Je grenzen en energie managen: krijg meer inzicht in ongezonde energiestromen
Door Stephanie Red FeatherGrenzen stellen is belangrijk voor het managen van je energieveld. Je kunt je energieveld zien als een halfdoorlatend membraan, waarin je energie twee kanten op kan stromen: naar je toe en van je af, het vat in of het vat uit. “Als je met je energie in onbewuste patronen vervalt, dan komen ze tot uiting in uitbarstingen.” Spiritueel leraar Stephanie Red Feather noemt deze extreme vormen instorters en uitbarsters.
Hoe bedrevener je wordt in het bewust managen van je energieveld en het registreren van diens communicatie, hoe bedrevener je wordt in het begrijpen en stellen van duidelijke grenzen.
Communiceren met je energieveld
Jouw energieveld is slim en communiceert de hele dag met je. Soms ben je je bewust van wat je tot je neemt en uitzendt, en soms ben je dat niet. Hoe bedrevener je wordt in het bewust managen van je energieveld en het registreren van diens communicatie, hoe bedrevener je wordt in het begrijpen en stellen van duidelijke grenzen. Ze gaan hand in hand.
Als je met je energie in onbewuste patronen vervalt, dan komen ze tot uiting in uitbarstingen. Een uitbarsting, of een lek, is een onbewuste, ongezonde energiestroom (vaak een patroon en geen willekeurige gebeurtenis) en kan in beide richtingen voorkomen. Energielekken zijn niet productief, ongezond en vaak schadelijk. Maar hoe ziet een uitwaartse energielek, of uitbarsting, eruit?
Voorbeelden van uitwaartse en inwaartse energielekken
Wat zijn energielekken precies? Er zijn twee soorten energielekken: uitwaartse en inwaartse energielekken.
Uitwaartse energielekken: energielekken vanuit jezelf
Dit zijn enkele voorbeelden van uitwaartse energielekken:
– Andere mensen onderbreken als ze aan het woord zijn, door anderen heen praten of altijd het laatste woord willen hebben.
– Denken aan wat je wilt gaan zeggen, in plaats van luisteren en aanwezig zijn met de ander.
– Commentaar leveren op alles wat anderen zeggen, inclusief lachen, gezichten trekken of geluiden maken.
– Pusherig zijn, in iemands persoonlijke ruimte komen, te dichtbij staan.
– Anderen aanraken of op een energetische manier hun ruimte binnendringen zonder hun toestemming of zonder op hun antwoord te wachten.
– Geen filter hebben, er van alles uit flappen zonder erover na te denken of de ander in acht te nemen.
– Alles wat je hebt meegemaakt, alle conversaties of alle crises die je doormaakt delen met mensen om je heen (je kapper, masseur, buren, fysiotherapeut… iedereen, behalve de persoon waarmee je dit echt moet bespreken).
– Overdreven beschermend zijn tegenover iemand (zie het als energetische klauwen die die persoon vasthouden).
– Driftbuien, woede-uitbarstingen of overmatige veeleisendheid.
– Iemand verstikken of erg aanhankelijk zijn (vaak bij iemand rondhangen; hem of haar constant van advies of begeleiding voorzien terwijl er niet om gevraagd wordt; iemand niet met rust laten).
– Obsessief gedrag – ten opzichte van een persoon, object, activiteit of geloofsovertuiging.
– Anderen niet toestaan hun eigen proces te volgen en hun eigen ruimte te hebben (zoals je niet in kunnen houden om ze te troosten, een zakdoek aanbieden, advies geven, iets bemoedigends zeggen, aanraken, knuffelen, of op een andere manier hun persoonlijke ruimte betreden en je bemoeien met hun proces; dit gedrag gaat over jouw eigen onzekerheden).
– Seksuele energie afgeven door ongepast flirten, manipulatie of verleiden.
– Iets doen waardoor de ander voor jou een grens moet stellen.
Bij deze voorbeelden kun je energie zien als water dat uit de gaten van een bovengronds bassin lekt. Wat in deze situaties gebeurt, is dat jij je eigen energie niet beteugelt. Je bent je niet bewust van wat je zegt, hoe je je gedraagt of wat je denkt. Je laat je energie (in de vorm van woorden, gedragingen, handelingen, etc.) als het ware over de ander lekken, en je doet alsof je niet verantwoordelijk bent voor de effecten of de consequenties ervan.
Voorbeelden van inwaartse energielekken
Dit zijn enkele voorbeelden van inwaartse energielekken:
– Het toestaan van roddels of kleinerende opmerkingen over anderen.
– Je door andere mensen laten manipuleren om iets te doen dat je niet wilt doen door middel van schuldgevoelens, chantage, dwang, pesten of intimidatie.
– Toestaan dat mensen of situaties in het leven je naar beneden halen, je energie opzuigen en alleen maar nemen, maar niet geven (denk aan vrienden, familieleden, collega’s of anderen in je leven die je een naar gevoel geven).
– Anderen misbruik van je laten maken.
– Niet voor jezelf opkomen of je mening of visie niet delen (leunen op andermans beslissingen, gevoelens of meningen en je eigen waarheid niet uiten).
– Je behoeften, verlangens en wensen niet delen.
– Een grens stellen en die dan toch breken, twijfelen of van gedachten veranderen.
– Andere mensen laten bepalen wie je bent.
– Je laten misbruiken door anderen.
– Passief gedrag vertonen.
– Energie zuigen van anderen (zoals rondhangen bij mensen of groepen omdat ze je een goed gevoel geven of omdat jij je eigen waarde niet kunt inzien, dus ‘zuig’ je hun energie op; dit is een gevaarlijke en kan zowel bij de categorie instorten als uitbarsten geplaatst worden).
Bij dit soort voorbeelden kun je je energieveld zien als een boot, waarin het lek ervoor zorgt dat er water binnenstroomt. Andermans behoeften, eisen, verwachtingen of onbewuste gedachten en handelingen stromen in jouw boot, waardoor jouw energieveld overweldigd raakt en langzaam begint te zinken (of in elkaar klapt).
We kunnen in beide richtingen energie lekken en elke richting heeft zijn eigen consequenties en remedies. Een uitwaarts energielek leidt vaak tot een uitbarsting en de enige remedie is zorgen voor een juiste insluiting. Een inwaarts lek kan voor een implosie zorgen en wijst vaak op een behoefte aan versterking van de persoonlijke grenzen.
Door Stephanie Red Feather, auteur van Ben ik een empaat
Tot hier en niet verder
Wil je verder werken aan het bouwen van sterke grenzen? Dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.
Lees ook deze artikelen over grenzen stellen:
Waarom het belangrijk is om grenzen te stellen als je empathisch begaafd bent
Heb je muren om je heen gebouwd? Waarom muren anders zijn dan grenzen
Wanneer stap je uit je rol als heler? Zo bewaak je als lichtwerker je grenzen
Waarom het belangrijk is om grenzen te stellen als je empathisch begaafd bent
Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken
Ds. Stephanie Red Feather, zelf empaat, is oprichter van de Blue Star Temple. Ze is een gewijde sjamanistische dominee en heeft een bachelordiploma in de toegepaste wiskunde en master- en doctoraatsdiploma’s in sjamanistische studies.