige nog beter om kunt gaan met prikkels en je sterke intuïtie? Susan Marletta Hart is expert op het gebied van hooggevoeligheid en belicht in dit boek de spirituele kant van hooggevoeligheid. Zo kun je dit boek ook opvatten als een toegang om dichter bij de verborgen wijsheid van het leven te komen.
Lees verder over hooggevoeligheid:
De 7 wonden van een emotioneel hooggevoelige (herken jij ze bij jezelf?)
Overgevoeligheid voor energieën van anderen gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Hooggevoelig? Zo maak je van jouw huis een oase van rust dankzij Feng Shui
Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.