Gezondheid

Hooggevoeligheid & darmklachten: hoe prikkels, emoties en energieën van anderen hierbij een rol spelen

Door Janna Koopman
Hooggevoeligheid & darmklachten: hoe prikkels, emoties en energieën van anderen hierbij een rol spelen

Ben je hooggevoelig en heb je regelmatig last van darmklachten, zoals steken in de buik, rommelende darmen, obstipatie of diarree? Dan ben je niet de enige, want deze connectie komt vaak voor. Andersom is het ook zo dat 80% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ook hooggevoelig zijn. Wil je weten hoe het komt dat HSP-ers vaker last hebben van maag- en darmklachten en wat je hier tegen kunt doen? Lees dan deze blog over de relatie tussen hooggevoeligheid en darmklachten.

Darmklachten bij hooggevoeligheid door een snellere reactie op prikkels

Als HSP-er neem je allerlei prikkels veel intenser waar dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Je kunt daardoor sneller overprikkeld worden en dit kan darmklachten veroorzaken. Prikkels die van invloed kunnen zijn op je darmen zijn o.a. gedachtes, emoties en stress. Mensen die hooggevoelig zijn voelen zich vaak sneller opgejaagd of gestresst. Misschien herken je wel dat je je sneller druk kan maken om een presentatie die je moet geven of de trein die je moet halen dan een ander. In dat soort situaties kun je te maken hebben met een niet-helpende gedachte, zoals “straks kom ik nog te laat.”. Daarbij ben je als HSP-er ook vatbaarder voor prikkels in voeding zoals gluten, lactose en suikers. Hierdoor kun je sneller last krijgen van maag- en darmklachten.

Door heftige reactie op prikkels meer kans op darmklachten bij hooggevoeligheid

Darmklachten ontstaan niet alleen sneller bij hooggevoelige mensen doordat ze prikkels eerder waarnemen. Ze nemen prikkels ook veel intenser waar dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Emoties, zoals frustraties of verdriet, voelen vaak veel heftiger. Ze komen bij je binnen en kunt er helemaal van streek van raken. Of misschien probeer je deze emoties wel te onderdrukken in het bijzijn van anderen. Doordat je heftiger reageert op deze prikkels of ze onderdrukt, zullen je lichamelijke klachten, zoals buikpijn of diarree, ook heftiger zijn. Daarbij staat de hersen-darm-as, de verbinding tussen de hersenen en darmen, ook veel scherper afgesteld.

Darmklachten doordat HSP-ers emoties en energieën van anderen overnemen

Als HSP-er sta je vaak te veel open voor je omgeving en kun je je als het ware moeilijk afsluiten of energetisch beschermen. Doordat je hierdoor ook (negatieve) energieën van anderen binnen krijgt, kun je oververmoeid raken. Deze vermoeidheid kan weer zorgen voor een minder werkende spijsvertering en daardoor zorgen voor darmklachten. Daarbij kan het ook zijn dat je emoties van anderen overneemt, zoals boosheid en verdriet. Misschien herken je wel dat als iemand boos is, dit op je buik slaat. Je kunt dan bijvoorbeeld heftige steken voelen in je buik, een gevoel van een steen op de maag hebben en misschien krijg je zelfs krampen of diarree.

Als je zorgt dat je je goed afsluit, dan ben je minder vatbaar voor maag- en darmklachten. Je kunt bij een soortgelijke situatie een dominante houding aanhouden, door beide handen in je zij te houden terwijl je stevig op twee benen staat. Een andere manier om jezelf af te sluiten is door te visualiseren dat je beschermd wordt door een schild of een bubbel. Energieën komen op die manier niet makkelijk meer binnen, waardoor je kunt voorkomen dat je emoties overneemt die darmklachten kunnen veroorzaken.

Geschreven door Janna Koopman

Wil je je darmklachten verminderen? Met de juiste voeding kun je van je darmklachten afkomen. Download hier de gratis recepten.

Energetische bescherming

Energetische bescherming

Wil je meer leren over energetische bescherming? Energetische bescherming van Fons Delnooz kan je hierbij helpen. Het is een doe-boek, waarin je stap voor stap wordt geleerd hoe je energetisch leeglopen bij jezelf kan constateren; hoe je de oorzaak daarvan kunt vaststellen en wat je daaraan kunt doen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Janna Koopman
Janna Koopman

Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.

Reacties
  1. Joe S. 4 november 2019 - 17:46
    Reply

    Leuk om een artikel te lezen dat deze link benoemd, dat had ik nog niet eerder gehoord. Erg herkenbaar. Zelf ben ik HSP'er met inderdaad veel ontstekingen in mijn buik. Ook heb ik sinds 10 jaar een intoleratie voor koemelk en toegevoegde suikers. Gelukkig mag ik gewoon gluten eten <3! ik ben gek op brood, pasta en alle deegwaren

  2. Janna Koopman 19 november 2019 - 14:56
    Reply

    Wat fijn om te horen dat je herkenning vindt in dit artikel. Buikklachten komen zeker vaker voor bij hooggevoelige mensen. Een intolerantie voor koemelk kan lastig zijn, maar inmiddels zal het ook wel eigen zijn geworden bij je. Gelukkig Kun je wel gewoon gluten eten. Wat voor producten gebruik je om melk te vervangen? Ik ben benieuwd of je de tips in mijn blog al kent: https://pdscoaching.nl/de-beste-tips-bij-lactose-intolerantie/

  3. Leo Kortz 19 november 2019 - 16:28
    Reply

    Indien je gebruik zou willen maken van edelstenen kan je er ook voor kiezen om een Labradoriet te dragen. Deze steen is een goede aardingssteen en een sterke aura beschermer. Het helpt je tevens te beschermen tegen negatieve energie van en uit jew omgeving.

  4. Janna Koopman 20 november 2019 - 12:13
    Reply

    Dank je wel voor de tip, Leo. Voor de mensen die het willen testen, hoe kun je zo'n steen het beste gebruiken? En wat voor resultaat kun je verwachten?

  5. Patricia 20 januari 2020 - 09:43
    Reply

    Mooi stuk. Let wel op dat wanneer je je " afsluit" je beter een liefdevolle filter (koker) om je heen kunt zetten. Niet afsluiten dan ontvang je ook niets. Het is moeilijker een afgesloten persoon weer open te stellen dan iemand de juiste tools te geven. Groter maken hoeft ook niet, je bent al groot genoeg wanneer je je eigen grenzen beschermd. Liefs, Patricia Je buik is je opslagplaats voor emoties van jezelf en anderen.

    1. Janna Koopman 20 januari 2020 - 13:35
      Reply

      Dank je wel voor je compliment en je aanvullingen, Patricia. De buik is zeker een plek van emoties. Laten we allemaal meer gaan voelen <3

  6. Jeffrey 28 oktober 2020 - 09:40
    Reply

    Had ik ook kwam erachter dat hooggevoelig een overgroei van parasieten en schimmels zijn en eventueel sibo ze stelen voedingsstoffen vandaar dat je ook trek hebt in brood en zo hun bepalen wat je eet en vandaar dat het zenuwstelsel gestresst en gevoelig word de buitenlaag van het zenuwstelsel (de beschermlaag) verzwakt en beschadicht (kan zich niet herstellen door tekorten aan voedingstoffen) Voorbeeld Als je audio draad hebt kan je de buitenlaag de rubberen plastic laag er af halen

    1. Sabine 3 november 2020 - 14:10
      Reply

      En hoe kan je hiermee dan aan de slag gaan? Enige tips eventueel? Alvast bedankt!

      1. Janna Koopman 6 november 2020 - 17:13
        Reply

        Je kunt de blog lezen over tips wat je kunt doen bij een prikkelbare darm. Deze kun je lezen via de volgende link: https://pdscoaching.nl/pds-wat-kun-je-er-aan-doen-10-tips/

  7. Zwaan 9 augustus 2023 - 07:10
    Reply

    Na een periode van flinke darmklachten is uiteindelijk Colitis Ulcerosa bij mij geconstateerd. Ik heb diverse medicijnen gekregen van de artsen (zelfs eventjes prednison). Dit voelde voor mij heel verkeerd en de darmklachten werden vervangen door andere lichamelijke klachten. Ik ben uiteindelijk bij een geneeskundig therapeut terecht gekomen die een combinatie probiotica-voeding-behandeling biedt. Een jaar later zijn, ondanks een stressvolle periode, mijn darmen op niveau van een persoon zonder darmziekte! Ik voel me door de juiste voeding en probiotica een stuk beter, zit beter in mijn vel en kan meer hebben. Zonder medicatie! Tip: kijk goed naar je voeding. Vaak zijn lactose en gluten lastig voor de darmen. Ook nachtschade en schimmels zoals champignons kunnen klachten geven.

    1. Janna Koopman 28 augustus 2023 - 18:06
      Reply

      Wat vervelend dat je zoveel last van darmklachten hebt gehad en nu de diagnose Colitis Ulcerosa hebt. Medicijnen hebben vaak bijwerkingen, zoals jij dus ook hebt ervaren. Ik ben blij om te horen dat de geneeskundig arts jou heeft kunnen helpen i.c.m. probiotica. Zo te horen ziet je leven er nu heel anders uit. Zo fijn! Bedankt ook voor de tips. Mocht je meer willen weten of probiotica bij PDS en darmklachten, dan raad ik het volgende artikel aan: https://pdscoaching.nl/probiotica-bij-pds-6-soorten-vergeleken/

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?