HSP & darmklachten: waarom Intermittent fasting dan moeilijk vol te houden is
Door Janna KoopmanAls je HSP bent heb je sneller last van darmklachten, zoals een opgezette buik, rommelende darmen, constipatie of diarree. Dit heeft te maken met dat je veel meer prikkels binnen krijgt dan een niet HSP en deze intenser waarneemt. Daarnaast ervaar je ook sneller een energiedip die vaak opgevangen wordt door het eten van een al dan niet gezonde snack. Er zijn veel voordelen van Intermittent fasting (periodiek vasten). Deze manier van eten kan bijvoorbeeld ingezet worden om af te vallen en om weer rustige darmen te krijgen. IF kan wel lastig vol te houden zijn als je hooggevoelig bent. Lees in dit artikel waarom het voor een HSP-er lastiger is om aan Intermittent fasting (IF) te doen en met welke tips je dit wel gaat lukken.
Intermittent fasting moeilijk voor HSP vanwege angst
Als HSP-er heb je sneller te maken met angsten die vaak in het dagelijkse leven te vinden zijn. Stel dat je aan Intermittent fasting doet en dat je alleen mag eten tussen 12.00 en 20.00 uur ’s avonds. Je kunt dan bijvoorbeeld bang zijn dat je licht in je hoofd zult worden als je het ontbijt moet uitstellen en iets gaat doen zonder te eten. Misschien schiet je zelfs in de paniek en krijg je een paniekaanval of val je flauw. Dit komt omdat hooggevoelige mensen veel sneller in oorzaak en gevolg denken en proberen om gevaren voor te zijn. Omdat een HSP sneller denkt aan wat er bij voorbaat allemaal mis kan gaan, is Intermittent fasting niet makkelijk om toe te passen.
HSP heeft meer behoefte aan meer eten vanwege overprikkeling en energieklachten
Als HSP-er heb je sneller te maken met overprikkeling door onrust in je hoofd. Denk aan je dagelijkse to-do’s, wat andere mensen wel niet van je zouden vinden en welke beren er allemaal op de weg zijn. Dit komt omdat je prikkels van buitenaf eerder waarneemt en daarbij ook intenser ervaart. Deze overprikkeling kun je op den duur erg moe maken, waardoor je behoefte krijgt aan iets te eten waarvan je energie krijgt. Dit kan een reden zijn waarom je ’s middags of ’s avonds heel erg behoefte krijgt om wat te gaan snacken. De overprikkeling en vermoeidheid wil je gelijk de baas zijn, waardoor je het vasten niet volhoudt. Het onderdrukken van je gevoelens door middel van emotie-eten, is wat er op dit moment voorrang krijgt.
HSP vindt veranderingen zoals bij Intermittent fasting extra lastig
Hooggevoelige mensen vinden veranderingen in het leven vaak niet makkelijk. Ze houden ervan om te weten waar ze aan toe zijn, zodat ze weten wat ze in een bepaalde situatie kunnen doen. Als je besluit om een dieet te gaan volgen en te vasten, moet je je hele schema omgooien. Dit kan heel veel stress opleveren en hierdoor kun je juist meer darmklachten van krijgen. Je conclusie kan dan zijn dat Intermittent fasting niet voor jou helpt en je ermee stopt. Het heeft voor mij ook even geduurd voordat ik IF kon toepassen in de praktijk. Bekijk het eetschema dat ik hiervoor gebruikt heb en de onderstaande video met een interview over de voordelen van Intermittent fasting en tips hoe je dit kunt toepassen.
Hooggevoelige mensen zijn vaak perfectionistisch waardoor IF niet vol te houden is
Aangezien veel hooggevoelige mensen extern gericht zijn en vaak een goed voorbeeld willen zijn voor zichzelf en hun omgeving, leggen ze de lat erg hoog. Ze beginnen met Intermittent fasting en willen gelijk aan de richtlijnen voldoen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als je gewend bent om acht keer op een dag wat te eten (inclusief tussendoortjes en suikerrijke dranken), dat het heel moeilijk is om gelijk naar twee of drie maaltijden per dag te gaan. Doe je dit wel, dan kun je heel veel last krijgen van energiedips en je slecht in je vel gaan voelen. Probeer om perfectie los te laten en te kijken wat er wel werkt voor jou. Een half uurtje later beginnen met ontbijten of iets later lunchen kan ook al verschil maken.
Verminder als HSP je darmklachten met Intermittent fasting met deze tips
Het belangrijkste is om te weten wat de valkuilen zijn bij het volgen van Intermittent fasting als HSP-er. Je weet nu dat je sneller op prikkels reageert, veranderingen moeilijk vindt en sneller angstig bent. Zelf heb ik er ook weken over gedaan, voordat ik aan Intermittent fasting kon doen. Door in kleine stapjes veranderingen aan te brengen, kun jij ook als HSP-er je darmklachten verminderen door middel van vasten. Het belangrijkste is om te leren luisteren naar je lichaam. Wil je je darmklachten verminderen? Download hier het gratis e-book intermittent fasting met 10 tips hoe je dit stap voor stap kan toepassen in de praktijk.
Eet meer energie
Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.
Lees ook deze artikelen van Janna Koopman:
HSP: opgezette buik niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken
Hooggevoeligheid & darmklachten: hoe prikkels, emoties en energieën van anderen hierbij een rol spelen
Hooggevoeligheid & stress gerelateerde buikpijn: zo kom je er van af!
Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!
Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.