Bewustzijn

Hoogsensitief? Dit moet je weten over jouw gevoelige lichaam (+ 6 tips)

Door Anita Mulderij
Hoogsensitief? Dit moet je weten over jouw gevoelige lichaam (+ 6 tips)

Als je hoogsensitief bent, heeft jouw lichaam extra aandacht nodig. Want je raakt vaak snel overprikkeld, gestrest en uit balans door je gevoelige zenuwstelsel. Coach Anita Mulderij geeft in dit artikel 6 tips die jou helpen om goed voor je lijf te zorgen. “Jij kunt zelf de meeste klachten verhelpen! Hoe? Door je gedrag, voeding en leefstijl aan te passen.”

Als jij je lichaam niet geeft wat het nodig heeft, raakt het uit balans. Je wordt ziek of voelt je bijvoorbeeld depressief.

Intens en overweldigend

Als je hooggevoelig bent, merk je dat natuurlijk aan je lichaam. De kans is groot dat je een overgevoelig zenuwstelsel en een verhoogde stressrespons hebt. Je ervaart de sensaties in je lichaam daardoor sterker. Wat je fysiek waarneemt en de emoties die je daarbij voelt, kunnen intens en soms overweldigend zijn. Neem je niet de tijd om daarmee te leren omgaan, dan kun je regelmatig ziek zijn, uit balans raken, je depressief voelen en in een slachtofferrol blijven hangen.

Last van vage fysieke klachten

Veel ‘vage’ fysieke klachten en verstoringen van het lichaam zijn het gevolg van ongezonde overlevingsmechanismen. We hebben ze opgebouwd om te kunnen overleven in deze snelle maatschappij. De meeste lichamen hebben van nature een lager tempo en verlangen naar aandacht, tijd, expressie en echte verbinding met andere mensen. Daarbij voelen we ons goed.

Als je hoogsensitief bent, is de kans groot dat je moeite hebt met het stellen van gezonde grenzen. Ook ben je geneigd om jezelf af te sluiten. Het is een overlevingsmechanisme dat tot allerlei (fysieke) klachten kan leiden. Deze tactiek is vaak ontstaan in je kindertijd – je hebt bijvoorbeeld als kind een trauma ervaren – en bepaalt hoe jij als volwassene op stress reageert.

Lees ook: HSP of paranormaal begaafd? Denk aan je energetische grenzen en je energieveld!

Steeds maar overprikkeld

Een versterkte stressrespons en een overgevoelig zenuwstelsel zorgen ervoor dat je continu overprikkeld bent. Een simpel voorbeeld van hoe deze overprikkeling zich uit: je vindt een stuk taart extreem lekker, maar je hebt ook extreem veel pijn bij fysieke klachten zoals hoofd- of buikpijn.

Fysieke, emotionele en mentale sensaties kunnen overweldigend zijn. Daardoor is het soms makkelijker om uit je lichaam te gaan. Dit kan een overlevingsmechanisme zijn, dat een gevolg is van onveiligheid in je jeugd of in een vorig leven.

Misschien herken je dit. Het kan zijn dat je daarom weinig contact met je lichaam hebt en er liever niet bent. Het kan zelfs zo zijn dat je bewust of onbewust je lichaam als vijand bent gaan zien, in reactie op de heersende ideaalbeelden over hoe een lijf eruit zou moeten zien. Dit is een mooi moment om daar verandering in te brengen!

De gevolgen van niet-thuis zijn in je lichaam

Als je niet aanwezig bent in je lichaam, kan dat gevolgen hebben. Ze zijn op grote schaal zichtbaar in onze maatschappij. We leven niet met aandacht en vangen de signalen van ons lichaam dan ook niet op. Zo missen we heerlijke sensaties: de aanraking door een geliefde, de warmte van de zon op je huid, de smaak van een stuk fruit…

Omdat we niet ín ons lichaam zitten, weten we ook niet goed wat onze behoeftes zijn. Hebben we honger, behoefte aan slaap, verbinding, contact of expressie? Als jij je lichaam niet geeft wat het nodig heeft, raakt het uit balans. Nooit eerder waren er zoveel mensen met een burn-out of depressie, overgewicht of andere gezondheidsklachten.

En als we dan op sommige momenten ‘gedwongen’ worden om in ons lichaam aanwezig te zijn, voelt dit zo ongemakkelijk, dat we voor een snelle escape kiezen. We dempen onze gevoelens met eten, middelen of andere destructieve zaken. Het zijn allemaal gevolgen van het niet-thuis zijn in je lichaam. Dit kan ertoe leiden dat jij je ontevreden voelt over je lichaam, en tot een verstoorde relatie met eten of eetstoornissen.

Lees ook: Thuiskomen in je lichaam: de gevaren van niet in je lichaam zitten

Mis de belangrijke signalen niet!

Als jij niet in je lichaam zit, mis je natuurlijk belangrijke signalen van je lijf. Zo kan chronische vermoeidheid of een aandoening aan de schildklier bijvoorbeeld een teken zijn dat je jezelf jarenlang niet hebt toegestaan om emoties te voelen. Dit vertaalt zich in psychosomatische klachten en verstoringen.

Wanneer je naar de huisarts gaat, kan het zijn dat hij of zij niet opmerkt dat er van alles op emotioneel niveau speelt. Vervolgens krijg je op basis van je fysieke klachten medicatie voorgeschreven. Terwijl jij zelf de meeste klachten kunt verhelpen! Hoe? Door je gedrag, voeding, leefstijl en omgeving aan te passen. Het is daarom belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam en er goed voor zorgt.

Belichaming: vrienden worden met je lichaam

Als je vrienden wordt met je lichaam, word jij je steeds bewuster van alles wat er speelt. Je leert nu om echt aanwezig te zijn in je lichaam. Misschien dacht je een perfecte gezondheid te hebben, maar ineens voel je dat bepaalde plekken toch niet zo sterk zijn. Bijvoorbeeld als je aan krachttraining of yoga doet. Weet dat dit erbij hoort. Het is een onderdeel van belichaming. Zie dit als iets positiefs, ook al is het ongemakkelijk om te voelen. Je leert samenwerken met alles wat je lichaam jou vertelt. Hier op aarde ben je continu aan het ontdekken hoe het is om jezelf in je lichaam te ervaren.

Hoe gezond je ook bent, je lichaam verandert. Het verandert elke dag. Daar word jij je steeds bewuster van en naarmate je ouder wordt, kunnen veranderingen meer ongemak veroorzaken. Je cyclus kan intenser zijn, er komen kwaaltjes en pijntjes, maar soms voelt je lichaam ook lichter en krachtiger. Als je samenwerken met je lichaam écht belangrijk vindt, leer je steeds meer hoe jij je kunt verbinden met alle lichaamsdelen en met alle verandering. Als je de beste versie van jezelf wilt zijn, is het zeker van belang dat je lichaam optimaal functioneert. En dat je jezelf toestemming geeft om in je lijf aanwezig te zijn.

5 Adviezen: zo zorg jij goed voor je hooggevoelige lichaam

Aanwezig zijn in je lichaam en er een gezonde relatie mee hebben, is dus van groot belang. Deze tips helpen jou erbij.

1. Creëer meer lichaamsbewustzijn

Word je bewust van de taal die je lichaam spreekt. Besteed aandacht aan emoties, signalen, je adem en de manier waarop je lijf wil bewegen. Dit kan door sport, yoga, ademwerk of bijvoorbeeld lichaamswerk zoals touch & awareness, waarbij je via aanraking ontdekt wat je lichaam te vertellen heeft.

Aanraking zorgt ervoor dat er oxytocine vrijkomt, waardoor je lichaam spanning loslaat en ontspant. Als je dat op regelmatige basis doet, leer jij je lichaam dat het veilig is om te voelen en te ontspannen. Zo gaat je zenuwstelsel uit de overlevingsstand en komt het tot rust.

Lees ook: Aanraking & oxytocine: zo kun je dit hormoon bij jezelf oproepen

2. Beweeg dagelijks voldoende

Dankzij bewegen komt alles wat vastzit in je lichaam in beweging: opgebouwde spanningen, emoties. Ook maakt het neurotransmitters als serotonine en endorfine aan. Zij zorgen ervoor dat jij lekkerder in je vel zit en je lichaam prettiger aanvoelt. Stress blokkeert het vrijkomen van deze stoffen, beweging stimuleert juist de aanmaak ervan.

Beweeg elke dag, zodat de energie in je lichaam blijft stromen. Train en beweeg in je eigen tempo. Zorg ook voor langzame, diepe bewegingen, zodat je bewust kunt voelen wat er in je lichaam gebeurt. Heb je jouw manier van bewegen nog niet gevonden? Probeer verschillende dingen uit, dan ontdek je vanzelf wat je lichaam het prettigst vindt.

Yoga voor thuis: top 5 gratis online yogalessen

3. Grond jezelf met de juiste voeding

Als je hooggevoelig bent, kan het verlangen naar suiker groot zijn. Het kalmeert namelijk het brein, dempt gevoelens en draagt bij aan het uit je lichaam gaan. Zeker als je een drukke baan hebt, waarbij je veel geeft en op anderen gericht bent, kan het verleidelijk zijn om ’s avonds suikerrijk voedsel te nemen (en zo uit te tunen…).

Beter kun jij je lichaam voldoende eiwitten en gezonde vetten geven. Ze voeden je spieren, houden je bloedsuikerspiegel stabiel én helpen je gronden. Denk aan eieren, noten, zaden en pitten, havermout, quinoa, zoete aardappelen, groenten en goede kwaliteit vlees en vis.

Over het algemeen geldt: als je hooggevoelig bent, kan vasten of te licht eten een stressreactie veroorzaken. Je komt in de vecht- of vlucht-modus terecht, wat weer kan leiden tot eetbuien. Dus probeer je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Voor sommige mensen betekent dat drie volwaardige maaltijden per dag eten. Maar velen hebben ook baat bij vijf maaltijden die uit licht voedsel bestaan, met de focus op groenten, eiwitten en gezonde vetten. Een persoonlijke bloedtest kan je inzicht geven in wat voor jouw lichaam belangrijk is qua voeding.

Lees ook: 4x enorm gezonde, vergeten voorjaarsgroenten die je salades onvergetelijk maken

4. Creëer ondersteunende routines

Maak jezelf belangrijk en voel: wat heb ik nodig om me goed te voelen? Hoeveel slaap, hoeveel beweging, welk eten en welke manier van ontspanning? Heb ik soms behoefte aan nietsdoen? Geef dit prioriteit, maak er ruimte voor vrij in je agenda. Creëer routines! En zorg ervoor dat je de tijd die je nodig hebt, ook echt voor jezelf claimt. Vind je dit moeilijk? Begin dan met een ochtendritueel en 15 minuten per dag helemaal niets hoeven.

Lees ook: Ayurvedisch ochtendritueel voor de verschillende dosha-types

5. Maak slaap belangrijk

Slaapt helpt ons om uit het lichaam te gaan en zo goed uit te rusten. Je bewustzijn is voor een bepaalde tijd even weg uit je lijf. Onderzoek of je acht of meer uur slaap per nacht nodig hebt en geef jezelf dat dan ook. Wat je slaappatroon enorm kan verbeteren: voor het slapen gaan een kwartier zachtjes ‘verbonden ademen’ (waarbij je de in- en uitademing met elkaar verbindt).

Kun je niet slapen? Probeer dit kruidige slaapdrankje

Vertragen en tijd vrijmaken

De 5 adviezen om goed voor je gevoelige lichaam te zorgen en je gezondheid te verbeteren, zijn niet altijd makkelijk op te volgen. En het belichamen van je lichaam komt niet vanzelf. Als je de samenwerking met je lijf wilt verbeteren, vraagt dat van jou dat je vertraagt en er tijd voor vrijmaakt. Elke dag weer!

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?