Hoogsensitief: tips om jezelf te begrenzen zowel lichamelijk, geestelijk en spiritueel
Door redacteurSoms kunnen gevoelens van anderen zodanig op je inwerken, dat je niet meer kunt onderscheiden of deze gevoelens nu van jezelf of van een ander zijn. Je vraagt je af wat bij jou hoort en wat bij de ander. De ene persoon heeft hier meer last van de ander, maar onder hooggevoelige mensen is het een algemeen gehoord probleem. Zij kunnen de gevoelens van anderen zo sterk voelen, dat het lastig is om in contact te blijven met hun eigen gevoelens. Daardoor kun je je, vooral als je hooggevoelig bent, dan ook snel slecht, verdrietig of moe voelen in de aanwezigheid van een bepaalde persoon.
De openheid van grenzen, wat absoluut een gave kan zijn van iemand die hooggevoelig is, kan dus ook een last worden. Dit gebeurt vooral als je jezelf er te weinig bewust van bent en pas later doorhebt dat bepaalde gevoelens niet van jou waren, maar van een ander. Wanneer je dit herkent, is begrenzen een strategie die jou kan helpen. In dit artikel lees je wat begrenzen is en geven we je tips die je helpen om jezelf beter te begrenzen.
Wat is begrenzen?
Als we op een gezonde manier begrensd zijn, hebben we een onbedreigde uitwisseling met onze omgeving. Dat betekent dat we ons kunnen afsluiten voor ongewenste indringers en kunnen openen voor gezonde input. De ongewenste indringers zijn negatieve energie en mensen die het slecht met ons voorhebben en de gezonde input is een omgeving die liefdevol en heel is.
Bij bepaalde beroepen ontstaat het risico dat je vervloeit met een ander of je omgeving. Voorbeelden van zulke beroepen zijn therapeut of onderwijzer. Om hulp te bieden is het handig om de pijn en het verdriet van noodlijdende mensen in jezelf te kunnen vullen, maar als je hier vervolgens mee rond blijft lopen, doet het meer kwaad dan goed. Openstellen is een gave van degenen met hooggevoeligheid, maar om deze goed in te kunnen zetten, is het noodzakelijk om je ook te kunnen beschermen, begrenzen en reinigen.
Waarnemen van energieën
Het gaat bij begrenzen om zowel echte als gevisualiseerde grenzen: om lichamelijke, geestelijke en spirituele grenzen. Daarom is het belangrijk jezelf te trainen in het waarnemen van energieën. Je wordt in allerlei situaties ongemerkt beïnvloed dor de energieën van mensen en voorwerpen om je heen. Wanneer je woorden geeft aan de sfeer op een bepaalde plek, oftewel de omgevingsenergie, merk je gauw genoeg of deze bij jou past. Als hooggevoelig persoon voel je de energie waarschijnlijk goed aan, maar misschien heb je niet geleerd er voldoende rekening mee te houden.
Wanneer je leert je omgeving waar te nemen in termen van energie, kan er een nieuwe wereld voor je opengaan. Het kan je namelijk ontzettend goed helpen om in situaties het juiste te onderscheiden. Door consequenties te verbinden aan je waarnemingen te verbinden, kun je leren voor jezelf op te komen. Als je bewust bezig bent met het invoelen van mensen en situaties, zul je verrast zijn wat je allemaal opmerkt en ontdekt.
Tips om jezelf beter te begrenzen
Onderstaande tips kunnen je helpen om jezelf beter te begrenzen.
Tip 1: Draag oordoppen
Als je echt overprikkeld bent, kan het helpen om oordoppen te dragen of anderszins de stilte op te zoeken. Je kunt ook je oordoppen door midden knippen. Dan vallen ze niet zo op, terwijl de werking net zo goed is.
Tip 2: Creëer in je huis een stressvrije plek
Ruimte is een essentieel begrip voor degenen die hooggevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Wanneer je met anderen samenwoont, is het van belang een plek in huis te creëren die uitsluitend voor jou is. Richt deze plek in naar jouw eigen behoeften en zet er dingen neer die voor jou waardevol zijn. Onder andere aromatische oliën, wierookgeuren en prettige muziek kunnen je ruimte speciaal en afgebakend maken.
Tip 3: Omkleden en douchen
Gedurende dag verzamel je heel wat negatieve indrukken en energie. Door je kleding te verwisselen wanneer je thuis komt, en eventueel een douche te nemen, kun je alle energie die niet van jezelf is van je af laten stromen. Probeer in ieder geval te douchen voor je naar bed gaat. Op deze manier voorkom je dat je de kwalijke indrukken waar je overdag mee te maken hebt gehad mee in bed neemt. Daarnaast helpt de warmte van het water je goed te ontspannen, waardoor je beter in slaap kunt komen.
Tip 4: Wees je bewust van je huid als grens
Douche bewust en gebruik bijvoorbeeld een lekkere bodylotion na het douchen. Door bezig te zijn met je eigen huid, help je jezelf te begrenzen. Onze huid is namelijk een van de menselijke grenzen. Het is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit onze omgeving. De huid zorgt ervoor dat we niet snel oververhit, onderkoeld en uitgedroogd raken. Ook bezit het tastgevoel, waardoor we dingen kunnen voelen en ons kunnen afschermen voor ongewenste prikkels.
Tip 5: Bescherm en zuiver je omgeving regelmatig
Je kunt je omgeving beschermen en zuiveren door te luchten. Wat je kunt doen, is je ramen openen wanneer het regent. Regen zuivert namelijk, net als alle andere watervormen, op natuurlijke wijze. Ook kun je de ruimte waarin je leeft reinigen door het branden van wierook.
Ga met bovenstaande tips aan de slag en ontdek wat het voor jou kan betekenen.
Dit is een fragment uit Voluit leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta Hart.
Tot hier en niet verder
Je begrenzen heeft alles te maken met weten waar je staat, zodat je weet wat niet bij jou hoort. Wanneer je hier serieus mee aan de slag wilt gaan om je niet langer omver te laten waaien, dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Een boek vol eye-openers!
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.