Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit: 3 tips voor als je het gevoel hebt dat je jezelf verliest

Door Irene Langeveld
Hoogsensitiviteit: 3 tips voor als je het gevoel hebt dat je jezelf verliest

https://unsplash.com/photos/a-woman-standing-on-a-dock-looking-at-the-water-DduGOL4wnYY > is unsplash+ dus die kan ik niet downloaden

 

Ben je hooggevoelig en heb je het gevoel dat je jezelf vaak ‘verliest’ in iemand anders, je gedachten of je doelen? Dit is een veelgehoord probleem van HSP. “Je bent zo gevoelig en kunt zó goed met anderen verbinden dat je daarbij jezelf verliest,” zegt HSP-coach Irene Langeveld. In dit artikel lees je drie tips hoe je jezelf weer kunt vinden in deze scenario’s.

Het probleem is dat je zo steeds verder bij jezelf verwijderd raakt en steeds minder goed jezelf en je eigen grenzen gaat voelen.

1. Jezelf verliezen in de ander

Dit is één van de meest voorkomende uitdagingen van hooggevoelige mensen: jezelf verliezen in de ander. Je bent zo gevoelig en kunt zó goed met anderen verbinden dat je daarbij jezelf verliest. Je voelt bijvoorbeeld de emotie of stemming van de ander aan en neemt deze over waardoor je niet meer goed weet wat je nu zélf voelt. Je weet niet meer wat van jou is en wat van de ander. Of je voelt aan hoe iemand over een bepaalde situatie denkt. Je kunt je zo goed in de ander verplaatsen dat je even later niet meer weet wat jij er nu in eerste instantie zelf van vond (vóórdat je afstemde op de mening en gevoelens van de ander).

Of je bent zo bezig met wat iemand anders nodig heeft, dat je je jezelf verliest in het helpen van de ander en daarbij helemaal je eigen behoeftes vergeet. Je kunt daarbij de behoeftes van anderen boven die van jezelf stellen (omdat je jezelf niet belangrijk genoeg vindt), maar het kan ook zo zijn dat je niet eens meer goed voelt wat je zelf nodig hebt.

In al deze situaties verlies je jezelf in de gevoelens, gedachten en behoeftes van iemand anders. Het probleem is dat je zo steeds verder bij jezelf verwijderd raakt en steeds minder goed jezelf en je eigen grenzen gaat voelen. Als dat lang duurt loop je risico op een burn-out of andere nare fysieke, emotionele en/of mentale klachten.

Tip: zo verbind je je met jezelf

Verbind meerdere keren per dag met je eigen lichaam zodat je verbinding houdt met jezelf. Grond jezelf in de ochtend en breng je aandacht gedurende de dag terug naar je ademhaling en je lichaam. Stel jezelf de vraag: “Hoe voel ik me nu?”. Neem dan waar wat je voelt in je lichaam. Observeer zonder oordeel en als je verdwijnt in gedachten, breng je aandacht dan terug naar je ademhaling. Doe deze oefening voor 1-3 minuten, wanneer je er aan denkt gedurende de dag. Het zal je elke keer weer helpen om terug te komen bij jezelf!

Je kunt jezelf ook aanleren om dit te doen op een vast moment of bij een vaste activiteit. Bijvoorbeeld op het toilet, als je in de auto stapt, als je je handen wast, etc. Hang eventueel briefjes of post-its op om jezelf te herinneren, totdat het een automatisme is geworden.

2. Jezelf verliezen in je eigen gedachten (verleden of toekomst)

Je kunt ook jezelf verliezen in je eigen gedachten. Hooggevoelige mensen zijn van nature diepe voelers en diepe denkers. Dat diepe denken kan omslaan in piekeren over de toekomst, of het moeilijk kunnen loslaten van het verleden. Daardoor kun je niet meer genieten van wat er hier en nu voor je neus gebeurt.

Het leven is hier, nu. Niet in dat wat geweest is (want dat is voor altijd voorbij) en ook niet in de toekomst (want die bestaat nog niet). Heb je wel eens iets gedaan in de toekomst? Iets moois ervaren in de toekomst? Nee, want die toekomst is een concept in ons hoofd, niet iets wat werkelijk bestaat. Alles wat gebeurt in je leven gebeurt NU. En dat NU verandert continu. Dat maakt het leven mooi. Als je geniet, ben je hier nu. Als je het gevoel hebt dat je voluit leeft, dan ben je hier nu.

Maar als je de hele tijd in je hoofd zit omdat je nadenkt over het verleden of aan het piekeren bent over de toekomst, dan mis je al het moois dat het leven je nu te bieden heeft. En dat is zonde.

Overigens: als je iets wat eerder is gebeurd moet verwerken, dan zijn die emoties nu aanwezig. Het is belangrijk om daar de ruimte aan te geven zodat het kan helen en je verder kunt. Maar oneindig nadenken over wat er is gebeurd of piekeren over wat nog gaat komen leidt nergens toe.

Tip: gebruik je zintuigen om uit je hoofd en in het nu te komen

Gebruik je zintuigen om jezelf uit je hoofd en in het moment te brengen. Haal diep adem, kijk om je heen en benoem wat je ziet. Haal nog een keer diep adem en luister nauwkeurig: wat hoor je nu? Haal nogmaals diep adem en neem waar wat je voelt met je huid: bijvoorbeeld de structuur van je kleding, de tafel onder je handen, de grond onder je voeten.

Je kunt deze oefening zo vaak en zo lang doen als je wilt, maar een minuutje bewust zijn van je zintuigen kan je al ontzettend veel geven! Het verankert je weer in het hier en nu.

3. Jezelf verliezen in doelen

Herken je dat gevoel dat je ergens helemaal voor gaat, maar in het proces daar naartoe vergeet om goed voor jezelf te zorgen en jezelf totaal voorbij loopt? Daardoor haal je misschien je doel wel, maar heb je helemaal niet van het proces kunnen genieten.

Als je steeds bezig bent met doelen, ben je eigenlijk steeds bezig met de toekomst. Je kunt zo in je doel en in het ‘doen’ opgaan dat je het ‘zijn’ vergeet. Je mist dan niet alleen het hier en nu, maar je schiet ook in je hoofd waardoor je de verbinding met je lichaam verliest. Daardoor vervaagt het bewustzijn van je eigen grenzen en is de kans groter dat je jezelf overvraagt en uiteindelijk een keer ‘crasht’ omdat je teveel van jezelf hebt gevraagd.

Tip: de reis, niet de bestemming

Doelen hebben is prima, maar vergeet niet dat het niet om het doel maar om de reis gaat. Als je je doel haalt maar de reis er naartoe verschrikkelijk was, wat heb je er dan aan dat je je doel hebt gehaald?

Ook in dit geval kun je je adem en je zintuigen gebruiken om jezelf steeds weer in het hier & nu te brengen. Zo vergeet je niet om ‘uit het raam te kijken’ terwijl je onderweg bent naar je doel!

Irene Langeveld

Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als kracht

Zie je je hooggevoeligheid nu nog als zwakte? Zonde! Jouw hooggevoeligheid is je superkracht. Hooggevoeligheid als kracht nodigt je uit om op een positieve manier naar je gevoeligheid en je gevoeligheden te kijken, zodat je daarin telkens opnieuw jouw eigen unieke kracht kunt ontdekken en volgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reactie
  1. De ridder muriel 1 december 2018 - 19:04
    Reply

    Vraagje Ik heb de online cursus thuiskomen in jezelf v irene langeveld. Is dit boek v susan merletta een vervolg en een aanrader. Ben ik er echt iets mee. Kan ik dit boek ook bestellen bij standaard boekenwinkel? Ik ben nl zwaar hoogsensitief. Dank vr je antwoord Lieve gr Muri

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?